Beste manier om vogels te voeren in de winter

Indien je het juiste voedsel aanbiedt, mogen vogels het hele jaar door gevoerd worden. Hiervoor is het goed te weten wat de beste manier is om vogels te voeren.

Door vogels gedurende het hele jaar op de juiste manier bij te voeren, gaan ze sterker en vitaler de winter in. Hiermee is hun overlevingskans vele malen groter wat uiteindelijk zal resulteren in meer jonge vogeltjes in het voorjaar.

In dit artikel lees je meer over:

 • Of je vogels wel of niet moet bijvoeren
 • Wat de beste manier is om vogels te voeren
 • Wat vogels in de winter graag eten
 • Het belang van water voor buitenvogels

Vogels wel of niet bijvoeren

Er wordt wel eens gedacht dat het helemaal niet goed is om buitenvogels bij te voeren. Ze zouden hier te afhankelijk van worden, waardoor ze in de herfst en winter moeilijker kunnen overleven. Gelukkig is dit niet helemaal waar en kun je vogels gedurende het hele jaar altijd wel voeren. Vogels zullen, ongeacht het seizoen, altijd op zoek blijven gaan naar voeding en kiezen hierbij voor het meest voedzame voer. Ze stoppen met eten wanneer ze weer genoeg hebben gehad en een eventueel tijdelijk voedseltekort weer aangevuld is.

Beste manier om vogels te voeren

0001373266-8712901071448-milleniumslinger-met-pindas-en-zonnebloempitten-150cmWanneer je een tijdje de tuin observeert zul je merken dat er verschillende vogelsoorten langskomen. Door na te gaan welke vogels dit zijn, kun je daar het vogelvoer op afstemmen. Pindaslingers hebben bijvoorbeeld geen nut als je graag vinken wilt voeren. Zij houden meer van zaden die ze het liefst van de grond of van een voedertafel eten.

0001225858.jpg

Merels vinden vetbollen weer erg lekker, maar kunnen er niet bij wanneer deze aan een tak is opgehangen. Een merel kan namelijk niet aan een vetbol gaan hangen zoals mussen en mezen dat doen en je loopt ook nog eens het risico dat een pootje erin blijft haken. Om dit te voorkomen kun je de vetbollen beter in een houder plaatsen of verkruimeld op een voedertafel leggen.

Wanneer je graag zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten in je tuin wilt zien kun je nog een aantal gerichte trucjes toepassen. Voor vogels zoals roodborstjes of winterkoninkjes is wat meer meelwormen voeren de beste manier. De kans dat een winterkoninkje de voedertafel bezoekt is echter wel klein, dit diertje is namelijk erg schuw. Strooi daarom wat meelwormen onder struiken op de grond. Het winterkoninkje is een vogel die het vooral in de winter hard nodig heeft. Hij doet zijn naam dan ook absoluut geen eer aan en heeft het in de winter juist erg moeilijk.

l

> Lees ook: Hoe krijg je vogels in de tuin? Lees de tips om meer vogels te lokken

Wat vogels in de winter graag eten

Er zit dus ook nog een groot verschil in wat iedere buitenvogel nou wel of niet lekker vindt. Hieronder vind je een paar voorbeelden waar je bij het voeren van vogels in de winter rekening mee kan houden:

 • Pinda’s worden het liefst gegeten door de pimpelmees, putter, grote bonte specht, en de koolmees.
 • Gehakte pinda’s zijn favoriet bij de merel, vink, en roodborst.
 • Meelwormen worden graag gegeten door merels, roodborstjes, winterkoninkjes en mussen.
 • Fruit wordt vaak gewaardeerd door de merels.
 • Vetproducten zoals vetbollen vallen altijd in de smaak bij de pimpelmees, grote bonte specht, koolmees, groenling, roodborst en de winterkonink.
 • Zadenmix wordt graag gegeten door de pimpelmees, vink, putter, grote bonte specht, koolmees, groenling en mus.
 • Zonnebloemkernen zijn favoriet bij de pimpelmees, vink, putter, grote bonte specht, koolmees, groenling en de mus.
 • Zwarte zonnebloempitten vinden vooral de pimpelmees, putter en groenling lekker.
 • Het winterkoninkje houdt ook van geraspte kaas.
 • Krenten en rozijntjes vindt de merel weer erg lekker.
 • En havermout wordt door het roodborstje gewaardeerd.

TIP: Vogels zijn ontzettend dol op pindakaas! Maar welke pindakaas kun je het beste voor vogels gebruiken? Gewone pindakaas kun je namelijk niet aan vogels geven. Deze bevat veel zout en een lage voedingswaarde wat erg slecht voor vogels is. Ook de ongezouten pindakaas uit de supermarkt is niet hetzelfde. Kies daarom altijd voor speciale vogelpindakaas van ongebrande pinda’s waar geen zout aan toegevoegd is, dat is veel gezonder!

> Lees hier meer over onze Discus Huismerk producten voor tuinvogels

Water in de tuin

Naast voer is water in de tuin ook erg belangrijk voor de vogels. Zorg daarom altijd voor een drinkschaal met vers drinkwater en wees hier extra alert op wanneer het vriest. Plaats dit indien mogelijk niet te dicht bij de voederplaats zodat etensresten en vogelpoep niet in het water kunnen vallen. 's Winters is het belangrijk dat vogels niet in het water gaan baden, je kunt dit voorkomen door gaas over de waterschaal te spannen. Strooi nooit zout of andere toevoegingen in het water tegen bevriezing, dit is zeer slecht voor de gezondheid van vogels!

Geniet van alle vogels die jouw tuin bezoeken en help ze gerust het hele jaar door, ze kunnen onze steun best gebruiken! Wil je meer informatie over het voeren van tuinvogels, kom dan eens langs bij jouw Discus dierenspeciaalzaak. Wij helpen je graag.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via