De beste verzorging voor jouw konijnen

12 mei 2022

Konijnen zijn actieve en slimme dieren die samen met een soortgenoot gehouden moeten worden. Het is ontzettend leuk om te zien hoe de dieren bij elkaar liggen, samen rondrennen of elkaar wassen.

Voor je een konijn gaat aanschaffen, moet je weten waaraan je begint. Veel te vaak worden konijntjes nog als impuls aangekocht of als speeltje voor kinderen. Lees hier een aantal tips over de beste verzorging.


Minstens twee konijnen

Konijnen zijn echte groepsdieren. Ze leven niet graag alleen: houd daarom minstens twee konijnen samen in een voldoende groot hok. Een mannetje en een vrouwtje is meestal de beste combinatie. Het beste is om beide dieren, maar in elk geval het mannetje, te laten castreren. Twee ongecastreerde mannetjes of vrouwtjes gaan vrijwel altijd vechten als ze ouder worden. Twee gecastreerde vrouwtjes kunnen vaak goed samenleven, zeker als ze van jongs af aan samen opgroeien, of op neutraal terrein (dus buiten het hok) rustig aan elkaar kunnen wennen en voldoende ruimte en schuilmogelijkheden hebben. Dat lukt soms ook met twee op jonge leeftijd gecastreerde mannetjes die samen opgroeien. Zet echter nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar, ze kunnen elkaar flink verwonden.


Binnen of buiten

Konijnen kun je binnen of buiten houden. Wil je ze buiten houden, dan heb je een buitenhok nodig met een flinke ren er aan vast. Een deel van het hok moet afgesloten en water- en winddicht zijn zodat het als nachthok en schuilplek tegen weersomstandigheden en wilde dieren kan dienen. Plaats het hok zo dat er geen koude noordenwind in kan blazen en zo dat de konijnen 's zomers de schaduw op kunnen zoeken.


Bodembedekking konijnenhokSchoonhouden hok

Maak het hok regelmatig schoon, tenminste eens per week. Als het gaat stinken, bent je te laat! Ververs dagelijks de bodembedekking in de toilethoek of toiletbakken. Gebruik je een toiletbak? Maak deze dan wekelijks schoon met azijn om aanslag te verwijderen. Ververs elke dag het drinkwater en maak wekelijks het drinkflesje en de voerbakjes schoon.

Heb je meer vragen over de verzorging van jouw konijntjes? Kom langs en vraag het aan de specialist in de Discus winkel bij jou in de buurt!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1
09.03.23
Katten
07.01.23
Honden
04.01.23
Knaagdieren
Deel via