Buitenleven en de gevaren voor je huisdier

Hoewel onze gezelschapsdieren graag buiten zijn, is het buitenleven niet altijd even veilig voor ze. De tuin kan een bron van giftige en gevaarlijke elementen zijn, en ook tijdens de wandeling is het oppassen geblazen.

In dit artikel lees je meer over:

  • Het ontdekken van de tuin
  • De gevaren voor je huisdier
  • Wat je moet doen bij ongelukken


Het ontdekken van de tuin

Onze huisdieren zijn vaak zo impulsief en nieuwsgierig dat ze zichzelf ermee in de nesten weten te werken. Dit geldt ook voor het ontdekken van de tuin en het buitenleven. Buitenlijn met grondpenBuiten is het een groot pretpark en de zintuigen zorgen ervoor dat je huisdier op avontuur gaat. Het is aan jou om hier goed alert op te zijn en ongelukken te voorkomen. Het kan nodig zijn om daar waar mogelijk de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en zo een veilige omgeving voor je beste maatje te creëren.


De gevaren voor je huisdier

Huisdieren kunnen giftige stoffen binnenkrijgen of zich verwonden aan voorwerpen die in de tuin te vinden zijn. Ook het kauwen op planten of het vangen van insecten levert vaak problemen op. Een paar voorbeelden waar we je in ieder geval voor willen waarschuwen zijn:


Processierups
Je maatje kan van deze brandharen rode ogen, jeuk, huiduitslag, zwellingen, blaren of brandwonden krijgen. Met name de ogen, de neus en tong lopen risico omdat deze als eerst in contact komen en extra kwetsbaar zijn.

Insecten
Insectenbeten zoals steken van wespen, bijen, horzels en steekvliegen. De meeste huisdieren zijn een ster in het vangen van vliegende insecten. Dit is echter niet zonder gevaar. Wanneer je huisdier gestoken wordt is dit vaak rond de kop, oren of in de bek. Een insectenbeet kan erg opzwellen waardoor een steek in de bek of keel erg gevaarlijk kan zijn. De ademhaling kan erg belemmerd worden wat levensbedreigende situaties kan opleveren.

Giftige planten
Het eten van of kauwen op giftige of irriterende planten voor huisdieren, zoals narcissen, tulpen, hortensia’s, azalea’s etc.

Gif
Het eten van, kauwen op of likken aan vliegenvangers, mierenlokdoosjes, rattengif of bestrijdingsmiddelen tegen insecten welke bijvoorbeeld methomyl bevatten.

Grasaren
Grasaren kunnen ook voor vervelende problemen zorgen. Deze grassen bestaande uit zaden met een soort haakjes kunnen zich vastklampen aan de vacht van je hond of kat. Als ze de kans krijgen, bijvoorbeeld op plekken rondom de neus, ogen, oren of pootjes, kunnen ze de huis indringen en voor nare ontstekingen zorgen.

Kaarsen
Contact met brandende kaarsen, tuinfakkels of wierook stokjes met citronella dat gebruikt wordt om muggen af te weren.

Stilstaand water
Het drinken van stilstaand water. Pas goed op voor botulisme en blauwgroene algen die met name in maanden juli, augustus en september in bakken stilstaand water, vijvers en sierfonteinen kunnen ontwikkelen.

Chemische middelen
Het binnenkrijgen van chemische middelen die gebruikt worden bij het reinigen of behandelen van zwembaden, vijvers of kunstmatige waterbronnen.

Roofdieren
Roofdieren zoals marters, vossen of roofvogels die het op jouw maatje voorzien hebben. Pas met name op met kleine en jonge dieren.

Parasieten
Vlooien, teken, maar ook zandvliegen en muggen kunnen erg veel jeuk en ongemak veroorzaken. Je huisdier kan zelfs ziek worden van deze beter. Bescherm hier goed tegen.

Omheining
Gaten of kapotte delen in de omheining kunnen ervoor zorgen dat je huisdier ontsnapt, maar ook dat je huisdier zich eraan verwond of verstrikt raakt.

Het weer
De weersomstandigheden welke ook een serieus gevaar kunnen vormen. Er wordt niet voor niets gezegd dat ‘niets zo veranderlijk als het weer is’. Het weer kan ineens omslaan waardoor het niet meer veilig is om buiten te zijn. Hoogoplopende temperaturen of bevriezing kunnen ook erg gevaarlijk zijn.

Wat als het misgaat?

EHBO-set voor huisdierenZodra de gezondheid van je huisdier in gevaar komt is het belangrijk om altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Afhankelijk van het ongeluk kan er dan de juiste behandeling gestart worden en in sommige situaties is er simpelweg niet veel tijd. Bij vergiftiging kan het nodig zijn om je huisdier een injectie met tegengif toe te dienen. Bij wonden moet de wond zo snel mogelijk verzorgd worden en bij het binnenkrijgen van verkeerde middelen moet wellicht de maag worden leeggepompt. Onthoud altijd hoelang het ongeveer geleden is dat er iets is voorgevallen. Dit is belangrijke informatie voor de dierenarts. Zorg dat je een EHBO-kit voor huisdieren in huis hebt en let altijd goed op verschijnselen zoals rusteloosheid, buikpijn, braken, diarree, veel plassen, zwellingen, rillen, trillen of een verhoogde hartslag. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts.


Lees ook: Pas op met de processierups en huisdieren!

Kom voor meer tips en advies op maat gerust eens langs in de winkel. Wij staan voor je klaar en helpen je graag de juiste keuze te maken!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via