Hoe bestrijd je vlooien?

Hoe bestrijd je vlooien?

19 Mar 2017

Je verwacht het misschien niet maar onze huisdieren kunnen het hele jaar door vlooien krijgen. Vlooien zijn vervelende kleine parasieten die jeuk kunnen veroorzaken, zowel bij jezelf als bij je huisdier. Sommige huisdieren zijn allergisch voor vlooienbeten. Bij een vlooienallergie ontstaat een huidonsteking en ontzettende jeuk. In sommige gevallen is de jeuk zo erg dat een hotspot kan ontstaan.

Wanneer jouw huisdier veel krabt, kan je het beste zijn vacht eens inspecteren. Als je de vacht goed opzij duwt, kan je zien of de vacht al dan niet vlooivrij is. Let op vlooien en/of zwarte vlekjes. Dit zijn vaak vlooienpoepjes en duiden ook op een besmetting. Met een speciaal vlooienkammetje zijn vlooien en vlooienpoepjes uitstekend op te sporen. Bij twijfel geven we je graag de volgende tip mee: wanneer je een aantal zwarte puntjes hebt verzameld op een stukje keukenrol, maak je dit even nat. Kleurt het doekje roodachtig, dan heb je te maken met uitwerpselen van vlooien, de rode kleur komt dan van het bloed waarmee vlooien zich voeden en moet je je hond of kat behandelen tegen vlooien.

Heeft je huisdier nou vlooien, behandel hem dan als eerste met een goed bestrijdingsmiddel. Goede bestrijdingsmiddelen zijn veilig, makkelijk toe te dienen en onschadelijk voor baasjes. Er bestaan verschillende behandelmethoden, maar de meest makkelijke is het pipetje in de nek. Behandel ook de leefomgeving, want een vlooienplaag ontstaat sneller dan je denkt. Was de spullen van je huisdier zo heet mogelijk. Stofzuig de leefomgeving goed en gooi de stofzuigerzak hierna weg. Gebruik daarna een omgevingsspray om de resterende vlooien te doden.

Het beste is natuurlijk om je huisdier preventief te beschermen. Wanneer je je huisdier elke maand een pipet geeft of je hond om de 3 maanden een nieuwe vlooienband omdoet is de kans dat je een vlooienplaag krijgt heel erg laag. Je zou ook je hond elke dag een schapenvet bonbon met knoflook kunnen geven. De knoflookgeur komt dan na een paar weken terecht in het huidvet van je hond. Vlooien houden namelijk niet van knoflook en zullen minder snel op je huisdier kruipen. Pas wel op met het geven van knoflook aan katten. Voor katten is knoflook veel giftiger dan voor honden. 

 

 
Laden...