Een koele zomer voor een 'coole' kat

Net zoals mensen hebben katten speciale verzorging nodig bij heet en zonnig weer. Katten staan er niet om bekend dat ze 'verstandig' met de zon omgaan.

Katten lopen tijdens warme zomerdagen meestal linea recta naar het zonnigste plekje in de tuin. Let er dus op dat je kat geen zonnesteek oploopt. Je kunt een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om jouw kat gezond en veilig te houden gedurende de zomermaanden.

In dit artikel lees je meer over:

  • Het voorkomen van verbranding
  • Het voorkomen van een zonnesteek
  • Het voorkomen van uitdroging
  • Tips voor bescherming binnenshuis

Voorkomen van verbranding

Witte katten of katten met witte oren en een wit hoofd zijn extra gevoelig voor verbranding. Smeer hun oren en hoofd in met een zonnebrandcrème speciaal voor huisdieren, omdat je er niet zeker van kan zijn dat ze in de schaduw blijven. Wanneer de zon het sterkst is, adviseren wij je om jouw kat binnen te houden om verbranding te voorkomen.


Voorkomen van een zonnesteek

Bij extreme warmte kun je een zonnesteek bij jouw kat voorkomen door hem binnen te houden in een koele kamer. Je kunt zijn vacht ook iets nat maken met een vochtige doek of je kunt je kat een koelhalsband omdoen. Als je vermoedt dat jouw kat een zonnesteek heeft opgelopen, dan herken je dit aan de volgende symptomen:

  • Hijgen
  • Onrust, bijvoorbeeld door veel lopen
  • Verhoogde hartslag
  • Ademhalingsmoeilijkheden of hyperventilatie (dit komt eerder voor bij rassen met een platte neus)
  • Donkerrood gekleurd tandvlees
  • Verhoogde lichaamstemperatuur

Als jouw kat één van bovenstaande symptomen vertoont, laat hem dan zo snel mogelijk afkoelen met koel water. Ga vervolgens direct naar de dierenarts.


Voorkomen van uitdrogingdrinkfontein

Uitdroging kan snel voorkomen, dus zorg ervoor dat er voldoende water op verschillende plekken in en rondom het huis te vinden is. Vergeet niet om bijtijds water bij te vullen. Bij de dierenspeciaalzaak zijn er diverse verfrissende waterfonteinen verkrijgbaar die je kat stimuleren om te drinken.


Bescherming binnenshuis

Zorg ervoor dat het koel is in je huis waar je kat verblijft, sluit bijvoorbeeld direct de gordijnen als je ziet dat de volle zon naar binnen schijnt. De zon warmt gedurende dag een huis snel op. Zorg voor voldoende schoon en fris drinkwater.

Ga voor meer tips en advies naar jouw Discus dierenspeciaalzaak!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via