Pas op met chocolade en honden of katten!

28 aug. 2020

Er wordt vaak gezegd dat je hond of kat geen chocolade moet eten. Maar waarom is dat eigenlijk? Chocolade is giftig voor honden en katten. Je huisdier kan hier erg ziek van worden en in ernstige gevallen zelfs door overlijden. In dit artikel vertellen we je meer over chocoladevergiftiging bij hond en kat.

Chocolade in huis
Ben jij zelf gek op chocolade? Heb je chocolade in huis gehaald voor een verjaardag, als tussendoortje of voor de feestdagen? Let er dan goed op dat je huisdier hier niet bij kan komen. Chocolade ruikt lekker en is vaak leuk en interessant verpakt. Met name gedurende de feestdagen kan deze combinatie extra de aandacht trekken van je hond of kat. Voorkom dat je huisdier de chocolade kan pakken, ermee gaat spelen en het op kan eten. Katten zullen dit misschien minder snel doen dan honden, maar voor beide is het erg gevaarlijk wanneer ze het wel binnenkrijgen.

Chocolade is giftig
Honden en katten zijn gevoelig voor chocolade. De giftige stof in chocola is theobromine en de afbraak hiervan is juist bij honden en katten heel traag. Dit maakt dat sommige honden zelfs van een kleine hoeveelheid chocolade al ernstig ziek kunnen worden. Het komt gelukkig ook geregeld voor dat een hond of kat geen problemen krijgt na het eten van chocolade. Dit betekent niet dat jouw huisdier er wel tegen kan en er geen gevaar is. In tegendeel. Je maatje heeft geluk gehad, maar een volgende keer kan het wel misgaan. De reacties die een hond of kat krijgt na het eten van chocolade hangt mede af van het lichaamsgewicht, de chocolade en de hoeveelheid die ze hiervan binnenkrijgen.

Hoe gevaarlijk is chocolade?
Er zit veel verschil in de soorten chocolade die er zijn en de mate van giftigheid. Donkere chocolade bevat over het algemeen meer theobromine dan lichte of witte chocolade. De stelregel is dan ook; hoe puurder hoe giftiger. Een reep pure chocolade bevat namelijk wel 5 tot 6 keer zoveel theobromine dan melk of witte chocolade. Het maakt dus veel verschil welke chocolade je huisdier eet om in te kunnen schatten hoeveel risico je maatje loopt. Ook maakt het veel verschil wíe de chocolade eet. Neem een paaseitje als voorbeeld. Voor een Jack Russel is dit veel gevaarlijker dan voor een Rottweiler omdat de kleine hond dan in verhouding een grotere hoeveelheid theobromine binnen heeft gekregen dan de grote hond.

Wat gebeurt er als een hond of kat chocolade eet?
Het kan soms even duren voordat je merkt dat je huisdier een reactie krijgt op het eten van chocolade. De meeste verschijnselen treden na 4 tot 12 uur op, maar in sommige gevallen kan dit zelfs wel 24 uur duren. We hebben de symptomen even voor je op een rij gezet zodat je weet waar je alert op moet zijn:

 • Onrustig gedrag
 • Hijgen en/of een versnelde ademhaling
 • Veel water drinken
 • Braken
 • Diarree
 • Rillen en trillen
 • Verhoging en/of koorts
 • Toeval of epileptische aanvallen
 • Hartritmestoornis
 • Shock of coma

Wat te doen bij een chocoladevergiftiging?
Bij het binnenkrijgen van een mogelijke giftige hoeveelheid chocolade dien je alert te zijn op bovenstaande symptomen en je dierenarts direct op de hoogte te brengen. De dierenarts kan samen met jou inschatten of er met spoed moet worden ingegrepen of dat je hond of kat eerst even onder verscherpt toezicht moet blijven. Pak, indien mogelijk, de verpakking van de chocolade erbij om het gehalte theobromine af te kunnen lezen en door te geven. Er bestaat helaas geen tegengif. De behandeling bestaat bij het eten van chocolade meestal uit een of meer van de volgende handelingen:

 • Symptoombestrijding
 • Infuus aanleggen, eventueel met medicatie
 • Je hond laten overgeven
 • Geactiveerde kool geven om door adsorptie de giftige stoffen aan zich te binden
 • Schoonspoelen van de maag
 • Opname in de kliniek

Bij een ernstige vergiftiging kan het helaas snel gaan en is de kans op overlijden groot, ook bij andere vormen van vergiftiging.

Voorkom dat je huisdier chocolade kan eten!
Ook bij het gevaar van chocolade eten geldt; voorkomen is beter dan genezen. Voorkom dat je hond of kat de kans krijgt chocolade te pakken. Laat geen chocolade op tafel staan als je zelf niet in de ruimte aanwezig bent en waarschuw visite geen chocolade aan je huisdier te geven. Pas gedurende de feestdagen vooral op met kerstchocolade in of onder de kerstboom, chocoladeletters in de schoen of de paaseitjes die met Pasen in de tuin verstopt worden.

Wil jij graag meer weten over wat je huisdier wel of niet mag eten? Kom voor meer tips en advies op maat eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt. Wij helpen je graag!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Er wordt vaak gezegd dat je hond of kat geen chocolade moet eten. Maar waarom is dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over chocoladevergiftiging bij hond en kat.

We vinden het allemaal vaak ontzettend lief dat katten kopjes komen geven. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over katten en het geven van kopjes.

Pas op, je hond kan heel ziek worden van blauwalg. In dit artikel vertellen we je meer over blauwalg en de gevaren voor je hond.

Deel via