Een veilig plekje voor jouw konijn

Konijnen zijn sociale dieren. Dit houdt in dat ze het liefst samenleven met soortgenoten, net zoals in de natuur. Konijnen voelen zich in gezelschap van soortgenoten veiliger. In dit blog vind je meer informatie over een veilige plek voor jouw konijnen.


Welke konijnen kan ik combineren?

Wanneer je erover denkt een konijn aan te schaffen doe je er verstandig aan om deze direct samen met een soortgenoot aan te schaffen. Over het algemeen is de meest ideale combinatie een gecastreerde ram met een gecastreerde voedster. Twee rammen of voedsters samen houden kan wel, maar is vaak wel moeilijker en het kan langer duren voordat ze elkaar accepteren. Met name voedsters zijn erg territoriaal.

> Lees ook ons blog: 'Welke konijnen kunnen bij elkaar?'


Hoeveel ruimte hebben konijnen nodig?

Zorg ervoor dat het verblijf voldoende bewegingsvrijheid geeft aan je konijn(en). Een konijn moet heerlijk languit in zijn hok kunnen liggen (voor meerdere konijnen geldt dat ze allemaal tegelijk languit moeten kunnen liggen) en dan nog voldoende ruimte over moeten hebben voor speelmateriaal, etensbakjes, rondlopen, etc. Ook moet het hok voldoende hoog zijn dat het konijn rechtop op zijn achterpoten kan staan én de mogelijkheid heeft om zogeheten 'binky's' (vreugdesprongetjes) te maken.


Kunnen konijnen buiten verblijven?

Een konijn in een buitenhok heeft een ren nodig waarin het rond kan rennen en een droge, beschutte (donkere) slaapplaats. Het hok moet in de zomer voldoende in de schaduw staan. Een omheind stuk grond is natuurlijk ideaal. Een konijn binnen moet de mogelijkheid hebben om binnen dagelijks los te lopen zodat het voldoende beweging krijgt. Ook het binnenhok moet op een tochtvrije plaats staan en niet direct bij de verwarming. Er zijn verschillende soorten bodembedekking te koop.

Tunnel voor konijnen

Met welk natuurlijk gedrag moet ik rekening houden?

In het wild leven konijnen voor een groot deel onder de grond, in hun hol. Een konijn zal het dan ook prettig vinden als het donkere plekjes heeft waar het zich kan verstoppen. Denk aan de mogelijkheid tot graven en wroeten. Een bak met aarde is een idee of een doos of mand gevuld met hooi en krantensnippers. Discus verkoopt ook speciale tunnels waar ze zich in kunnen verstoppen. Veel konijnen vinden het ook leuk om met dingen te gooien en ze houden van klimmen. Zorg dat er in het verblijf verhogingen zijn en dat er voldoende speelgoed aanwezig. Dit voorkomt dat het konijn zich gaat vervelen.


Infogids over de aanschaf van konijnen

Wil jij je graag verder inlezen over de aanschaf van konijnen als huisdier? Download gratis een Discus huisdieren infogids mét checklist en ontdek alles wat je moet weten over de aanschaf van jouw nieuwe huisdier.

> Download de infogids


Wil je graag eens verder spreken over het aanschaffen en verzorgen van konijnen? Kom dan gezellig eens langs bij ons in de Discus dierenspeciaalzaak!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via