0 items

Hoe maak ik het konijnenhok aantrekkelijk voor mijn konijn?

20 mrt. 2018

Veel mensen vragen hoe je een konijn op verzoek in het hok leert springen. Immers, het is heel vervelend om er steeds achteraan te jagen. Het konijn wil daardoor steeds minder graag het hok in gaan, en omdat het voor de baas zo’n tijdrovend klusje is, mag het dier er ook steeds minder uit. Daarnaast word jij als eigenaar veel minder leuk, en soms zelfs bedreigend voor het konijn. Zo erg dat sommige konijnen hier zelfs angstig of agressief door worden omdat zij het najagen en optillen echt niet fijn vinden.

Wat kun je doen om het hok aantrekkelijk te maken? Maak het tot een positieve plek zodat hij het fijn vindt zijn hok weer in te gaan. Lok je konijn in het begin met wat lekkers terug het hok in, in plaats van je konijn erin te tillen. Benoem ‘in je hok’ terwijl je konijn erin springt zodat hij later snapt wat dat betekent zonder dat je hem hoeft te lokken. Leg regelmatig wat lekkers of bijvoorbeeld een denkspel in het hok of ander leuk konijnenspeelgoed, ook wanneer je konijn losloopt, je konijn zal in het hok checken of er wat in ligt. Je maakt het hok voor je dier daarmee interessant, waardoor hij er vaker in zal hoppen. Het mooiste is als je niet meteen het deurtje sluit, maar hem af en toe daarna nog even laat loslopen. Of als je het deurtje sluit, maak deze dan af en toe na een paar minuten weer open.

Denkspel aanleren
Er zijn natuurlijk heel veel leuke denkspellen zelf te maken of te koop. Uiteraard is het handig als je deze eerst aanleert, voordat je het spel in het hok zet. Een van de vaak favoriete denkspellen is een snackbal voor knaagdieren, welke bij de Discus dierenwinkels ook te koop is. Je stopt het voer in de ronde bal en bepaalt met de opening hoe makkelijk deze er weer uit kunnen vallen. Je konijn zal direct beloond worden op het moment dat er met de bal gerold of gespeeld wordt doordat er voertjes uitvallen. Dit motiveert je konijn om met de snackbal bezig te blijven, want wie weet komt er nog een voertje uit! Het is wel belangrijk om je konijn altijd eerst de tijd te geven een nieuw denkspel eerst goed aan te leren. Pas als je konijn het spel goed kent kun je deze langer en vaker aanbieden.

Een ren

Wanneer je ‘in het hok’ wilt aanleren, is het verstandig dit eerst met een ren om het hok heen te oefenen. Konijnen zijn prooidieren. Dus de meeste konijnen zullen ergens onder gaan zitten als ze los in de woonkamer of tuin lopen. Bijvoorbeeld onder de bank. Als je een ren om het hok vastmaakt, en deze langzaam steeds groter maakt, kan je oefenen met ‘in het hok’. Eerst op een kleine afstand en dan steeds groter. Pas als dat goed gaat, kan je de ren open zetten of helemaal weghalen. En natuurlijk voorkomt een ren ook dat het dier zaken sloopt waar jij als eigenaar niet zo blij van wordt, waardoor je je konijn waarschijnlijk meer vrijheid zult geven.

Veiligheid spel
Let ook op veiligheid, niet elk spel is geschikt om in het hok te laten staan. Ook kan een (denk)spel in de loop van de tijd wat meer beschadigen, waardoor het niet meer veilig is. Hooiblokken, knaaghuizen, hooitunnels en een Fun Park zijn wel goede mogelijkheden om het verblijf op een verantwoorde manier aantrekkelijker te maken voor je knaagdier.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Vanwege de erg warme zomer waarin vaak tropische temperaturen werden gemeten geven wij nu extra vroeg 20% korting op verkoelende producten voor alle huisdieren!

Hardlopen met de hond kan zowel voor jezelf als voor je hond erg plezierig zijn. Met de tips in dit artikel zullen jullie samen lopen als een team!

Vandaag de dag kun je een kat niet zomaar zonder gevaren naar buiten laten. Wil je jouw kat toch graag naar buiten laten? In dit artikel geven wij je 12 tips om dit zo veilig mogelijk te doen.

Deel via