Vakantietips voor de thuisblijvers

Sommige dieren, waaronder katten, maar ook vogels, konijnen en knaagdieren, hechten zich sterk aan hun eigen omgeving en doe je er vaak geen plezier mee om ze mee op vakantie te nemen. Daarnaast zijn bepaalde dieren, zoals terrariumdieren, praktisch gezien lastig om ergens onder te brengen.

Het is dus erg belangrijk je goed en tijdig op een vakantie voor te bereiden. Heb jij er al over nagedacht waar jouw huisdieren tijdens de vakantie verblijven en wie er voor ze zorgt? In dit artikel lees je meer over:

  • Tips voor de thuisblijvers
  • Oppas aan huis
  • Instructies voor de oppas
  • Je huisdier naar de opvang brengen


Oppas aan huis

Er kunnen verschillende redenen zijn om tijdens de vakantie voor een oppas aan huis te kiezen. Sommige dieren vinden het echt niet prettig om uit logeren te gaan en voelen zich nou eenmaal het prettigst in de eigen veilige omgeving. Laat ze dan thuis en zorg dat er meerdere keren op een dag iemand langs kan komen om ze te verzorgen of om even te kijken of alles goed gaat. Automatische voerbak voor katten en kleine hondenEen eerste keuze is om een bekende of een dierenoppasser op je huisdier te laten passen. Bereid alles in ieder geval goed voor en laat goede instructies voor de oppasser achter. Denk ook na over handige oplossingen zoals een automatische voerbak of een automatische drinkbak voor buiten.


Instructies voor de oppas

  • Plaats indien mogelijk een camera zodat jijzelf vanaf het vakantieadres of de oppas vanaf de eigen woning, ieder moment kan zien hoe het er thuis aan toegaat. Mocht het dan een keer nodig zijn kun je op afstand de hulp inschakelen die nodig is.
  • Plaats daarnaast een voederautomaat of drinkfontein om altijd vers stromend drinkwater aan te kunnen bieden. Gebruik voor het aquarium een automatisch voersysteem welke je kunt programmeren of maak gebruik van voederstenen.
  • Maak een voerschema voor de verzorger van je huisdier. Indien je huisdier medicatie krijgt kun je deze daar ook bij vermelden.
  • Denk ook aan de bijzonderheden bij het uitlaten, het verschonen van het verblijf, licht- warmte- en geluidsintstellingen etc.
  • Leg voor de zekerheid de papieren van je huisdier en de contact- en adresgegevens van de dierenarts klaar.


Naar de opvang

Een tweede optie is om je huisdier tijdelijk naar een pension te brengen. Het voordeel is dat je er zeker van bent dat je huisdier

dagelijks professioneel verzorgd wordt en niet alleen hoeft te zijn. Het nadeel is echter dat het voor sommige dieren een stressvolle situatie kan zijn om in een vreemde omgeving met vreemde mensen en dieren te moeten verblijven. Geef in ieder geval een paar eigen spulletjes van huis mee zodat jouw huisdier de eigen geur bij zich kan hebben.

Geurlap knuffel voor dieren die uit logeren gaan

Een speciale geurlap knuffel is hier erg handig voor. Voordat je je huisdier naar een pension brengt, is het raadzaam om de eisen na te vragen die het pension stelt zoals documenten, identificatie, aanvullende vaccinaties, bewijs titerbepaling etc. Een goed pension is overigens al snel volgeboekt dus wees op tijd met het reserveren van een plaats in de opvang.


Lees ook: Vakantiechecklist voor (t)huisdieren

Voor meer vakantietips kun je terecht bij de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via