7 tips voor katten die in de winter buiten komen

De winter staat voor de deur en de temperaturen dalen. Veel katten zijn met een dikke winterse vacht wel opgewassen tegen vrieskou. Katten kunnen in de winter dan ook prima naar buiten. Maar let wel op; in de winter schuilen er ook een aantal gevaren voor je kat. In dit artikel geven wij 7 tips over waar jij in de winter extra op moet letten met jouw buitenkat.


7 tips voor katten die in de winter buiten komen

Alhoewel buitenkatten goed bestand zijn tegen vrieskou en het winterse weer, brengt de winter wel een aantal gevaren met zich mee. Komt jouw kat veel buiten? Let dan vooral goed op de volgende gevaren:

1. Opwarmen onder de motorkap

Katten die in de winter buiten verblijven gaan bij vrieskou vaak op zoek naar warme plekken om te slapen of te schuilen. Eén van de meest favoriete slaapplaatsen voor buitenkatten is onder de warme motorkap of bovenop de autobanden in de wielkasten van geparkeerde auto's. Helaas zijn katten zich niet bewust van het gevaar dat hierin schuilt. In de winter raken katten regelmatig gewond doordat ze hier vast komen te zitten of doordat onverwachts de motor van de auto gestart wordt. Af en toe komen katten hier zelfs door te overlijden.

Wees in de wintermaanden daarom altijd voorzichtig met het starten van de motor en controleer altijd de wielkasten voordat jij wegrijdt. Voordat je de auto start is het verstandig om eerst een hard geluid te maken of een klap op de motorkap te geven. Zo hebben katten de mogelijkheid om op tijd weg te komen. Vraag gerust jouw buren of zij hier ook op willen letten om katten in de winter veilig te houden, want het maakt je kat natuurlijk niet uit van wie de geparkeerde auto is. Als het maar een warm en beschut plekje is!


2. Strooizout en antivries

Zodra het buiten glad is wordt er veel met zout gestrooid. Strooizout kan bij katten irritaties aan de pootjes veroorzaken en door het vele wassen kunnen ze dit ook gemakkelijk binnenkrijgen. Maak wanneer jouw kat buiten is geweest daarom altijd even de pootjes schoon met een vochtige doek. Om te voorkomen dat het zout irritaties veroorzaakt kun je voordat je kat naar buiten gaat de onderkant van de pootjes ook insmeren met een balsem of een beschermende spray.

Naast strooizout is het belangrijk om op te passen met antivries. Zelfs bij kleine hoeveelheden kan antivries al schadelijk zijn. Antivries heeft een zoete geur dat aantrekkelijk ruikt voor katten. Berg deze producten altijd veilig op! Zodra het op de pootjes komt hebben veel katten de neiging om het van de pootjes af te likken. Let dus goed op dat jij geen antivries morst en maak de pootjes van jouw kat in de winter regelmatig schoon.

Lees ook: "13 tips om je kat veilig naar buiten te laten"


3. Dun ijs

Katten lopen in de winter vaak over ijs terwijl dit vaak nog te dun is om hun gewicht te houden. Wanneer katten door het ijs zakken kunnen zij zelf niet uit het water komen. Let ook goed op wanneer het dikke ijs aan het einde van de winter gaat dooien. Katten zijn dan vaak gewend om op het ijs te lopen en hebben niet door dat dit dunner aan het worden is. Woon jij dicht in de buurt water? Houd jouw kat dan voor de veiligheid binnen tijdens vrieskou.


4. Te weinig water drinken

Katten die veel buiten komen drinken graag uit vijvers en stilstaand water. In de winter is dit water bevroren, waardoor zij vaak minder gaan drinken. Het klinkt vrij onschuldig, maar wanneer katten te weinig drinken kunnen zij last krijgen van blaasontsteking of uitdroging.

Zorg ervoor dat jouw kat in de winter toegang heeft tot voldoende vers drinkwater. Het is een goed idee om hier een waterfontein voor te plaatsen. Zo kan jouw kat ook bij water komen wanneer jij niet thuis bent.

Wil jij graag tips om je kat meer te laten drinken?
Lees hier ons artikel "Drinkt mijn kat veel of juist te weinig water?".


5. Onderkoeling bij nat weer

In de winter krijgen katten die gewend zijn om naar buiten te gaan een dikke wintervacht. Met deze wintervacht zijn katten goed beschermd tegen de vrieskou. Maar let wel op met vocht! Wanneer de vacht nat wordt gaan de haren tegen het lichaam aanliggen, waardoor de isolatielaag verdwijnt. De koude buitenlucht komt dan in direct contact met de huid.

Wanneer de huid afkoelt is het voor katten lastig om hun lichaamstemperatuur te handhaven. Probeer dus te voorkomen dat jouw kat in nat weer naar buiten gaat. Heb jij een echte Houdini in huis die je snel ontglipt? Droog je kat bij binnenkomst dan zo snel mogelijk goed af.


6. Kattenluik naar binnen

In de winter willen buitenkatten ondanks de vrieskou graag naar buiten om hun behoefte te doen of hun territorium te controleren. Toch houden de meeste katten meer van warmte en zullen zij in de winter niet de hele dag buiten willen zijn. Zorg ervoor dat katten in de winter altijd toegang hebben tot een ruimte om op te kunnen warmen. Plaatst bijvoorbeeld een kattenluik in de huisdeur of in de schuurdeur. Zo kan jouw kat zelf kiezen om binnen of buiten te zijn.

4 Discus Kattenbak Geurverdrijver.jpg

Tip! Buitenkatten zijn vaak gewend om hun behoeften ook buiten te doen. In de winter kan het voorkomen dat katten meer tijd binnen besteden en dan ook meer gebruik gaan maken van de kattenbak in huis. Zorg ervoor dat deze in de winter extra schoongemaakt wordt.

Meer informatie over de kattenbak? Lees hier "het verschonen van de kattenbak".


7. Slechte wintervacht

Een kat die het hele jaar graag buiten is zal zich instinctief gaan voorbereiden op de wintertijd. Ze krijgen een extra dikke ondervacht waardoor buitenkatten niet zo vatbaar zijn voor de kou. Katten die gewend zijn om vooral binnen te blijven krijgen vanwege de constante omgevingstemperatuur deze warme wintervacht niet. Een kat die altijd binnen is kan in de winter dus niet plots naar buiten. Wil jij graag dat je kat in de winter naar buiten gaat? Laat je kat dan gedurende het jaar wennen aan de dalende temperaturen.

Een aantal katten kunnen in de winter beter binnen gehouden worden. Zieke katten, oudere katten en kittens hebben vaak een mindere lichaamsmassa en kunnen hun vacht minder goed onderhouden. In de winter kost het dan veel energie om de lichaamstemperatuur te reguleren. De kans dat zieke katten, oudere katten en kittens veel gewicht verliezen en onderkoeld raken is in de winter dan ook groot. Afhankelijk van de leeftijd en de gezondheid van je kat kun jij in bepaalde gevallen beter je kat tijdens de winter binnenihouden.


Extra tips voor katten die in de winter buiten komen

  • Tijdens de winter is het buiten eerder donker. Laat je kat in de donkere maanden een reflecterende halsband dragen. Zo is je kat in het donker beter zichtbaar voor bestuurders.
  • In de winter hebben katten extra energie nodig om hun lichaamstemperatuur te regelen. Geef jouw kat in de winter altijd ruim voldoende te eten.
  • Heb jij een vijver in de tuin? Zorg ervoor dat deze goed afgedekt is. Zo voorkom jij dat je kat in de vijver valt wanneer het ijs te dun is.
  • Wil jij je kat in de winter binnenhouden? Bied dan veel spelletjes en stimulansen aan om verveling tegen te gaan. Bekijk ook onze "Inspiratieclip: Speeltjes kat" voor tips!
  • Maak in de tuin of schuur een warme schuilplek voor jouw buitenkat. Zo voorkom jij dat je kat ergens anders gaat opwarmen.
  • Vraag buren om hun schuur dicht te houden of regelmatig te controleren. Katten zoeken in de winter vaak een warme slaapplek in de schuur bij anderen.

Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat jij en je kat een veilige winter beleven. Heb jij nog vragen of wil jij graag meer tips? Kom langs in de Discus winkel bij jouw in de buurt en vraag het de Discus specialist.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via