Je konijn terug het hok in krijgen

Veel mensen vragen hoe je een konijn op verzoek in het hok leert springen. Immers, het is voor beide heel vervelend om er steeds achteraan te jagen. Het konijn wil door dit najagen steeds minder graag het hok in. Sommige konijnen vinden het zelfs zo vervelend dat ze er angstig of agressief door worden. In dit artikel geven we je een aantal tips om je konijn makkelijker terug het hok in te krijgen door het konijnenhok aantrekkelijk te maken.

Wat kun je doen om het hok aantrekkelijk te maken?

  • Maak het tot een positieve plek zodat je konijn het fijn vindt om het hok weer in te gaan. Lok je konijn in het begin met wat lekkers terug het hok in, in plaats van je konijn erin te tillen.
  • Benoem ‘in je hok’ terwijl je konijn erin springt zodat er geleerd wordt wat dat betekent zonder dat je hoeft te lokken.
  • Leg regelmatig bijvoorbeeld wat lekkers, een denkspel of ander leuk konijnenspeelgoed in het hok, ook wanneer je konijn losloopt. Je konijn zal in het hok checken of er wat in ligt. Je maakt het hok voor je dier daarmee interessant, waardoor het vaker bezocht zal worden door er zelf in te hoppen.
  • Het mooiste is als je niet meteen het deurtje sluit, maar je konijn af en toe daarna nog even laat loslopen. Of als je het deurtje wel sluit, deze dan af en toe na een paar minuten weer te openen.

Gebruik een ren bij het oefenen


Wanneer je ‘in het hok’ wilt aanleren, is het verstandig dit eerst met een ren om het hok heen te oefenen. Konijnen zijn prooidieren. Dus de meeste konijnen zullen ergens onder gaan zitten als ze voor het eerst los in de woonkamer of tuin lopen. Als je een ren om het hok vastmaakt, en deze langzaam steeds groter maakt, kan je oefenen met ‘in het hok’. Je begint eerst op een kleine afstand en dan steeds groter. Pas als dat goed gaat, kun je de ren openzetten of helemaal weghalen. En natuurlijk voorkomt een ren ook dat je konijn op plekken komt waar je zelf niet zo blij van wordt.

Lees ook onze 22 tips bij het gebruik van een buitenren

Leer een denkspel aan

Er zijn natuurlijk heel veel leuke denkspellen zelf te maken of te koop. Uiteraard is het handig als je deze eerst aanleert, voordat je het spel in het hok zet. Een van de vaak favoriete denkspellen is een snackbal voor knaagdieren, welke bij de Discus dierenwinkels ook te koop is. Je stopt het voer in de ronde bal en bepaalt met de opening hoe makkelijk deze er weer uit kunnen vallen. Je konijn zal direct beloond worden op het moment dat er met de bal gerold of gespeeld wordt doordat er voertjes uitvallen. Dit motiveert je konijn om met de snackbal bezig te blijven, want wie weet komt er nog een voertje uit! Het is wel belangrijk om je konijn altijd eerst de tijd te geven een nieuw denkspel eerst goed aan te leren. Pas als je konijn het spel goed kent kun je deze langer en vaker aanbieden.



Denk aan de veiligheid van het spel


Let ook op veiligheid, niet elk spel is geschikt om in het hok te laten staan. Ook kan een (denk)spel in de loop van de tijd wat meer beschadigen, waardoor het niet meer veilig is. Hooiblokken, knaaghuizen, hooitunnels en een Fun Park zijn wel goede mogelijkheden om het verblijf op een verantwoorde manier aantrekkelijker te maken voor je knaagdier.

Voor meer tips en advies op maat ben je van harte welkom bij de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via