9 voordelen van een hondenfietskar

Fietsen met de hond is een fysiek zware inspanning en zeker niet voor iedere hond weggelegd. De bewegingen en het tempo tijdens het fietsen kunnen erg belastend zijn voor de spieren en gewrichten van je hond.

Wanneer het niet verstandig is om jouw hond aan de fiets mee te nemen, kan een fietskar een goede uitkomst zijn om je hond alsnog per fiets te vervoeren. In dit artikel hebben we de volgende 9 situaties waarin een hondenfietskar de oplossing voor jou en je hond kan zijn voor je beschreven :

  1. Puppy's en jonge honden
  2. De oudere seniorhond
  3. De bouw van je hond
  4. Kleine honden met korte poten
  5. Afleggen van verre afstanden
  6. Honden met gezondheidsproblemen
  7. Ongeschikte wegen om op te fietsen
  8. Fietsen bij zomerse temperaturen
  9. Fietsen bij winterse omstandigheden


1. Puppy's en jonge honden

Puppy’s en jonge honden zijn nog volop in de groei. Het meelopen naast de fiets is op deze leeftijd nog veel te belastend voor de gewrichten. De hond zal in een constant tempo mee moeten lopen terwijl het lichaam hier nog helemaal niet voldoende voor ontwikkeld is.

Fietskar Runner rood/grijs

Je merkt aan de blije puppy’s en drukke jonge honden zelf vaak helemaal niet dat het fietsen een probleem kan zijn. Je loopt ondertussen wel het risico op latere leeftijd de rekening alsnog te moeten betalen. Ga je graag met de fiets naar het veld of het bos om te wandelen? Wil je naar het winkelcentrum om je puppy te socialiseren? Moet je met je jonge hond op de fiets naar de hondenschool? Het gebruik van een hondenfietskar kan dan een goede uitkomst zijn!


2. De oudere seniorhond

De oudere seniorhond doe je er vaak ook geen plezier meer mee om aan de fiets mee te moeten lopen. Over het algemeen is het zelfs af te raden om de hond dan nog mee aan de fiets te nemen. De ervaren last tijdens het fietsen zal groter zijn dan de nog aanwezige belastbaarheid. Je loopt daarmee het risico om de bestaande klachten van je hond te verergeren en onbedoeld meer schade aan te richten.

De conditie van de oudere hond is meestal ook stukken minder waardoor het meegaan aan de fiets al snel een te grote inspanning zal zijn. De wereld waarin de oudere hond nog leeft is over het algemeen ook al aanzienlijk kleiner doordat de rondjes kleiner en het aantal uitjes minder worden. Een hondenfietskar biedt jullie de mogelijkheid om alsnog samen ergens naartoe te fietsen.


3. De bouw van je hond

De bouw van je hond kan ook een reden zijn waarom fietsen niet verstandig is. Sommige hondenrassen en -types zijn er nou eenmaal niet op gebouwd om aan de fiets mee te lopen. Denk bijvoorbeeld aan de breed gebouwde honden of honden met een lichaamsverhouding waarbij de rug erg lang is. Voor honden met een korte snuit is het fietsen ook niet leuk. Ze kunnen wat moeilijker ademhalen waardoor ze sneller buiten adem zullen raken. Is jouw hond niet geschikt om aan de fiets mee te lopen maar wil je toch graag samen met de fiets weg? Overweeg dan de aanschaf van een hondenfietskar.


4. Kleine honden met korte poten

Kleine honden met korte pootjes moeten heel hard rennen en heel veel stappen zetten om het tempo naast de fiets aan te kunnen. Ze leggen door de korte pasjes een veel grotere afstand af en de inspanning is voor deze honden dan ook vele malen groter.

Fietsmand voor achterop de fiets

Kleine honden kunnen erg goed in de fietskar vervoerd worden. Zo fiets je samen eenvoudig naar het veld, het bos of het strand en kan je hond daar lekker vrijuit rennen. Voor kleine honden kan een fietsmand ook een erg prettige oplossing zijn. Fietsmanden zijn voor voorop en achterop de fiets verkrijgbaar.


5. Afleggen van verre afstanden

Een fietskar is ook erg handig als aanvulling te gebruiken. Wanneer jij erg van fietsen houdt en graag lange afstanden aflegt, kies je er waarschijnlijk vaak voor om je hond thuis te laten. Meelopen aan de fiets zou veel te inspannend zijn. Je moet dan altijd rekening met de afstand en de duur houden. Door een fietskar mee te nemen kun je het meelopen aan de fiets combineren met het meerijden in de fietskar en zo toch een langere fietstocht samen met je hond maken.


6. Honden met gezondheidsproblemen

Het kan soms nodig zijn om naar een tijdelijke oplossing op zoek te gaan om alsnog met je hond te kunnen fietsen. Niet iedereen beschikt over de mogelijkheid om met de auto te reizen. Wanneer je op de fiets bent aangewezen kan het met huisdieren lastig zijn om ze te vervoeren. Honden met gezondheidsproblemen kunnen niet mee aan de fiets lopen. Dit kan van lange duur zijn, maar ook tijdelijk bijvoorbeeld tijdens een revalidatie na een operatie. Wanneer je hond dan toch naar de dierenarts zal moeten is een fietskar erg handig. Dit geldt overigens ook voor het per fiets vervoeren van puppy’s, katten, konijnen of andere huisdieren.


7. Ongeschikte wegen om op te fietsen

Niet alle wegen zijn geschikt om samen met je hond overheen te fietsen. Met name wanneer je buiten de stad woont kun je hier nog wel eens mee te maken krijgen. Paden met kiezelstenen, grind, veel vuil, scherpe delen of andere onregelmatigheden zijn erg vervelend en pijnlijk voor de voetjes van je hond. Je hond kan zich hieraan bezeren of langdurige blessures aan overhouden. Door op deze wegen en paden gebruik te maken van een fietskar kun je veel narigheid voorkomen.


8. Fietsen bij zomerse temperaturen

Fietsen bij zomerse temperaturen is niet verstandig. De temperatuur loopt zomers aan het eind van de ochtend als snel op tot boven de 20 graden. Het wordt dan echt te warm voor je hond. Het enige moment op de dag dat het nog enigszins aangenaam is om te fietsen, is vroeg in de ochtend wanneer de zon nog niet veel heeft kunnen doen. In de avond wanneer de zon ondergaat zal het asfalt nog veel te heet zijn. Dit is erg pijnlijk voor de voetjes van je hond. Gebruik een hondenfietskar om in de zomer nog wel samen met je hond naar het water te kunnen fietsen voor een verfrissende duik.


9. Fietsen in winterse omstandigheden

In de winter zijn de omstandigheden ook niet altijd even geschikt om te fietsen met de hond. Door bevriezing van het wegdek kan het verraderlijk glad zijn, ook voor je hond. Uitglijden kan vervelende blessures veroorzaken. Zodra de temperatuur daalt wordt er ook weer meer gestrooid op de wegen. Het strooizout kan erg pijnlijk voor de voetzooltjes zijn en bij het schoonlikken van de pootjes kan je hond hier ook nog eens erg ziek van worden. Ook in de winter kan de hondenfietskar dus erg goed van pas komen!

Lees ook: Alles over het fietsen met de hond

Voorkom blessures

Wanneer jij je hond aan de fiets mee wil laten lopen is het belangrijk om dit rustig op te bouwen. Door hier de nodige tijd en aandacht aan te besteden voorkom je dat jouw hond blessures of andere ongemakken oploopt. Houd je hond tijdens het fietsen altijd goed in de gaten.

Drinkfles voor onderweg

Stop onderweg altijd even een paar keer om je hond de behoefte te laten doen en even tot rust te laten komen of -bij het gebruik van de fietskar- juist even de pootjes te kunnen strekken. Vergeet niet om ook wat lekkers en schoon drinkwater voor je hond mee te nemen. Hier zijn handige drinkflessen speciaal voor onderweg voor te krijgen. Neem ook altijd een mobiele telefoon mee zodat je bij ongelukken de hulpdiensten kan inschakelen.

Ben jij op zoek naar een hondenfietskar of een andere mogelijkheid om je hond per fiets te vervoeren? Er zijn veel verschillende varianten en modellen te verkrijgen. Kom eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en laat je adviseren door de specialist in de winkel. Samen maken we de juiste keuze!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via