Hoe maak je je konijn zindelijk?

20 mrt. 2018

Konijnen zijn dieren die met een beetje geduld zindelijk te maken zijn. Onthoud hierbij echter goed dat het ene dier het andere niet is en ga er bij het aanschaffen van een konijn dan ook niet zomaar vanuit dat dit gaat lukken. Sommige konijnen doen vanuit zichzelf al hun behoefte op een vaste plek. Als dat het geval is, is het vaak nog maar een kleine stap om jouw konijn zijn behoefte in een konijnentoilet te laten doen. Andere konijnen doen hun behoefte echter waar het hen uitkomt en vaak is dit verspreid door het hele hok.

Het konijnentoilet
Je hebt een konijnentoilet nodig. Dit kan een hoektoilet zijn, gemaakt voor fretten en konijnen, maar ook een (afwas) teil, (kleine) kattenbak of andere plastic bak kan hier prima geschikt voor zijn. Neem geen kartonnen doos, deze doorweekt snel door de urine en konijnen zullen dat niet prettig vinden en de wc dus gaan mijden. Een hoektoilet is in onze Discus webshop of bij de Discus dierenspeciaalzaak wel te koop. Let bij het kiezen van een bak op het formaat van je konijn. Een Vlaamse reus of Franse hangoor zal niet snel op een klein hoektoilet gaan en een dwergkonijn moet je geen grote, hoge bak geven. Het moet een bak zijn waar ze met gemak in kunnen komen zonder al te veel moeite te hoeven doen.

Het verschil tussen hun kooi en het toilet
Het is belangrijk dat konijnen het verschil weten tussen hun kooi en hun toilet. Het is daarom ook raadzaam om in het toilet een andere bodembedekker te gebruiken dan in hun hok. De konijnen voelen op die manier het verschil tussen kooi en toilet. Kies voor een bodembedekker die goed absorbeert, zoals geperste strokorrels. Bij konijnen die uit zichzelf al hun behoefte op één plek doen, zul je minder werk hebben dan bij een konijn dat zijn behoefte overal doet.

De plaats van het toilet
Zet de bak in het begin neer op de plek waar jouw konijn (het meeste van) zijn behoefte doet. Kiest jouw konijn er ineens voor om hier een andere plek voor uit te kiezen dan verplaatst je de bak met hem mee. In het begin kan het best zo zijn dat je meerdere bakken nodig hebt om je konijn het principe van op de bak gaan te leren.

Training
Het is belangrijk dat je zelf heel consequent bent als je jouw konijn zindelijk wilt krijgen. Elke keutel die naast de bak gaat, moet je zelf in de bak leggen. Plasjes die buiten de bak gaan veeg je op met een keukenpapiertje en je legt het papiertje met de urine in het toilet van jouw konijn. Jouw konijn zal in het begin nog geregeld buiten de bak plassen of poepen. Dit heeft deels met het wennen aan de bak te maken maar ook zeker met het afbakenen van zijn territorium. Het is dus belangrijk die plasjes op te vegen en in de bak te doen, zodat jouw konijn zijn toilet ook als zijn territorium leert zien.

Wat als het niet lukt?
Wil het echt niet lukken, dan kunt je proberen om jouw konijn enkele dagen helemaal geen bodembedekking in zijn hok of kooi te geven en wel in zijn toilet. Let op: dit kan in de winter niet bij buitenkonijnen in verband met de koude temperaturen!

Geduld
Bij het zindelijk maken van een konijn is nogal wat geduld vereist. Verwacht niet dat jouw konijn dit principe binnen enkele dagen door heeft. Blijf consequent en blijf volhouden en je zult zien dat zowel jij als jouw konijn er veel profijt van heeft dat hij zindelijk is.

Wil je meer informatie over het zindelijk maken van jouw konijn? Breng dan een bezoekje aan de Discus-specialist.



Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Er wordt vaak gezegd dat je hond of kat geen chocolade moet eten. Maar waarom is dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over chocoladevergiftiging bij hond en kat.

We vinden het allemaal vaak ontzettend lief dat katten kopjes komen geven. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over katten en het geven van kopjes.

Pas op, je hond kan heel ziek worden van blauwalg. In dit artikel vertellen we je meer over blauwalg en de gevaren voor je hond.

Deel via