10 tips over de aanschaf van een vogel

28 mrt. 2018

Kanaries en grasparkieten zijn de meest gehouden vogels in huis. Het zijn mooie dieren met opvallende veren. Ze zingen mooi en kunnen goed tam worden. De vogels hebben echter wel dagelijkse verzorging nodig. Ze vragen om eten en drinken en een schone kooi. Wanneer je een huisdier hebt, kun je niet zomaar meer een weekje op vakantie. Je zult dan eerst een oppas moeten zoeken. Een kanarie wordt gemiddeld 10 jaar oud en een grasparkiet kan wel 15 tot 20 jaar oud worden. Kun je er tegen die tijd nog steeds voor zorgen?

Wij geven je 10 tips waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een vogel:

 1. Een vogel kopen
  Je kunt vogels op verschillende plekken kopen. Ook bij verschillende Discus winkels zijn mooie vogels te krijgen. Er zijn allerlei bijzondere soorten. Voor de meest bijzondere vogels ga je naar een fokker. Dit soort vogels hebben vaak wel een specifieke verzorging nodig. Waar je de vogel ook koopt, zorg altijd dat het een betrouwbaar adres is. Dat kan veel ellende voorkomen.

 2. Voeding
  Kanaries, parkieten en andere vogelsoorten hebben allen hun eigen vogelvoer. Koop niet te veel ineens, de voedingswaarde kan dan verloren gaan. Vergis je niet: de vogels spugen de velletjes van de zaden weer uit, waardoor het soms lijkt alsof het voederbakje nog vol is. Sepia, fruit en sla zijn een goede aanvulling. Zorg altijd voor een bakje vogelgrit en vers water. Eikrachtvoer is belangrijk voor de eiwitopname (bouwstoffen) van je vogel, let op de dosering: nooit te veel of te weinig. Eikrachtvoer kun je gewoon door het standaardvoer mengen.

  Om je vogel extra te verwennen, zijn er veel verschillende soorten gezonde vogelsnacks te verkrijgen. Tropische vogels zoals papegaaien, parkietjes en kanaries zijn dol op groen. Er zijn speciale plantjes te verkrijgen. Deze kun je in de kooi zetten of er dagelijks wat vanaf knippen om te geven.

 3. Huisvesting
  Vogels moeten kunnen bewegen, dus zorg dat de kooi groot genoeg is. Je kunt ze zowel buiten als binnen houden. Een volière in de tuin moet wel een tocht en vorstvrij binnenverblijf hebben. Zorg dat er in het verblijf minimaal twee zitstokken zijn en gebruik bijvoorbeeld beukensnippers als bodembedekking. Parkieten zijn niet graag alleen dus het is beter om er twee te houden. Houd er rekening mee dat twee popjes vaak niet zo goed samen kunnen. Ook kanaries kun je samen houden, maar zet dan juist geen mannetjes bij elkaar, die gaan vechten. Bij meerdere vogels heb je vanzelfsprekend een grotere kooi nodig. Vrijwel alle vogels houden van badderen dus zorg ook voor een vogelbadje. Bij Discus vind je alles wat je nodig hebt voor je vogels zoals kooien, voer, voerbakjes, waterbakjes en leuke speeltjes.

 4. Opvoeding
  Als je het leuk vindt om de vogel af en te uit zijn kooi te laten, moet je zorgen dat hij aan je went. Een parkiet of papegaai kan tam worden en zelfs op je schouder komen zitten. Bij een kanarie is dat moeilijker. Parkieten kun je trainen om netjes op je hand te stappen. Als je ze goed opvoedt kunnen ze heel vertrouwd met je worden en soms zelfs woordjes leren zeggen!

 5. Verzorging
  De kooi van je vogel moet regelmatig verschoond worden. Houd de bodem en zitstokken vrij van uitwerpselen en ververs de bodembedekking elke week. Maak ook eens per week de voer- en drinkbakjes en het badje schoon. Als de nagels van je vogel te lang worden moeten deze worden bijgeknipt, dit kun je zelf doen of laten doen door de Discus dierenspeciaalzaak of dierenarts. Geef ze voldoende eten en ververs het drinkwater elke dag.

 6. Aandacht
  De ene vogel heeft meer aandacht nodig dan de andere. Informeer je daarom eerst goed bij de Discus winkel over het soort vogel dat je in huis neemt. Sommige vogels zijn niet graag alleen en kunnen als ze eenzaam zijn veren gaan plukken of gaan bijten. Dat wil je natuurlijk niet.

 7. Gezondheid
  Om je vogel gezond te houden zijn een schoon hok en goede voeding erg belangrijk. Een gezonde vogel is alert en levendig en zijn ogen staan helder. Een vogel laat meestal niet snel zien dat hij ziek is. Gaat hij bol zitten of blijft hij op de grond zitten? Dan is het tijd om naar de dierenarts te gaan. Vogels kunnen niet goed tegen kookluchtjes en dampende stoffen zoals haarspray, deodorant of sigarettenrook. Gourmetten is zelfs levensgevaarlijk. Je leest er meer over in het artikel 'Gourmetten en vogels: geen goede combinatie'. Pas hier dus mee op.

 8. Veiligheid
  Laat je je vogel rondvliegen in de woonkamer? Zorg dan dat er geen gevaarlijke objecten aanwezig zijn. Pas op met giftige planten, een open haard, kaarsen en dergelijke. Doe ook de gordijnen dicht, anders kan je vogel tegen het raam aanvliegen! Sommige mensen laten hun vogel kortwieken, zodat hij niet weg kan vliegen. Laat dit altijd over aan iemand met ervaring.

 9. Beweging
  In de natuur vliegen vogels over grote afstanden, dus het is voor te stellen dat ze bewegingsruimte nodig hebben. Onmisbaar zijn meerdere zitstokken zodat ze lekker van stok naar stok kunnen hupsen. Het mooiste is natuurlijk als je vogel vrij rond kan vliegen in huis of ene grote volière heeft in de tuin. Maar helaas is dat niet altijd mogelijk. De ene vogelsoort is sneller verveeld dan de andere. Parkieten hebben bijvoorbeeld vogelspeelgoed nodig om zich te vermaken. Ze willen graag klimmen en voedsel zoeken en pakken dingen vast met hun snavel.

 10. Voortplanting
  Het geslacht is bij vogels vaak moeilijk te zien, dit laat je dus het best door een expert bepalen. Als je een mannetje en vrouwtje neemt kun je rekenen op een nestje. De ene vogelsoort maakt een open broedplaats terwijl de andere liever in een broedhok zijn nestje maakt. Wil je fokken met je vogels, zorg dat dat je een adres hebt waar de jongen naartoe kunnen.

Voor meer informatie of antwoord op al je vragen ben je van harte welkom eens langs te komen in de Discus Dierenspeciaalzaak.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Ja echt! Ook voor huisdieren zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om mentaal uitgedaagd te worden. In dit artikel geven we je tips en leer je meer over het puzzelen met huisdieren.

Vandaag de dag kun je een kat niet zomaar zonder gevaren naar buiten laten. Wil je jouw kat toch graag naar buiten laten? In dit artikel geven wij je 13 tips om dit zo veilig mogelijk te doen.

Er wordt vaak gezegd dat je hond of kat geen chocolade moet eten. Maar waarom is dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over chocoladevergiftiging bij hond en kat.

Deel via