Lekker en gezond kauwen!

Het kauwen op snacks of botjes vinden honden en katten niet alleen erg lekker, het is ook erg gezond! Wist je dat goed kauwen de spijsvertering bevordert? Kauwen kent daarnaast nog veel meer gezondheidsvoordelen! Weten welke? Lees dan snel verder.

Kauwen is een natuurlijke behoefte

Allereerst is het belangrijk je ervan bewust te zijn dat kauwen een natuurlijke behoefte is. Kauwen is normaal en de mogelijkheid hebben is essentieel. Van nature kan er uren op een bot gekauwd worden en hier zijn verschillende redenen voor. Daarnaast hebben honden en katten geen handen zoals wij. Om iets vast te pakken en het te onderzoeken gebruiken ze de bek. Zodra iets eetbaar blijkt zal er gekauwd worden want ze kunnen het tenslotte niet met mes en vork in stukjes snijden.

Kauwen stimuleert en helpt ontspannen. Je huisdier kan verschillende redenen hebben om ergens op te gaan kauwen zoals:

  • Honger
  • Gebitsonderhoud
  • Stress
  • Nieuwsgierigheid
  • Verveling
  • Baldadigheid
  • Overprikkeling
  • Het wisselen van de tanden
  • Aangeleerd gedrag

7 gezondheidsvoordelen van kauwen

Het geregeld op verschillende (veilige en verantwoorde) materialen kunnen kauwen levert een positieve bijdrage aan het welzijn van je dier. We hebben de grootste voordelen van kauwen voor je op rij gezet:

1. Stressverlagend
Door te kauwen wordt in de hersenen endorfine aangemaakt. Endorfine is een gelukshormoon waardoor tijdens het kauwen een gevoel van rust ontstaat en je huisdier zich meer kan ontspannen. We weten allemaal dat stress een negatieve invloed op de gezondheid heeft. Heeft jouw huisdier veel last van stress? Kijk eens of jouw maatje wel voldoende kan en mag kauwen.

2. Spijsvertering bevorderend
Wist je dat goed kauwen de spijsvertering bevordert? Er komen tijdens het kauwen spijsverteringssappen in de maag vrij die aan een betere vertering van het voedsel bijdragen. Heeft jouw huisdier wel eens last van een zere buik of winderigheid? Probeer je maatje eens wat meer op voeding te laten kauwen en kijk of het dan wat beter gaat.

Flostouwen hond3. Gebitsreinigend
Het kauwen op botten of flostouwen zorgt voor schone tanden en kiezen. Dankzij de schurende werking tijdens het kauwen vindt er een grondige reiniging van het gebit plaats. Hierdoor wordt tandplak tegengegaan en tandsteen vroegtijdig voorkomen. Het tandvlees heeft zo minder te verduren en zal gezond(er) blijven. Hoe vaak mag jouw huisdier zelf de tanden poetsen?

4. Sterk gebit
Naast dat kauwen de tanden poets, draagt het ook bij aan het sterk houden van het gebit. Een goed onderhouden gebit, dat op de juiste manier veel gebruikt wordt, houdt zichzelf op natuurlijke wijze sterk. Controleer jij het gebit van je huisdier wel eens? Dit is erg belangrijk om vroegtijdig pijnlijke gebitsproblemen op te sporen.

5. Sterke kaakspieren
Om goed te kunnen kauwen én dus te eten heeft je huisdier gezonde kaakspieren nodig. Door regelmatig lekker lang te kunnen kauwen worden de kaakspieren goed getraind waardoor ze gezond en sterk blijven. Fitness voor de kaakspieren!

Lees ook: Help, mijn puppy bijt veel!

6. Voorkomt overgewicht
Kauwen kan goed helpen bij het voorkomen én tegengaan van overgewicht. Door na de maaltijd wat te kauwen te geven zal er dankzij het lange kauwen een meer voldaan gevoel ontstaan. Hierdoor raakt de hond of kat met overgewicht het hongergevoel kwijt wat afvallen makkelijker maakt.

Koffieboomhout kauwwortel hond7. Darmreiniging
Er zijn diverse materialen beschikbaar om op te kauwen. Een goed voorbeeld is koffieboomhout. Het kauwen op een kauwwortel werkt ontspannend en bevordert de natuurlijke gebitsreiniging. Bij het kauwen komen fijne (veilige) vezels vrij die een darmreinigende werking hebben. Een kauwwortel is ook geschikt voor honden met een allergie waardoor de darmen ook op die manier rust krijgen.

Er is natuurlijk veel meer kauwmateriaal beschikbaar, zowel in eetbare vorm als in speelgoed. Door je hond of kat voldoende de mogelijkheid te geven om (veilig) te kauwen, draag je bij aan het gelukkig zijn.

Onze huisdieren maken ons gelukkig en houden ons gezond. Andersom hebben wij ook de plicht onze huisdieren hetzelfde te bieden. In de Discus winkels werken specialisten die helpen de gezondheid en het dierenwelzijn te verbeteren. Meer weten? Kom snel eens binnen.

Discus, met aandacht voor de gezondheid van huisdieren

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via