Een lange wandeling met de hond maken

Naast de standaard uitlaatrondes op een dag, kan het voor je hond en jou ook heel erg prettig zijn om langere wandelingen te maken. Hier zijn veel verschillende mogelijkheden in te bedenken, maar niet alle opties hoeven ook direct voor jullie beide geschikt te zijn.

In dit artikel lees je meer over:

  • Welke wandeling voor je hond het meest geschikt is
  • Waar je op moet letten tijdens de lange wandeling
  • Wat de voordelen zijn van een lange wandeling
  • Hoelang de lange wandeling met je hond mag zijn


Wandelen met je hond

Een hond heeft dagelijks beweging nodig. De ene hond meer dan de andere, maar ze hebben de vier hondenpootjes natuurlijk niet voor niets gekregen. Voor de meeste hondenrassen is het maken van de standaard uitlaatrondes dan ook nog lang niet voldoende om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. Deze dagelijkse behoefte verschilt niet alleen per hondenras, het verschilt ook erg per individu. Met name de leeftijd, conditie en vitaliteit van de hond hebben hier erg veel invloed op.


4000498023808-91536-0001266384-flexi-roll-tape-m-8mgiant-neonEen jonge hond die verder volledig gezond is zal het liefst iedere dag een lange wandeling met je willen maken. Voor een oudere hond hoeft dit vaak niet meer zo nodig. Vanwege de hoge lichamelijke belasting is het in sommige gevallen zelfs ook helemaal niet verantwoord meer om dit te doen. Zorg dat je altijd rekening houdt met de algehele gesteldheid van je hond en stem de duur en lengte van de wandelingen hierop af.


Aandacht tijdens de wandeling

Ook tijdens de lange wandeling blijft het belangrijk rekening te houden met de behoeften van jouw hond. Een hond die wat meer behoefte heeft om even flink wat energie kwijt te raken kun je in een heel ander tempo met je mee laten wandelen dan een hond die het juist rustig aan moet doen. Tijdens de wandeling kun je jouw hond precies de beweging geven die het nodig heeft. In bepaalde gebieden is het toegestaan om je hond los met je mee te laten lopen. De wat energiekere en vitale honden die niet weglopen en sociaal naar anderen zijn, kun je dan gerust een stuk los van de riem laten lopen. De hond kan op deze manier zelf het tempo bepalen en zo de hoeveelheid lichaamsbeweging perfect afstemmen op de eigen behoefte.


0001373519-92906-8712695166566-beeztees-buggy-joggy-grijsturqois-123cm-10

Let er bij puppy’s en jonge honden wel goed op dat ze hierin snel teveel van zichzelf kunnen vragen. Ze zitten nog volop in de groei waardoor te veel of te lang wandelen een te grote belasting voor de spieren en gewrichten kan zijn. Wanneer je zelf erg van wandelen houdt kun je er bij een puppy of de kleine oudere hond ook voor kiezen om een hondenbuggy mee te nemen. Een hondenbuggy is een ideale oplossing om zieke, oude, angstige honden en puppy’s toch fijn mee naar buiten te kunnen nemen zonder dat je ze lichamelijk onnodig veel hoeft te belasten.


De voordelen van een lange hondenwandeling

Naast het kwijt kunnen van energie, zijn er nog een aantal redenen waarom een lange wandeling met de hond belangrijk kan zijn. Het gezond houden van de spieren is bijvoorbeeld zo’n reden. Ook het mentale aspect speelt een grote rol. Een hond die naast lichamelijk ook mentaal niet voldoende wordt uitgedaagd, zal al snel verveeld zijn en dus vervelend worden. Hierdoor kan de hond probleemgedrag gaan vertonen, maar ook stress ervaren en daardoor stressklachten ontwikkelen. Honden hebben naast een uitlaatklep ook geregeld nieuwe indrukken nodig.


Meer weten over stress? Bekijk: Hoe herken je stress bij honden?


Naast de nodige beweging die je hond tijdens de lange wandeling krijgt, komt jouw hond op die manier ook vaker weer in nieuwe situaties terecht. Je hond kent bijvoorbeeld de route van de wandeling nu niet en zal daardoor meer moeten nadenken, de neus moeten gebruiken en meer op jouw aanwijzingen moeten letten. Ook zijn er vele nieuwe en onbekende geuren en geluiden waar te nemen tijdens de wandeling waar je hond mee om moet zien te gaan. Al met al een tal van mogelijkheden om je hond zowel de lichamelijke als mentale uitdaging te bieden die nodig is.


Hoelang mag de wandeling met mijn hond zijn?

0001260861-h2o2go-waterfles-750-ml-zilver-8712628019983.jpgHet hangt dus met name van de persoonlijke situatie van jouw hond af hoelang de wandeling mag zijn. Uitgaande van een volwassen hond in goede gezondheid is een lange wandeling van ruim een uur al snel voldoende. De fitte, atletische honden kunnen het met gemak aan om een wandeling van goed drie uur, en soms zelfs langer, te maken. Zorg er tijdens de lange wandelingen wel áltijd voor dat je hond op ieder moment rust kan nemen en water kan drinken. Neem daarom een waterfles voor honden mee om altijd en overal fris drinkwater voor je hond bij de hand te hebben.


Wandel in een rustig tempo en stop zo af en toe even op de route om wat uit te rusten en je hond daar ook de mogelijkheid toe te geven. Voor langere wandelingen in gebieden met een ruige ondergrond doe je er verstandig aan om de kwetsbare voetzooltjes van je hond te beschermen met daarvoor bedoelde hondenschoenen. Geef je hond de gelegenheid om na de wandeling lekker te gaan slapen. Niet alleen omdat je hond moe zal zijn, je hond heeft het ook nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken en voor jezelf is het vast ook wel even prettig!


Wil je meer informatie over het wandelen met je hond? Kom eens gezellig langs bij jouw Discus dierenspeciaalzaak en bekijk alle mogelijkheden.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via