Vakantiechecklist voor (t)huisdieren

In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Wanneer je met het gezin naar de camping gaat of een huisje in het buitenland gehuurd hebt, is dit natuurlijk ook wel zo gezellig! Er moet dan wel een extra koffer ingepakt worden en dat verdient de nodige aandacht.

Ook wanneer je uit logeren gaat bij familie, vrienden of kennissen en je huisdier met je mee mag nemen of wanneer je huisdier thuis moet blijven, naar de opvang of oppas gaat zijn er een aantal belangrijke zaken welke je niet mag vergeten. In de Discus vakantiechecklist voor (t)huisdieren vind je overzichtelijk:

  • 15 aandachtspunten voor als je huisdier mee op vakantie gaat
  • 7 aandachtspunten voor als je huisdier thuis blijft


Huisdier gaat mee op vakantie

Als jouw huisdier op vakantie gaat, is het goed op de volgende 15 zaken te letten:

Punt 1
Vraag vooraf bij het vakantieadres na of dieren zijn toegestaan en welke faciliteiten hiervoor aanwezig zijn.

Punt 2
Informeer bij een vakantie in het buitenland op tijd welke specifieke regels van kracht zijn in het land van bestemming. Er kunnen bijvoorbeeld verplichte vaccinaties gelden, het dragen van een muilkorf kan verplicht zijn en sommige hondenrassen kunnen zelfs geweigerd worden. Kijk op www.LICG.nl voor een volledig en actueel overzicht van de invoereisen per land.

Punt 3
Controleer voor vertrek of de chip van je huisdier nog correct geregistreerd staat en of de gegevens nog up to date zijn. Bevestig voor de zekerheid een adreskokertje of penning met jouw contactgegevens aan het halsbandje of schrijf je telefoonnummer op een labeltje.

Tick Off Tekenband voor honden

Punt 4
Behandel je huisdier op tijd om vlooien, teken, luizen, muggen en zandvliegen op een veilige afstand te houden en gebruik een ontworming met een brede werking om o.a. lint-, spoel-, haak-, zweep-, long-, en zelfs de Franse hartworm aan te pakken.

Punt 5
Neem een EHBO-set voor huisdieren mee en zorg dat hier ook een tekentang bij zit. Indien je huisdier medicijnen krijgt kun je deze ook bij of in de EHBO-set bewaren.

Punt 6
Zorg dat je huisdier een eigen comfortabele plek op het vakantieadres heeft. Denk aan het meenemen van de eigen mand en deken om ‘s nachts lekker te kunnen slapen, maar ook aan een eigen plekje bij het buiten zitten. Hier kun je bijvoorbeeld een waterbestendig kussen of een stretcher voor gebruiken.

Punt 7
Voeg een aantal papieren samen in een etui en zorg dat je deze altijd binnen handbereik hebt. Gebruik het etui voor papieren van je huisdier zoals het Europees dierenpaspoort en inentingsboekje, maar ook het adres van een dierenarts in de directe omgeving op de vakantiebestemming. Doe hier ook een foto van je huisdier bij in. Mocht je huisdier zoek raken in het vakantieland kan deze foto van pas komen bij de zoektocht.

Punt 8
Neem voldoende voeding mee en kies voor houdbare producten die je niet hoeft te koelen. Het koelen of invriezen kan problemen opleveren tijdens de reis maar ook op de eindbestemming. Je kunt vooraf via internet al wel opzoeken of er ergens in de omgeving nieuwe voeding te kopen is. Met name voor de langere vakanties is dit wel zo prettig. Vergeet ook de voer- en drinkbak niet mee te nemen.

Punt 9
Denk ook aan het drinkwater. Je kunt tijdens de vakantie misschien niet overal direct aan vers drinkwater komen en het is wel heel belangrijk voor je huisdier om dit altijd ter beschikking te hebben. Neem daarom voor de zekerheid wat extra waterflessen met drinkwater voor je maatje mee. Met een reis drinkfles of de handige roadrefresher drinkbak kan je huisdier onderweg eenvoudig wat water drinken.

Punt 10
Of je nou je hond, kat, knaagdier of vogel meeneemt. Ze moeten allemaal hun behoefte doen en het is wel zo prettig als je dit altijd en overal op kunt ruimen of kunt verschonen. Pak ook deze benodigdheden in voor de vakantie. Denk bijvoorbeeld aan de poepzakjes voor de hond, de kattenbak met grit voor de kat, een knaagdiertoilet en bodembedekking voor het konijn en een bus schelpenzand voor het verblijf van de vogel.

Punt 11
Het is ook belangrijk om aan de juiste, veilige producten voor het vervoer van je huisdier te denken. De meeste huisdieren zijn veilig te vervoeren in speciale transportboxen voorzien van sloten en ventilatie. Lees voor meer tips en adviezen ook het blog ‘je hond veilig in de auto meenemen’.

Punt 12
Halsbandjes, tuigjes, lijnen en riemen mogen ook niet ontbreken tijdens de vakantie. Je huisdier mag echt niet overal los rondlopen dus het is belangrijk hier altijd op voorbereid te zijn. Bij het vakantieverblijf zelf kun je handig gebruik maken van een grondpin met draad of een omheining zoals een draadren.

Punt 13
Vakantietijd is ook snacktijd! Dat geldt natuurlijk ook voor onze huisdieren. Neem daarom een kleine voorraad kauw- of knaagsnacks mee voor je maatje.

Punt 14
Speelgoed mag ook niet ontbreken! Neem de favoriete speeltjes van je huisdier mee en denk ook aan koelproducten om de warme dagen door te komen

Vakantie set met geruststellende producten voor je huisdier

Punt 15
Indien jouw huisdier het reizen of een nieuwe omgeving spannend vindt kun je gebruik maken van geruststellende producten. Pet Remedy heeft bijvoorbeeld een speciale spray of doekjes tegen angst en onrust tijdens de reis of op de vakantiebestemming.


Laat je huisdier bij warm weer nooit alleen achter in de auto! Zelfs een schaduwplek en open raam kunnen niet voorkomen dat hij uitdroogt. Dit kan na tien minuten al fataal zijn! Geef je hond onderweg ook voldoende plas- en wandelgelegenheid.

Huisdier blijft thuis in de vakantie

Als jouw huisdier thuis blijft, is het goed op de volgende 7 zaken te letten:

Punt 1
Sommige dieren vinden het echt niet prettig om uit logeren te gaan en voelen zich nou eenmaal het prettigst in de eigen veilige omgeving. Laat ze dan thuis en zorg dat er meerdere keren op een dag iemand langs kan komen om ze te verzorgen of om even te kijken of alles goed gaat.

Punt 2
Plaats indien mogelijk een camera zodat je vanaf het vakantieadres, of de oppas, ieder moment kan zien hoe het er thuis aan toegaat. Licht de buren in en zorg dat ze bij nood toegang tot jouw huis hebben. Mocht het dan een keer nodig zijn kun je op afstand de hulp inschakelen die nodig is.

Automatische voerbakPunt 3
Plaats een automatische voerbak en een drinkfontein om vers stromend drinkwater aan te kunnen bieden.

Punt 4
Gebruik voor het aquarium een automatische voersysteem welke je kunt programmeren of maak gebruik van voederstenen.

Punt 5
Maak een voerschema voor de verzorger van je huisdier. Indien je huisdier medicatie krijgt kun je deze daar ook bij vermelden.

Punt 6
Maak een lijst met instructies voor de verzorger. Denk hierbij aan bijzonderheden bij het uitlaten, het verschonen van het verblijf, licht- warmte- en geluidsintstellingen etc.

Punt 7
Leg voor de zekerheid de papieren van je huisdier en de contact- en adresgegevens van de dierenarts klaar.


Lees ook: Vakantietips voor de thuisblijvers

Voor meer vakantietips kun je terecht bij de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via