Hoe jouw hond dingen interpreteert!

24 apr. 2018

Wist je dat het gedrag van honden heel erg kan verschillen dan dat van een mens? Hieronder vertellen wij jou hoe een hond dingen interpreteert:

Knuffelen
Knuffelen betekent voor een hond helemaal niet hetzelfde als voor een mens. Waar mensen geneigd zijn te knuffelen als uiting van liefde of genegenheid komt dit bij een hond heel anders over. Een hond denkt dat dit een vorm van dominantie is. Dit komt omdat honden een andere denkwijze hebben dan mensen. De meeste honden accepteren het wel; dit betekent niet dat ze ervan houden. Knuffelen met je hond kan geen kwaad, zolang je maar goed op de reactie van je hond let.

Oogcontact
Voor mensen is oogcontact belangrijk om goed met iemand te kunnen communiceren. Voor honden is dit niet het geval; het is vaak onaangenaam. Zodra je jouw hond recht in zijn ogen kijkt zal hij zich ongemakkelijk voelen en een bepaalde reactie vertonen. De ene hond gaat kwispelen; hij hoopt op een vriendelijke tegenreactie. Een andere hond zal je blik ontwijken; ze vinden het te ongemakkelijk. Zorg ervoor dat je bij vreemde honden niet te lang doordringend oogcontact houdt. Pas als je een goede band hebt met een hond, kan oogcontact geen kwaad.

Lichaamstaal
Voor de meeste baasjes is lichaamstaal een belangrijk communicatiemiddel tegen hun hond. Als je de verkeerde lichaamstaal uitstraalt kan jouw hond zich aangevallen of bedreigd voelen. Honden zijn namelijk erg gericht op lichaamstaal en weten hierdoor vaak snel wat een mens bedoelt. Probeer maar eens een commando uit te voeren als je een andere lichaamstaal uitstraalt dan normaal, jouw hond zal minder geneigd zijn het commando uit te voeren. Zorg er dus voor dat je lichaamstaal duidelijk is voor jouw hond.

Wandelingen
Wandelingen zijn essentieel voor jouw hond. Als jouw hond hele dagen in huis leeft, zal er te veel energie in jouw vierpoter overblijven. Hierdoor slaapt hij onrustig en kan zijn gedrag veranderen. Zorg er daarom voor dat je genoeg wandelt met jouw hond. Te kort wandelen is ook niet goed; een hond moet wel de tijd hebben om aan paaltjes of struiken te snuffelen. Dit doen honden om te weten te komen welke honden hier ook hebben gelopen. Zorg er daarom altijd voor dat je lang genoeg wandelt met je viervoeter.

Voor meer informatie over jouw hond en zijn gedrag kun je terecht bij jouw Discus dierenspeciaalzaak!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Er wordt vaak gezegd dat je hond of kat geen chocolade moet eten. Maar waarom is dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over chocoladevergiftiging bij hond en kat.

We vinden het allemaal vaak ontzettend lief dat katten kopjes komen geven. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over katten en het geven van kopjes.

Pas op, je hond kan heel ziek worden van blauwalg. In dit artikel vertellen we je meer over blauwalg en de gevaren voor je hond.

Deel via