De beste verzorging voor jouw konijnen

Konijnen zijn actieve en slimme dieren die samen met een soortgenoot gehouden moeten worden. Het is ontzettend leuk om te zien hoe de dieren bij elkaar liggen, samen rondrennen of elkaar wassen.

Voor je een konijn gaat aanschaffen, moet je weten waaraan je begint. Veel te vaak worden konijntjes nog als impuls aangekocht of als speeltje voor kinderen. Lees hier een aantal tips over de beste verzorging.


Minstens twee konijnen

Konijnen zijn echte groepsdieren. Ze leven niet graag alleen: houd daarom minstens twee konijnen samen in een hok die groot genoeg is. Een mannetje en een vrouwtje is meestal de beste combinatie. Het beste is om beide dieren, maar in elk geval het mannetje, te laten castreren. Twee ongecastreerde mannetjes of vrouwtjes gaan vrijwel altijd vechten als ze ouder worden. Twee gecastreerde vrouwtjes kunnen vaak goed samenleven, zeker als ze van jongs af aan samen opgroeien, of op neutraal terrein (dus buiten het hok) rustig aan elkaar kunnen wennen en voldoende ruimte en schuilmogelijkheden hebben. Dat lukt soms ook met twee op jonge leeftijd gecastreerde mannetjes die samen opgroeien. Zet echter nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar, ze kunnen elkaar flink verwonden.


Binnen of buiten

Konijnen kun je binnen of buiten houden. Wil je ze buiten houden, dan heb je een buitenhok nodig met een flinke ren er aan vast. Een deel van het hok moet afgesloten en water- en winddicht zijn zodat het als nachthok en schuilplek tegen weersomstandigheden en wilde dieren kan dienen. Plaats het hok zo dat er geen koude noordenwind in kan blazen en zo dat de konijnen 's zomers de schaduw op kunnen zoeken.


Heb je vragen over de verzorging van jouw konijnen? Kom dan eens langs de Discus winkel bij jou in de buurt!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via