Een kat in huis? 4 punten die je écht moet weten

Total Bite Cat SensitiveKatten zijn prachtige dieren. Elegant, eigenzinnig en nog schattig ook! Deze eigenschappen zijn voor veel mensen een reden om een kat te nemen. Maar een kat is geen speelgoed. Als baasje heb je een verantwoordelijkheid om je kat gezond én gelukkig te houden. En dat gaat niet vanzelf.

Helaas denken sommige mensen te makkelijk over het nemen van een kat. Bijvoorbeeld omdat je katten niet uit hoeft te laten, zoals een hond. Maar vergis je niet: een kat heeft net zoveel verzorging, aandacht en liefde nodig als andere huisdieren. Wil je graag een kat? Houd dan in ieder geval rekening met deze 4 punten.

1. Ga naar de dierenarts

Of je nou een kitten neemt of een kat uit het asiel haalt, het is altijd een goed idee om meteen even langs de dierenarts te gaan. De dierenarts kan je vertellen of je kat gezond is en welke vaccinaties eventueel nodig zijn om ziektes te voorkomen. Raadpleeg de dierenarts ook bij afwijkend gedrag, bijvoorbeeld als je kat weinig eet of juist veel drinkt. Of als je kat zich verstopt terwijl ‘ie normaal altijd vrolijk in het rond dartelt. Dit kan erop wijzen dat er iets mis is.

2. Complete voeding en vers water


Voor het welzijn van je kat is niets zo belangrijk als verantwoorde voeding en vers drinkwater. Gelukkig hoeft goed kattenvoer echt geen fortuin te kosten. Zo heeft Total Bite uitgebalanceerde kattenbrokken die perfect zijn afgestemd op de levensfase van je kat. Je kunt een kat namelijk niet een heel leven lang dezelfde voeding geven. In elke levensfase (junior tussen de 2 en 12 maanden, volwassen vanaf 1 jaar en senior vanaf 7 jaar) heeft je kitten of kater specifieke voedingstoffen nodig.
  • Een kitten is nog volop in de groei. In het eerste levensjaar moet een kat dus extra calcium en eiwitten binnenkrijgen voor de ontwikkeling van sterke botten, een goed gebit en gezonde spieren en gewrichten.
  • Voeding voor volwassen katten moet extra omega 6-vetzuren en zink bevatten voor een gezonde vacht en huid. Ook is het essentieel dat er genoeg mineralen inzitten; deze houden de urinewegen gezond.
  • Heb jij een senior kat in huis? Kies dan voer met chondoroitine of glucosamine voor soepele gewrichten, extra taurine voor een gezond hart en extra vitamines ter ondersteuning van het afweersysteem. Zo blijft je senior vitaal en kan je nog vele jaren van je huisdier genieten.

3. Neem de verzorging serieus


Dat eten en drinken moet er ook weer uit. Voor een kat is een schone kattenbak cruciaal. Maak deze dus regelmatig schoon, liefst meerdere keren per dag. Daarmee doe je je kat een groot plezier en voorkom je dat jouw kat elders in huis de behoefte doet. Zorg er ook voor dat je kat altijd goed bij de kattenbak kan. Zet deze dus bijvoorbeeld niet in een kamer waarvan de deur dicht kan vallen als je niet thuis bent. Dan is de kans aanwezig dat je tapijt als toilet fungeert. Goed gebruik van de kattenbak kan veel irritatie en probleemgedrag voorkomen.

Kattenbak

Het is ook een must om de vacht van je kat goed te verzorgen. Zeker langharige katten moet je minstens één keer per week goed borstelen of kammen. Onthoud bovendien dat een stralende vacht en een gezonde huid van binnenuit komen. Dit begint eigenlijk altijd bij de juiste voeding. Ook hier geldt: de levensfase bepaalt welke voedingsbehoeften je kat van nature nodig heeft. Met de voeding van Total Bite geef je je kat een sterke basis voor een optimale gezondheid. En dat zie je terug! Vergeet niet dat iedere kat uniek is en eigen specifieke voedingsbehoeften zal hebben. Wanneer je meerdere katten in huis hebt hoeft dit dus niet te betekenen dat ze alle exact dezelfde voeding moeten krijgen. Lees daarom ook ons blog "Controleer in 5 stappen of jouw kat goede voeding krijgt".

4. Voorkom eenzaamheid en verveling


Je kunt niet altijd thuis zijn. Daarom is het belangrijk dat je huis geschikt is voor katten. Zo moet je kat genoeg ruimte hebben om te spelen. Dit geldt helemaal als je kat niet naar buiten kan, bijvoorbeeld omdat je in een flat woont of in de buurt van een drukke weg. Daarnaast is het voor je kat fijn wanneer er genoeg speeltjes zijn om zichzelf mee te vermaken en verveling te voorkomen. Een goede stevige krabpaal mag zeker niet ontbreken en ook een fijn comfortabel ligplekje is geen overbodige luxe.

Een kat die alleen leeft zonder soortgenootjes kan best heel gelukkig zijn, maar dan moet je als baasje wel extra je best doen om eenzaamheid en verveling te voorkomen.

Voor vragen en advies ben je natuurlijk van harte welkom om langs te komen in de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via