Zo blijft jouw senior huisdier langer fit

Zo blijft jouw senior huisdier langer fit

17 Jan 2018

Gezond oud worden, willen we dat niet allemaal? Soms is er niet meer dan een kleine aanpassing of slimme tip nodig om het leven van een senior huisdier (nóg) aangenamer te maken.

 

Deze tips zorgen ervoor dat jouw senior huisdier een goede oude dag heeft:

 

•Regelmatige dierenartscontroles kunnen zorgen voor het eerder ontdekken en beter behandelen van gezondheidsproblemen.

•Een gezond gebit is natuurlijk gedurende het hele leven van groot belang. Het blijkt echter dat op oudere leeftijd relatief meer gebitsproblemen voorkomen. Laat het gebit van de senior daarom regelmatig nakijken.

•Spieren nemen bij het ouder worden in kracht af. Wist je dat de blaas ook een spier is? Het kan daarom verstandig zijn een oudere hond iets vaker uit te laten of de kattenbak iets vaker te controleren en te verschonen.

•Blijven bewegen is belangrijk om spieren soepel te houden. Een loopplank bij het in en uit de auto gaan of een kattenbak met een lage instap kunnen lastige bewegingen een stuk makkelijker maken. Rustige spelletjes kunnen een seniordier stimuleren en de gewrichten versoepelen.

•Goede seniorvoeding zorgt voor mooie stevige ontlasting, een gezonde vacht, stevige botten en soepele gewrichten en ondersteunt het verouderingsproces. Door voer aan te bieden in een speciale voederbal of puzzel houd je ook het brein van je senior in conditie!

•Juist bij de oude kat of hond blijft parasietenbestrijding zeer belangrijk, oudere dieren hebben vaak minder weerstand en zijn daarom gevoeliger.

•Zorg voor de juiste aanpassingen in zijn omgeving: 

     o Zachte en warme lig- of slaapplaats met bijvoorbeeld een orthopedisch kussen voor extra ondersteuning.

     o Opstapjes naar de bank zodat je oude hond of kat niet hoog hoeft te springen.

     o Voldoende waterbakjes in huis met goede bereikbaarheid.

 

Wanneer is een dier senior?

Het is een veel gestelde vraag: wanneer is een dier senior te noemen? Daar valt eigenlijk geen echte richtlijn voor te geven. Zo wordt bijvoorbeeld niet ieder hondenras even oud, en is iedere hond anders. Zelfs binnen hetzelfde ras zijn soms grote verschillen te zien. Als richtlijn kun je het beste naar het dier zelf kijken: naar zijn gedrag, zijn gezondheid, zijn gewicht en ook zijn energieverbruik. 

 

Kom voor het juiste advies naar jouw Discus dierenspeciaalzaak.

Laden...