7 tips voor een goede slaapplek voor je hond

Onze beste maatjes brengen nu veel tijd in huis door en veel van deze tijd wordt aan rusten en slapen besteed. Dat is ook goed, dat hebben ze nodig. Ze brengen minstens de helft van een dag slapend door. Het spreekt voor zich dat de slaapplaats dan ook comfortabel moet zijn, maar wanneer is dat eigenlijk zo? Lees de 7 tips in dit artikel voor een goede slaapplek voor je hond!


Hoeveel slapen honden?

Honden slapen verdeeld over de dag relatief best veel. Een puppy zal gemiddeld zo’n 18 tot 20 uur slaap nodig hebben, een volwassen hond slaapt gemiddeld 12 tot 14 uur per dag en een senior kan wel 16 tot 18 slaap op een dag nodig hebben. Honden slapen niet alleen omdat ze moe zijn, ze hebben het slapen ook hard nodig om mentaal alles te verwerken en lichamelijk te herstellen om vervolgens weer fit genoeg te zijn. Om dit zo prettig mogelijk te kunnen doen is een comfortabele slaapplek erg gewenst. De volgende punten zijn hierbij belangrijk om rekening mee te houden.


1. Welke plek kies ik voor de slaapplaats?

De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op. Voor het comfort is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de slaapplek een zachte ondergrond heeft. Ook is het verstandig om de slaapplek in een ruimte te plaatsen die niet te warm of te koud is en vrij van tocht en vocht. Wanneer de slaapplek op een koude vloer in een nauwelijks verwarmde ruimte geplaatst wordt, dien je voor een warme isolerende ondergrond te kiezen. Op plaatsen met vloerverwarming en een constante temperatuur is een dik kussen vaak weer iets te warm en niet meer echt lekker comfortabel. Let daar ook even op.


2. Welk type slaapplek kies ik voor mijn hond?

Er zijn veel verschillende soorten slaapplekken voor honden. Denk bijvoorbeeld aan een bench, een hondenmand, een kussen, een hondenbankje, een hondenbed, een kleedje, een slaapzak en alle andere toffe creaties die er tegenwoordig te krijgen zijn. Een bench kan prima fungeren als veilige plek en is erg geschikt om je hond zekerheid van een rustige plek te bieden. Veel honden vinden het prettig wanneer er een benchhoes of deken over de bench gebruikt wordt, om zo wat meer een echt hol na te kunnen bootsen. De bench is dus geen strafplek, maar vaak juist een zeer gewaardeerde slaapplek.


Wil jij leren hoe je een bench goed gebruikt? Bekijk onze video over Benchtraining!


Boony Hondenmand 'Est. 1941' 60cm Highland Grijs

Hondenmanden zorgen ook voor een wat meer geborgen gevoel doordat ze hier veilig achter de rand kunnen liggen. Dankzij deze opstaande rand zal de hond ook niet snel op de tocht liggen. Een lekker groot hondenkussen is altijd een goede mogelijkheid om lekker op weg te dromen. Een bankje of bed heeft als voordeel dat het wat meer van de grond af staat. En voor honden die graag onder een kleedje verstopt liggen kan een slaapzak de perfecte uitkomst zijn. Bij jou op de bank of in bed slapen is natuurlijk ook een mogelijkheid en veel honden vinden dit helemaal het einde. Wil je dit niet? Zorg dan dat je een slaapplaats creëert die minstens zo fijn ligt!


3. Met welk formaat moet ik rekening houden?

Het formaat van de slaapplek moet goed bij de grootte van de hond passen. Kijk allereerst goed naar de binnenmaat en meet vervolgens ook je hond eens op. Dit kun je heel handig doen wanneer je hond slaapt of in een ontspannen houding ligt. Sommige honden vinden het heel erg prettig om volledig uitgestrekt te liggen, andere rollen zichzelf graag op. Beide moet mogelijk zijn dus voor beide slaaphoudingen moet de slaapplek groot genoeg zijn. Dit kan betekenen dat de mand of het bankje groter uit zal vallen dan waar jij in huis op gerekend had.


Hondenbench 2-Deurs Met Schuifdeur Zwart 92x57x64 cm

Kies er dan voor om met de meubels te gaan schuiven zodat dit wel mogelijk wordt, en niet voor een kleinere slaapplek. Je hond kan erg veel hinder van ondervinden en lichamelijke ongemakken van krijgen. Niet alleen de grootte van de plek is belangrijk, maar ook de hoogte. Let erop dat de hond niet hoeft te klimmen om in bed te komen. Bij een hondenbench is naast de breedte en de lengte, de hoogte natuurlijk ook belangrijk. Je hond moet zich vrij kunnen bewegen en gemakkelijk rechtop kunnen zitten, kunnen staan en draaien.


4. Heeft de grootte van mijn hond invloed?

Ja, de grootte én het gewicht van je hond spelen ook een belangrijke rol als het gaat om het kiezen van een comfortabele slaapplek. Zo hebben honden tot 10 kilo meestal genoeg aan een kussen van vijftig centimeter en houden kleine honden vaak van een knus holletje, of geven ze de voorkeur aan een ovaal kussen met zachte rand. De meeste honden van meer dan 35 kilo hebben wel echt een slaapplek van zeker 90 centimeter nodig. Grote honden houden vaak van een rechthoekig kussen waar ze lekker languit op de zij op kunnen liggen. De slaapplek dient ook goed stevig te zijn zodat het lichaam van je hond altijd goed ondersteund wordt. Kijk vooral ook naar de favoriete slaappositie van je hond. Een hond die zich graag opkrult zal een rechthoekig plat kussen minder fijn vinden dan een ronde hondenmand.


5. Welk materiaal is het prettigst voor mijn hond?

Een slaapplek voor je hond moet niet alleen mooi of comfortabel, maar ook praktisch zijn. Er zijn verschillende materialen mogelijk zoals hout, plastic, rieten, stof en nog veel meer. Sommige honden hebben de neiging om hun plek kapot te maken, het is dan beter om voor een goed stevig materiaal te kiezen en geen riet of zacht hout te kiezen. In de zomerdagen kunnen de temperaturen erg oplopen.


Duvo+ Koelmat XL 96x81cm Camouflage

Net als dat jij dan niet prettig meer in je bed ligt, heeft je hond hier natuurlijk ook last van. Verkoelende manden kunnen dan een oplossing zijn, maar kies vooral voor niet al te dikke en warme kussens of kleedjes welke goed ventileren. Het materiaal en de vulling kunnen behoorlijk verschillen. Je kunt kiezen voor een afritsbaar of waterafstotend kussen om hem gemakkelijk schoon te houden. Een sterke stof en een goede ritssluiting helpen om het kussen heel te houden.


6. Voor welke vulling kan ik het beste kiezen?

Ook wanneer je hond in een mand of op een hondenbankje slaapt, is een kussen of kleed nog steeds een erg prettige ondergrond om erin te leggen. Er bestaan veel verschillende soorten vullingen wat een rijke variatie aan harde en zachte kussens oplevert. Belangrijk is dat je hond er steun en comfort door ervaart. Heeft je hond last van gewrichtsproblemen of is hij al wat ouder? Kies dan voor een plat kussen met een stevige vulling, zoals een orthopedisch traagschuim kussen.


92430-8712901075132-boony-est-1941-orthopedisch-kussen-grijs-120x80cm

Een traagschuim kussen is een goed voorbeeld van een stevig kussen. Dit materiaal zorgt voor een uitstekende ondersteuning van de gewrichten en spieren. Het is daardoor uitermate geschikt voor oudere honden. Voor honden met vacht- of huidproblemen zijn er kussens gemaakt van anti-allergische materialen. Deze kussens hebben een gladde en makkelijk afneembaar oppervlakte. Zo kunnen haren en huidschilfers eenvoudig verwijderd worden en krijgen ook vlooien geen kans om zich te vermenigvuldigen!


7. Het oog wil ook wat!

De slaapplek van jouw hond krijgt vast een mooie plek in huis. En wanneer je goed rekening met bovenstaande punten hebt gehouden is het heel begrijpelijk dat je ook niet wilt dat de slaapplaats volledig uit de toom valt bij de rest van het interieur. Of je nou een beige, bruine of grijze hondenmand wilt, tegenwoordig zijn er in alle kleuren en stijlen slaapplaatsen verkrijgbaar.


92269-1016679-706123-bz-kubu-hondenm-milano-xl-84x71x29-8712695098386

Wil je graag een plek die praktisch en makkelijk schoon te houden is? Dan raden wij je aan om een donkere kleur te kiezen van makkelijk afneembaar materiaal. Zo blijft deze een langere tijd schoon en zul jij je minder snel storen aan een mand of kussen met vieze pootafdrukken of andere vlekken. Honden kunnen namelijk nog weleens vies zijn en vergeten om de voetjes te vegen bij binnenkomst! Past het kussen qua kleur en stijl ook nog eens bij jouw interieur? Dan heb jij het juiste kussen gevonden voor jouw hond!


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over de aanschaf van een goed slaapplek voor je hond? Kom dan langs in de Discus winkel en vraag het de specialist.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via