10 tips over de aanschaf van een vogel als huisdier

Kanaries en grasparkieten zijn de meest gehouden vogels in huis. Het zijn mooie opvallende dieren met vrolijke kleuren. De vogels hebben echter wel dagelijkse verzorging nodig. Ze vragen om eten, drinken en een schone kooi. Wanneer je een huisdier hebt, kun je niet zomaar meer een weekje op vakantie. Je zult dan eerst een oppas moeten zoeken. Een kanarie wordt gemiddeld 10 jaar oud en een grasparkiet kan wel 15 tot 20 jaar oud worden. Kun je er tegen die tijd nog steeds voor zorgen?

In dit artikel geven we je 10 tips waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een vogel als huisdier. Zo weet je zeker dat dit het juiste maatje is voor jou!

Tip 1: Een vogel kopen

Je kunt vogels op verschillende plekken kopen. Ook bij verschillende Discus winkels zijn mooie vogels te krijgen. Er zijn allerlei bijzondere soorten. Voor de meest bijzondere vogels ga je naar een fokker. Dit soort vogels hebben vaak wel een specifieke verzorging nodig. Onderzoek dan goed of de soort waar jij interesse in hebt ook echt bij je past. Waar je de vogels ook koopt, zorg altijd dat het een betrouwbaar adres is. Dat kan veel ellende voorkomen.


Tip 2: Voeding

Kanaries, parkieten en andere vogelsoorten hebben allen hun eigen vogelvoer. Koop niet te veel ineens, de voedingswaarde kan dan verloren gaan. Vergis je tijdens het voeren niet: de vogels spugen de velletjes van de zaden weer uit, waardoor het soms lijkt alsof het voederbakje nog vol is. Sepia, fruit en sla zijn een goede aanvulling. Zorg altijd voor een bakje vogelgrit en vers water. Eikrachtvoer is belangrijk voor de eiwitopname (bouwstoffen) van je vogel, let op de dosering: geef nooit te veel of te weinig. Eikrachtvoer kun je gewoon door het standaardvoer mengen.

Puik Original Trosgierst 150 gr

Om je vogel extra te verwennen, zijn er veel verschillende soorten gezonde vogelsnacks te verkrijgen. Tropische vogels zoals papegaaien, parkietjes en kanaries zijn dol op groen. Er zijn zelfs speciale plantjes te verkrijgen. Deze kun je in de kooi zetten of er dagelijks wat vanaf knippen om te geven.


Tip 3: Huisvesting

Vogels moeten kunnen bewegen, dus zorg dat de kooi groot genoeg is. Je kunt ze zowel buiten als binnen houden. Een volière in de tuin moet wel een tocht en vorstvrij binnenverblijf hebben. Zorg dat er in het verblijf minimaal twee zitstokken zijn en gebruik bijvoorbeeld beukensnippers als bodembedekking. Parkieten zijn niet graag alleen dus het is beter om er twee te houden. Houd er rekening mee dat twee popjes vaak niet zo goed samen kunnen. Ook kanaries kun je samen houden, maar zet dan juist geen mannetjes bij elkaar, die gaan vechten. Bij meerdere vogels heb je vanzelfsprekend een grotere kooi nodig. Vrijwel alle vogels houden van badderen dus zorg ook voor een vogelbadje. Bij Discus vind je alles wat je nodig hebt voor je vogels zoals kooien, voer, voerbakjes, waterbakjes en leuke speeltjes.


Tip 4: Opvoeding

Als je het leuk vindt om de vogel af en te uit zijn kooi te laten, moet je zorgen dat hij aan je went. Een parkiet of papegaai kan tam worden en zelfs op je schouder komen zitten. Bij een kanarie is dat moeilijker. Parkieten kun je trainen om netjes op je hand te stappen. Als je ze goed opvoedt kunnen ze heel vertrouwd met je worden en soms zelfs woordjes leren zeggen!


discus-schelpenzand-anijs

Tip 5: Verzorging

De kooi van je vogel moet regelmatig verschoond worden. Houd de bodem en zitstokken vrij van uitwerpselen en ververs de bodembedekking elke week. Maak ook eens per week de voer- en drinkbakjes en het badje schoon. Als de nagels van je vogel te lang worden moeten deze worden bijgeknipt, dit kun je zelf doen of laten doen door de Discus dierenspeciaalzaak of dierenarts.

Geef ze voldoende eten en ververs het drinkwater elke dag.


Tip 6: Aandacht

De ene vogel heeft als huisdier meer aandacht nodig dan de andere. Informeer je daarom eerst goed bij de Discus winkel over het soort vogel dat je in huis neemt. Sommige vogels zijn niet graag alleen en kunnen als ze eenzaam zijn veren gaan plukken of gaan bijten. Dat wil je natuurlijk niet.


Tip 7: Gezondheid

Om je vogel gezond te houden zijn een schoon hok en goede voeding erg belangrijk. Een gezonde vogel is alert en levendig en zijn ogen staan helder. Een vogel laat meestal niet snel zien dat hij ziek is. Gaat hij bol zitten of blijft hij op de grond zitten? Dan is het tijd om naar de dierenarts te gaan. Vogels kunnen niet goed tegen kookluchtjes en dampende stoffen zoals haarspray, deodorant of sigarettenrook. Gourmetten is zelfs levensgevaarlijk. Je leest er meer over in het artikel 'Gourmetten en vogels: geen goede combinatie'. Pas hier dus mee op.


Tip 8: Veiligheid

Laat je je vogel rondvliegen in de woonkamer? Zorg dan dat er geen gevaarlijke objecten aanwezig zijn. Pas op met giftige planten, een open haard, kaarsen en dergelijke. Doe ook de gordijnen dicht, anders kan je vogel tegen het raam aanvliegen! Sommige mensen laten hun vogel kortwieken, zodat hij niet weg kan vliegen. Laat dit altijd over aan iemand met ervaring.


Tip 9: Beweging

vogelspeelgoed-met-kralen-katoen-en-bel-15-cm

In de natuur vliegen vogels over grote afstanden, dus het is voor te stellen dat ze bewegingsruimte nodig hebben. Onmisbaar zijn meerdere zitstokken zodat ze lekker van stok naar stok kunnen hupsen. Het mooiste is natuurlijk als je vogel vrij rond kan vliegen in huis of ene grote volière heeft in de tuin. Maar helaas is dat niet altijd mogelijk. De ene vogelsoort is als huisdier sneller verveeld dan de andere. Parkieten hebben bijvoorbeeld vogelspeelgoed nodig om zich te vermaken. Ze willen graag klimmen en voedsel zoeken en pakken dingen vast met hun snavel.


Tip 10: Voortplanting

Het geslacht is bij vogels vaak moeilijk te zien, dit laat je dus het best door een expert bepalen. Als je een mannetje en vrouwtje neemt kun je rekenen op een nestje. De ene vogelsoort maakt een open broedplaats terwijl de andere liever in een broedhok zijn nestje maakt. Wil je fokken met je vogels, zorg dat dat je een adres hebt waar de jongen naartoe kunnen.


Voor meer informatie of antwoord op al je vragen ben je van harte welkom eens langs te komen in de Discus Dierenspeciaalzaak.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via