Vakantietips voor de thuisblijvers

1 jul. 2020

Sommige dieren, waaronder katten, maar ook vogels, konijnen en knaagdieren, hechten zich sterk aan hun eigen omgeving en doe je er vaak geen plezier mee om ze mee op vakantie te nemen. Daarnaast zijn bepaalde dieren, zoals terrariumdieren, praktisch gezien lastig om ergens onder te brengen. Lees hier de tips voor de thuisblijvers.

Oppas aan huis
Er kunnen dus verschillende redenen zijn om tijdens de vakantie voor een oppas aan huis te kiezen. Sommige dieren vinden het echt niet prettig om uit logeren te gaan en voelen zich nou eenmaal het prettigst in de eigen veilige omgeving. Laat ze dan thuis en zorg dat er meerdere keren op een dag iemand langs kan komen om ze te verzorgen of om even te kijken of alles goed gaat. Een eerste keuze is om een bekende of een dierenoppasser op je huisdier te laten passen. Bereid alles in ieder geval goed voor en laat goede instructies voor de oppasser achter.

Instructies voor de oppas
Plaats indien mogelijk een camera zodat jijzelf vanaf het vakantieadres of de oppas vanaf de eigen woning, ieder moment kan zien hoe het er thuis aan toegaat. Mocht het dan een keer nodig zijn kun je op afstand de hulp inschakelen die nodig is. Plaats daarnaast een automatische drinkfontein om altijd vers stromend drinkwater aan te kunnen bieden. Gebruik voor het aquarium een automatisch voersysteem welke je kunt programmeren of maak gebruik van voederstenen. Maak een voerschema voor de verzorger van je huisdier. Indien je huisdier medicatie krijgt kun je deze daar ook bij vermelden. Denk ook aan de bijzonderheden bij het uitlaten, het verschonen van het verblijf, licht- warmte- en geluidsintstellingen etc. Leg voor de zekerheid de papieren van je huisdier en de contact- en adresgegevens van de dierenarts klaar.

Naar de opvang
Een tweede optie is om je huisdier tijdelijk naar een pension te brengen. Het voordeel is dat je er zeker van bent dat je huisdier dagelijks professioneel verzorgd wordt en niet alleen hoeft te zijn. Het nadeel is echter dat het voor sommige dieren een stressvolle situatie kan zijn om in een vreemde omgeving met vreemde mensen en dieren te moeten verblijven. Geef in ieder geval een paar eigen spulletjes van huis mee zodat jouw huisdier de eigen geur bij zich kan hebben. Voordat je je huisdier naar een pension brengt, is het raadzaam om de eisen na te vragen die het pension stelt zoals documenten, identificatie, aanvullende vaccinaties, bewijs titerbepaling etc. Een goed pension is overigens al snel volgeboekt dus wees op tijd met het reserveren van een plaats in de opvang.

Lees ook de tips in het blog 'Vakantiechecklist voor (t)huisdieren'. Voor meer vakantietips kun je terecht bij de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.

Sommige dieren, waaronder katten, maar ook vogels, konijnen en knaagdieren, hechten zich sterk aan hun eigen omgeving en voelen zich thuis daarom vaak het fijnst.

Een konijn kan zichzelf maar moeilijk koelen. In dit artikel lees je meer over warmte bij konijnen en hoe je jouw konijn koel kunt houden in de zomer.

Deel via