Hondenjas kopen? Dit is waar je op moet letten

Er zijn vandaag de dag veel verschillende soorten hondenjassen te koop. Hierdoor wordt het je niet gemakkelijk gemaakt een winterjas voor jouw hond uit te kiezen. We helpen je graag de juiste keuze te maken, ook hiermee. In dit blog lees je daarom meer over:

 • Waarom jassen soms nodig zijn
 • De invloed op de gezondheid van je hond
 • Of jouw hond een jas nodig heeft
 • Welke soorten jassen er voor honden zijn
 • Tips voor het kopen van een winterjas


Waarom zijn jassen voor honden nodig?

1 en 3 Kurgo Hondenjas.jpgHet lijkt soms misschien alsof jassen enkel vanuit modieus oogpunt ontworpen zijn, maar dat is niet helemaal waar. Winterjassen voor honden hebben wel degelijk een functie. Het dragen is soms zelfs nodig om (meer) schade aan de gezondheid van je hond te voorkomen. Natuurlijk worden ze door veel baasjes ook alleen voor het oog aangeschaft, maar dat is niet waar ze in de basis voor bedoeld zijn. Het belangrijkste blijft dat de hond geen hinder van het dragen ondervindt.


De invloed op de gezondheid van je hond

Wanneer een hond het te vaak koud of té koud heeft kan dit uiteindelijk schade aan het lichaam veroorzaken. De koude omstandigheden hebben met name invloed op het bewegingsapparaat en op de algehele weerstand. Helaas merk je deze schade pas laat op. Vooral voor puppy’s, honden op leeftijd of zieke honden is warmte heel erg belangrijk. Puppy’s bijvoorbeeld hebben nog helemaal geen volledige vacht waardoor ze het al snel koud hebben. Bij oude of zieke honden is de vacht vaak ook niet in goede conditie en is er vaker sprake van spier- of gewrichtsproblemen waarbij extra warmte en bescherming met een jas al snel nodig is.


Heeft mijn hond een jas nodig?

Er zijn meer situaties waarin het dragen van een hondenjas wel degelijk nodig kan zijn. We hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet. Onthoud wel dat iedere hond een individu is en het belangrijk blijft om altijd goed naar je hond te blijven kijken. Een hondenjas kan nodig zijn voor:

 • Honden met een korte vacht of weinig ondervacht. Enkele voorbeelden hiervan zijn Boxers, Windhonden, Franse Buldogs, Dalmatiërs, Duitse Doggen, Chihuahua’s, Dobermann Pinschers, Maltezers, Yorkshire Terriërs en natuurlijk Naakthonden.
 • Overige kleine hondenrassen.
 • Uit warme landen geadopteerde honden die (nog) niet aan ons koudere klimaat gewend zijn.
 • Honden op leeftijd. De vacht is vaak niet meer in optimale conditie om het lichaam zelf warm genoeg te houden. Voor oudere honden is het heel belangrijk dat de spieren en gewrichten goed warm blijven.
 • Zieke of herstellende honden waarbij de vacht en/of het lichaam niet in optimale conditie zijn om zo zelf voldoende op temperatuur te kunnen blijven.
 • Puppy’s en jonge honden waarbij de vacht nog niet volledig uitontwikkeld is.
 • Honden die veel tijd buiten doorbrengen en daarbij ook geregeld stil (moeten) zitten.
 • Honden waarbij vanwege medische redenen zoals huidproblemen of bijvoorbeeld doordat ze verkeerd getrimd zijn de vacht in slechte conditie is.


Welke soorten jassen zijn er voor honden?

Hondenjassen worden tegenwoordig door veel merken en bedrijven verkocht. Hierdoor zijn er ook al erg veel verschillende soorten op de markt gebracht. De één nog beter, mooier of comfortabeler dan de ander! Over het algemeen zijn de hondenjassen onder te verdelen in de volgende categorieën
 • Thermische hondenjassen (wind- en waterafstotend)
 • Waterdichte jassen zoals regenjassen
 • Hondentruien, hoodies en bodywarmers
 • Badjassen voor honden

1 Hondenjas.jpg


Een winterjas valt natuurlijk in de categorie thermische hondenjassen. Deze hebben meestal een warme binnenzijde om de lichaamswarmte van de hond te reflecteren of vast te houden en een waterproof buitenzijde. Er zijn ook waterdichte hondenjassen die je hond niet perse warm houden. Zo’n regenjas is vaak alleen echt nodig wanneer er vachtproblemen zijn.


En ja, eerlijk is eerlijk, ook voor het gemak zijn ze heel handig want ze beschermen goed tegen vuil en viezigheid. Let wel op; een natte hond kan uiteindelijk ook onderkoeld raken, maar om dat te voorkomen kun je natuurlijk ook voor een badjas kiezen.


Tips voor het kopen van een hondenjas

Wanneer je een jas voor je hond gaat kopen zijn er een aantal punten om rekening mee te houden. Lees voordat je een winterjas aanschaft daarom eerst onderstaande tips goed door of laat je adviseren in de Discus dierenspeciaalzaak.


Tip 1

Bedenk je goed welk materiaal jouw voorkeur heeft. De meeste jassen zijn gemaakt van materialen als fleece, katoen, polyester, nylon. Sommige jassen zijn gewatteerd.

Tip 2
Weet je zeker dat jouw hond een jas nodig heeft? Bij verkeerd gebruik kan je hond namelijk ook oververhit raken.

Tip 3
Een goede pasvorm is echt heel erg belangrijk. Houd je daarom altijd goed aan de maattabel of kom naar de Discus dierenwinkel en laat je daar letterlijk op maat adviseren door de specialist. Je hond kan gezellig met je mee zodat jullie verschillende modellen kunnen uitproberen. Het aanbod in de winkel is vaak uitgebreider dan online op discus.nl dus dat is win/win!

Tip 4
Je hond moet zich vrij kunnen bewegen en geen last van de jas ondervinden. Zorg dus altijd dat deze nooit te strak zit en niet kan schuren.

Tip 5
Let er ook op dat je hond geen last van onnodige losse delen, lussen en dergelijke krijgt.

Tip 6
Veel jassen moeten over het hoofd worden aangetrokken. Vind jouw hond dit vervelend? Kies dan voor een ander model.

Tip 7
Voor veel honden is een regenjas ook al wel voldoende. Het helpt dan al meer dan genoeg dat de vacht niet meer nat kan worden, wat in de winter vaak een aanleiding voor onderkoeling is.

Tip 8
Bedenk je goed tijdens welke activiteit de jas gebruikt wordt. Is het voor een rondje door de wijk om je hond even uit te laten, voor tijdens het sporten of voor een flinke wandeling waarbij je hond zich gedurende de wandeling zelf warm loopt? Heb je dan de mogelijkheid deze tussentijds uit te doen?

Tip 9
Vraag jezelf vooraf af in welke weersomstandigheden de jas gebruikt gaat worden. Een warme hondenjas beschermt in de winter tegen vrieskou en gure wind, maar bij hogere temperaturen is deze wellicht helemaal niet nodig.

Tip 10
Niet alle honden houden ervan om een jas of andere kledingstukken te dragen. Probeer dit eerst eens uit en hou bij je keuze áltijd rekening met de wensen van je hond.

Lees ook: 7 tips voor je hond in de winter

Een leuke hondenjas uitzoeken is vaak het probleem niet. Of deze leuke jas ook een geschikte jas is, is vaak wat lastiger. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je hond zich er comfortabel bij voelt. Wil je graag eens een expert mee laten kijken? Kom dan gerust langs in de Discus dierenspeciaalzaak. Wij helpen je graag de juiste keuze te maken!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via