Gewichtscheck voor de kat

Heeft jouw kat een gezond gewicht?

Aandoeningen en oorzaken van overgewicht

Overgewicht is een vervelend probleem voor de kat en brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals bijvoorbeeld een verhoogde kans op suikerziekte (diabetes mellitus). Denk je dat jouw kat te zwaar is? Wij helpen je graag met het advies op deze pagina én met de gewichtscheck in de Discus dierenspeciaalzaak.

Als je kat te zwaar is, is het belangrijk dat je je dier op een verantwoorde wijze laat afvallen door bijvoorbeeld dieetvoeding van Prins te voeren of je kat meer te laten bewegen.


Oorzaak van overgewicht bij de kat
Overgewicht is vaak het resultaat van teveel eten en kattensnoepjes in combinatie met te weinig beweging. Ook kan een castratie of sterilisatie een oorzaak zijn. De hormoonhuishouding van het dier verandert, waardoor kat over het algemeen minder actief wordt en dus minder energie nodig heeft. Heel soms is een stofwisselingsstoornis of medicijngebruik de oorzaak van het overgewicht.

Wanneer een kat zwaarder is dan 15% boven zijn ideale gewicht, is er sprake van overgewicht. Wanneer een kat meer dan 30% boven zijn ideale gewicht weegt spreken we van vetzucht, ook wel obesitas genoemd.

Gezondheidsrisico’s van overgewicht bij de kat
Overgewicht vergroot de kans op aandoeningen, zoals gewrichtsproblemen, hartproblemen en suikerziekte. Mogelijke gevolgen van overgewicht bij de kat zijn:

  • Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen
  • Minder uithoudingsvermogen
  • Hart- en ademhalingsproblemen
  • Leveraandoeningen
  • Verhoogd risico op suikerziekte (diabetes mellitus)
  • Huid- en vachtproblemen
  • Verminderde weerstand
  • Verhoogd risico tijdens een operatie en narcose
Is mijn kat te zwaar?
Voor raskatten zijn er bepaalde richtlijnen voor het ideale gewicht opgesteld. Deze indicaties zijn handig om te bepalen of jouw kat misschien overgewicht heeft. Let hierbij op dat bij kruisingen deze richtlijnen niet altijd van toepassing zijn.

Wil je de lichaamsconditie van je kat bepalen gebruik dan de body-score tabel hieronder of de volgende lijst. Gelden deze punten voor jou kat dan kan het zijn dat er sprake is van overgewicht:

  • Extra vetophoping rond de rug, ribbenkast en staartbasis
  • Ribben zijn slechter voelbaar
  • De taille minder goed zichtbaar
  • Dikkere buik
  • De kat heeft minder zin om te spelen
  • De kat slaapt meer
  • De kat heeft moeite met lopen of is kortademig


Heeft je kat overgewicht? Lees dan verder op deze pagina wat je kunt doen om je kat verantwoord af te laten afvallen, of kom voor de gratis gewichtscheck naar de Discus dierenspeciaalzaak.

Wat te doen als mijn kat te dik is?

Overgewicht geeft een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan suikerziekte, blaasgruis en hart- en ademhalingsproblemen. Als een kat te zwaar wordt, is het belangrijk de voeding aan te passen en/of de hoeveelheid lichaamsbeweging te vergroten.

Dikmakers!
Vermijd extra bijvoeding zoals worst of kaas, dit zijn echte dikmakers! Bekijk onderstaande video om hier een goed idee bij te krijgen. Zorg daarnaast voor voldoende beweging. Speel met je kat of geef de voeding in een voerbal of vergelijkbare producten. Lees de tips op deze pagina voor katten met overgewicht of kom langs voor een gratis gewichtscheck in de Discus dierenspeciaalzaak.


Voedingstips
Prins heeft verschillende voedingen voor katten die last hebben van overgewicht.
VitalCare Dieet Weight Reduction & Diabetic krokante brokvoeding is geschikt om de kat op een verantwoorde manier te laten afvallen en om de regulering van de bloedsuikerspiegel te ondersteunen. De voeding is caloriearm en beschikt over eigenschappen die de kat ondersteunen tijdens het afvallen.
NatureCare Diet Cat Weight Reduction & Diabetic is een natvoeding met extra voedingsvezels, die helpen het hongergevoel te verminderen en je kat ondersteunen tijdens het afvallen.
VitalCare Indoor, VitalCare Sterilized en VitalCare Protection Indoor zijn krokante brokvoedingen speciaal voor binnenkatten die vaak wat minder actief zijn. Ze bevorderen de vetverbranding in het lichaam en bevatten extra vezels die een gevoel van verzadiging geven. Deze voedingen kun je geven als je kat weer op gewicht is, om te voorkomen dat hij weer aan gaat komen.

Aanvullende tips
Afvallen is moeilijk, maar met kleine aanpassingen kun je al heel wat resultaat boeken. We geven je graag nog een paar extra tips!
  • Weeg je kat indien mogelijk iedere twee weken om het gewicht goed in de gaten te houden.
  • Weeg de portie (dieet)voeding af op een keukenweegschaal, zodat je niet te veel voeding geeft.
  • Vermijd bijvoeding zoals snoepjes, snacks, kaas, brood of andere tafelresten. Deze producten bevatten erg veel calorieën.
  • Geef als je meerdere dieren in huis hebt de kat die moet afvallen apart eten, dit voorkomt mee-eten.
  • Heb je een buitenkat? Laat de mensen in de buurt dan weten dat je kat moet afvallen, zodat ze geen extraatjes of andere voeding geven aan je kat.
  • Speel meer met je kat, zodat hij meer beweegt. Hengeltjes zijn erg populair bij katten, en ook klimpalen en ritseltunnels nodigen uit tot klimmen en onderzoeken. Wissel speeltjes regelmatig af, zodat ze interessant blijven voor je kat.
  • Stop het voer of een deel daarvan in een voerbal of voerpuzzel. Hierdoor is je kat langer bezig met de maaltijd en direct ook in beweging.
  • Zet het voerbakje op een hogere plek, zodat de kat moet klimmen en dus in beweging moet komen bij om bij zijn eten te komen.
Stok achter de deur nodig?
Bijna niets moeilijkers dan je (voedings)gewoonten veranderen! Vind je het lastig om je kat op dieet te zetten, en kun je daarbij wel wat hulp en een stok achter de deur gebruiken? Kom eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en laat je adviseren de juiste keuzes te maken!


We care!
Een dier op dieet zetten is niet zomaar een kwestie van minder eten geven, maar vooral een kwestie van het juiste eten geven, en de levensstijl aanpassen. Het Prins CareTeam kan je hierbij helpen, en ook de Discus specialist in de dierenspeciaalzaak. Samen geven onze voedingsdeskundigen je graag gratis advies op maat.