Benodigdheden voor een aquarium

Het is heel belangrijk dat in een aquarium het waterecosysteem goed functioneert. De spullen in je aquarium hebben veel invloed op de gezondheid van je aquariumvissen en waterplanten. Wat heb jij allemaal nodig om een prachtig aquarium in te richten?

In dit artikel lees je meer over:

  • Het belang van een dekruit voor je aquarium
  • Welke verlichting je nodig hebt
  • Wat een verwarmingselement is
  • Welke filters jij uit kan kiezen
  • Hoe je een luchtfilter gebruikt
  • De aquariumplanten uitkiezen en verzorgen


Dekruit

0001392381

Om te beginnen is het belangrijk om het aquarium te voorzien van een dekruit (afdekscherm). Jouw goudvis zal niet erg snel zomaar uit het aquarium springen, maar helemaal onwaarschijnlijk is het niet. Een dekruit voorkomt ook dat er geen onaangename stoffen in het water terecht komen.


Verlichting

Als je kunstverlichting wil in het aquarium, kun je het beste kiezen voor een lichtkap. Je hebt dan geen dekruit meer nodig. Lichtkappen werken vaak op zwakstroom en dat betekent dat je een transformator nodig hebt. Probeer met de verlichting een normaal dag- en nachtritme aan te houden (12 uur licht, 12 uur donker). Hiermee beperk je de algengroei en planten kunnen goed groeien. Niet alleen de duur van de verlichting (aantal uren) en de kleur van de verlichting (sommige planten hebben een groene of rode lampen nodig), maar ook het aantal watt van de verlichting is erg belangrijk. Vraag bij de aanschaf van de bak naar het wattage dat nodig is voor de lichtkap die erbij zit. TL-buisjes genieten de voorkeur boven gloeilampen.


Verwarmingselementen

Een volgend belangrijk onderdeel zijn de verwarmingselementen. Goudvissen zijn koudwatervissen en ze doen het dus uitstekend in water met een temperatuur van 18-22 graden Celsius. In (te) koud water kunnen goudvissen in shock raken en dat betekent maar al te vaak dat de vis doodgaat of een ernstige ziekte oploopt. Als je een verwarmingselement hebt, kun je het instellen op 18 graden Celsius.

0001027185

Het is dus ook belangrijk om elke dag de watertemperatuur te controleren met bijvoorbeeld een thermometer. Hiervan zijn verschillende soorten en je kunt je hierover laten informeren bij jouw Discus dierenspeciaalzaak.


Filters

In de dierenspeciaalzaak zijn verschillende typen filters verkrijgbaar: Horizontale binnenfilter, verticale binnenfilter en de verticale buitenfilter. De laatste is voor een goudvisaquarium wellicht het meest efficiënt. Als je niet weet welke je moet kiezen dan kun je natuurlijk ook hiermee terecht bij jouw Discus dierenspeciaalzaak of bekijk het online assortiment.


Luchtpomp

De luchtpomp is waarschijnlijk wel een bekend onderdeel. Deze heeft een dubbele functie: als eerste levert hij de energie zodat de filter kan werken en het zorgt desgewenst voor het inbrengen van frisse lucht in het aquarium. Je kunt het pompje 24 uur laten werken. Zorg er echter wel voor dat het pompje altijd iets hoger is geplaatst dan het waterniveau, zo voorkom je kleine overstromingen.


Vis- of vangnetje

8712901073336-telescopische-schepnet-van-rvs-10cm-rechthoekigJe hebt natuurlijk ook een vis- of vangnetje nodig. Zorg ervoor dat de middellijn niet te klein is. Heb je b.v. een bak van 40 liter, dan is een net met een doorsnede van 15-18 cm prima. Belangrijk is ook dat je het net voor gebruik niet vergeet in kokend water te stoppen (zo'n 25 seconden).

Op deze manier worden alle bacteriën en parasieten gedood die zich zouden kunnen hebben gevormd toen het netje bijvoorbeeld droog in de kast lag.


Schoonmaken

Je kunt de binnenzijde van het aquariumglas schoonmaken (verwijderen van algaanslag) met behulp van een ruitenreiniger, een krabbetje met vilt, een krabbetje met een scheermesje of magneet schuursponsjes. Uitwerpselen en dode bladeren van de beplanting op de bodem, moeten van tijd tot tijd worden verwijderd.

0001028064Doe je dat niet, dan loopt je de kans dat het water wordt besmet en zuurstofarm wordt. Het beste kun je een glazen of plastic vuilheveltje gebruiken. Voor grote aquaria kun je een gummislang gebruiken. Ook zijn er verschillende vuil-/stofzuigers speciaal voor aqauria te verkrijgen.


Planten

Ook een zeer belangrijk onderdeel van een aquarium zijn de planten en de nodige verzorgingsproducten voor zowel de planten als het water. Vraag hierover meer informatie bij jouw Discus dierenspeciaalzaak in verband met de diversiteit.Wil jij meer weten over het inrichten van jouw aquarium? Ontdek de beste tips en tricks voor het inrichten van een aquarium bij jouw Discus winkel en vraag het de Discus specialist.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via