Een veilig plekje voor jouw konijn

28 mrt. 2018

Konijnen zijn sociale dieren. Dit houdt in dat ze het liefst samen leven met soortgenoten, net zoals in de natuur. Konijnen voelen zich in gezelschap van soortgenoten veiliger. Wanneer je erover denkt om twee konijnen te houden, is de meest ideale combinatie een gecastreerde ram met een gecastreerde voedster. Twee Rammen of voedsters samen houden kan wel, maar is vaak wel moeilijker en het kan langer duren voordat ze elkaar accepteren. Met name voedsters zijn erg territoriaal.

Zorg er voor dat het hok voldoende bewegingsvrijheid geeft aan je konijn(en). Een konijn moet heerlijk languit in zijn hok kunnen liggen (voor meerdere konijnen geldt dat ze allemaal tegelijk languit moeten kunnen liggen) en dan nog voldoende ruimte over hebben voor speelmateriaal, etensbakjes, rondlopen, etc. Ook moet het hok voldoende hoog zijn dat het konijn rechtop op zijn achterpoten kan staan.

Een konijn in een buitenhok heeft een ren nodig waarin het rond kan rennen en een droge, beschutte (donkere) slaapplaats. Het hok moet in de zomer voldoende in de schaduw staan. Een omheind stuk grond is natuurlijk ideaal. Een konijn binnen moet de mogelijkheid hebben om binnen dagelijks los te lopen zodat het voldoende beweging krijgt. Ook het binnenhok moet op een tochtvrije plaats staan en niet direct bij de verwarming. Er zijn verschillende soorten bodembedekking te koop.

In het wild leven konijnen voor een groot deel onder de grond, in hun hol. Een konijn zal het dan ook prettig vinden als het donkere plekjes heeft waar het zich kan verstoppen. Denkaan de mogelijkheid tot graven en wroeten. Een bak met aarde is een idee of een doos of mand gevuld met hooi en krantensnippers. Discus verkoopt ook speciale tunnels waar ze zich in kunnen verstoppen. Veel konijnen vinden het ook leuk om met dingen te gooien en ze houden van klimmen. Zorg dat er in het verblijf verhogingen zijn en dat er voldoende speelgoed aanwezig. Dit voorkomt dat het konijn zich gaat vervelen.

Wil je meer informatie over het aanschaffen en verzorgen van konijnen? Informeer dan bij jouw Discus specialist naar de mogelijkheden.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Er wordt vaak gezegd dat je hond of kat geen chocolade moet eten. Maar waarom is dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over chocoladevergiftiging bij hond en kat.

We vinden het allemaal vaak ontzettend lief dat katten kopjes komen geven. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over katten en het geven van kopjes.

Pas op, je hond kan heel ziek worden van blauwalg. In dit artikel vertellen we je meer over blauwalg en de gevaren voor je hond.

Deel via