Een goede gebitsverzorging?
Een kwestie van kiezen!

Het gebit van de hond en kat

Net als bij de mens worden pups en kittens zonder tanden geboren. Vanaf 2 weken komen de eerste tanden van het melkgebit door. Als pups en kittens zo’n 3 maanden oud zijn, begint het wisselen. De volwassen tanden drukken het melkgebit eruit en er komen nog enkele kiezen bij.

Honden en katten hebben een carnivorengebit (gebit van een vleeseter); hoektanden om een prooi te vangen, snijtanden om te verscheuren en kiezen om op het voedsel te malen. Het gebit van een volwassen hond bevat: 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 premolaren (voorkiezen) en 10 molaren (kiezen). Het gebit van een volwassen kat bevat: 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 premolaren en 4 molaren.

Het belang van een goede gebitsverzorging

De verzorging van het gebit van hond en kat is net zo belangrijk als de verzorging van je eigen gebit. Net als mensen kunnen honden en katten last hebben van een onfrisse adem of vervelende gebitsproblemen ontwikkelen welke invloed op de gezondheid kunnen hebben. Een regelmatige verzorging van het gebit voorkomt deze problemen en kostbare dierenartsingrepen.


Gebitsproblemen bij hond en kat worden met name veroorzaakt door humane voedingsmiddelen. Deze traktaties bevatten vaak suikers die voor het gebit zeer schadelijk zijn. Ook wanneer je blikvoeding geeft is gebitsverzorging extra belangrijk, omdat deze voeding in tegenstelling tot harde brokjes het gebit niet goed reinigt en blijft plakken aan de tanden.

Gebitscontrole bij je hond of kat

Het is belangrijk om het gebit van je hond of kat met regelmaat te controleren op eventuele aanwezige tandplak, tandsteen of andere vervelende zichtbare problemen. Een gezond gebit bevat geen aanslag en heeft witte tanden en roze tandvlees. Het tandvlees is goed doorbloed en ziet er gezond uit.

Als op de tanden een gelige aanslag zit en het tandvlees rood geïrriteerd is, is er duidelijk tandplak aanwezig. Tandplak is een veel voorkomende aandoening. Het is een vrij zachte laag die bestaat uit bacteriën, calcium en fosfor. Deze laag ontstaat uit speeksel, voedselresten en water. Tandplak zit vooral langs het tandvlees, maar kan ook op andere plaatsen voorkomen. Individuele aanleg, leeftijd en schedelvorm zijn mede bepalend voor de vorming van tandplak. Tandplak kan door zorgvuldig poetsen nog verwijderd worden. Hiermee kun je veel narigheid voorkomen.


Als het gebit van hond of kat bruine aanslag en slecht doorbloed tandvlees heeft, adviseren wij contact op te nemen met de dierenarts. Er is dan tandsteen aanwezig wat voor grotere problemen kan zorgen. Tandsteen ontstaat wanneer tandplak verkalkt. Overal waar tandplak aanwezig is, kan dus tandsteen ontstaan. Tandsteen is niet meer weg te poetsen en zal onder narcose verwijderd moeten worden bij de dierenarts. Doe je dit niet dan kan je dier er erg veel last van krijgen. Een gebitsreiniging is een erg kostbare ingreep.


Ook voor kat en hond een frisse mond!

Net als mensen kunnen honden en katten last hebben van een onfrisse adem of andere gebitsproblemen. Een regelmatige verzorging van het gebit voorkomt een groot deel van deze problemen. Een goede gebitsverzorging is slechts een kwestie van kiezen!


Beaphar heeft een ruim assortiment gebitsverzorgende producten zoals tandpasta en speciale tandenborstels voor honden en katten. Deze producten bevatten enzymen die tandplak afbreken en ingrediënten die calcium binden, waardoor er geen tandsteen gevormd kan worden. Bekijk ze hier online of kom eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak. Samen maken we de beste keuze voor jouw huisdier.