De konijnenvacht verzorgen en kammen

Er bestaan verschillende soorten konijnenvachten welke allemaal weer een andere vachtverzorging nodig hebben. De vachttypes van een konijn zijn onder te verdelen in kortharige, halflang harige, langharige en bijzondere konijnenvachten. Bij de meeste vachten is het nodig om deze zo nu en dan ook goed te kammen. In dit artikel lees je over de verzorging van de verschillende konijnenvachten en hoe je deze het beste wel of niet kunt kammen of borstelen.


Verharen en de rui bij konijnen

Konijnenvachten verharen en je konijn kan deze losgekomen haren binnenkrijgen. Wanneer dit grote hoeveelheden zijn kan je konijn zelfs verstopping krijgen van al deze binnengekregen vacht. Met name tijdens de ruiperiode kan een konijn veel verharen. Buitenkonijnen verharen over het algemeen twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar. Van nature uit is dit zo geregeld vanwege de temperatuurverschillen tussen beide seizoenen. De dikke wintervacht beschermt ze tegen de vrieskou maar zal daarentegen op een warme zomerse dag veel te dik zijn waardoor het systeem zich hier vanzelf op aanpast. Binnenkonijnen krijgen niet zoveel met deze tempratuurverschillen te maken doordat we voor onszelf in huis de temperatuur vaak zo constant mogelijk proberen te houden. Hierdoor is het voor het dier geen noodzaak meer om van vacht te wisselen. In plaats van dat de rui daardoor uit zou blijven komt het juist vaker voor dat een konijn die binnen leeft gedurende het hele jaar door aan het verharen is.


De vacht van een konijn kammen

Deze constante verharing creëert automatisch het risico teveel losse haren binnen te krijgen. Hierdoor ben je genoodzaakt de vacht van je konijn met regelmaat te kammen en borstelen om verstopping en andere problemen te voorkomen. Ook buiten de ruiperiode hebben sommige vachttypes het echt nodig om ze met regelmaat even goed uit te kammen, te borstelen en te ontklitten. Doe je dit niet dan kan je konijn hier erg veel last van krijgen. Oudere konijnen hebben nog wel eens moeite om goed door de rui heen te komen waardoor het belangrijk is ze hierbij te helpen door te kammen. Bijzondere konijnenvachten zoals van de Teddy en Angora konijnen hebben daarnaast ook nog eens een eigen verloop en specifiek onderhoud nodig. Het kan dus zelfs per konijn verschillen wanneer en hoeveel ze zullen verharen en daardoor ook hoe vaak de vacht gekamd moet worden. Denk er bij de aanschaf van een konijn van te voren goed over na hoeveel tijd jij bereid bent om aan de vachtverzorging van je konijn te besteden.


Kortharige konijnenvacht verzorgen

Voor konijnen met een kortharige vacht is over het algemeen niet zoveel vachtverzorging nodig. Deze konijnen kennen wel periodes waarin ze verharen, maar deze losse haren zijn eenvoudig te verwijderen door met een zachte vachtborstel te borstelen. In sommige gevallen kan het helpen om ook nog met een vachtkam na te kammen en zo naast de losse haren ook stof, vuil en eventuele klitten uit de vacht te kunnen kammen. Naast de verhaarperiode kun je jouw konijn ook zo af en toe eens borstelen met een zachte borstel, een massageborstel of slickerborstel. Je masseert hiermee de huid van je konijn en stimuleert tevens de bloedsomloop. Je konijn kan dit ook erg prettig vinden wat de band tussen jullie beide zal vergroten. Je kunt er ook voor kiezen om zo nu en dan de vacht te wassen met speciale shampoo. Dit zorgt voor een optimale reiniging van de vacht waardoor nare luchtjes verdwijnen en je konijn aanzienlijk minder last van vliegen zal hebben.


Halflange konijnenvacht verzorgen

Bij konijnen met een halflange vacht heb je te maken met verschillende vachtlengtes. De kortharige delen hebben niet al te veel aandacht nodig. De plekken waar langere plukken aanwezig zijn verdienen wel wat meer aandacht. Hier is de kans op de vorming van klitten en vervilting aanwezig. Het is daarom belangrijk om ook buiten de verhaarperiode de vacht regelmatig goed door te kammen en te borstelen. Controleer wekelijks even of je konijn klitten of viltplekken in de vacht heeft en behandel deze dan eerst, bijvoorbeeld met een klittenkam. Borstel vervolgens de vacht van je konijn met een vachtborstel om zo ook vuil, stof en loszittende haren uit de vacht te verwijderen. Kam vervolgens de lange haren nog even goed door met een fijne vachtkam om de vorming van nieuwe klitten te voorkomen. Het kan soms nodig zijn om een plukje vacht weg te knippen doordat je niet meer door de klitten of viltvorming heen kunt komen. Door hier teveel aan te trekken kun je jouw konijn pijn doen en dit kan er ook voor zorgen dat je konijn de vachtverzorging voortaan niet meer zo makkelijk toe zal staan.


Langharige konijnenvacht verzorgen

De vachtverzorging van langharige konijnen en konijnen met een bijzondere vacht heeft wat meer aandacht nodig en neemt vanzelfsprekend ook wat meer tijd in beslag. Vaak is het nodig om dagelijks de vacht goed door te kammen met een knaagdierkam en zo klit- en viltvorming wat meer tegen te gaan. Veel langharige konijnen hebben een slechte vacht doordat de vacht niet goed wordt verzorgd en vaak veel te weinig wordt gekamd. Voel dagelijks de vacht na op klitten en viltplekken. Indien je deze ontdekt is het belangrijk ze eerst los te kammen met een vachtkam. Haal een fijne kam door de lange haren van je konijn om deze zo goed mogelijk los te kammen. Borstel de vacht vervolgens door met een zachte borstel of slickerborstel om ook vuil en stof uit de vacht te kunnen verwijderen. Besteed extra aandacht aan de langere vacht op de buik en bij de poten. Deze haren dienen wekelijks los gekamd te worden omdat ze anders voor problemen zullen zorgen. Wanneer je de vacht van je langharige konijn niet goed verzorgd moeten er soms stukken uit de vacht geknipt worden en kan het in ernstige gevallen zelfs nodig zijn om je konijn met een tondeuse volledig kort te scheren. Deze stressvolle gebeurtenis dient altijd voorkomen te worden door de vacht van je konijn zo goed mogelijk te verzorgen, altijd!


Mochten er vachtproblemen ontstaan is het aan te raden eerst contact op te nemen met een ervaren trimster en er niet zelf mee aan de slag te gaan. In de Discus dierenspeciaalzaak staan we natuurlijk ook altijd voor je klaar om het juiste advies te geven en de nodige hulp te bieden voor de vachtverzorging van jouw konijn. Bij ons zijn allerlei verschillende kammen, borstels en scharen voor de verzorging van de konijnenvacht te vinden. Vraag de specialist in de winkel om samen de juiste keuze voor jouw konijn te maken.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via