Goede voeding voor je vogel

Gezonde, natuurlijke en uitgebalanceerde voeding is belangrijk voor jouw vogel en zorgt voor een optimale gezondheid, gezonde veren en conditie.

Voedingsbehoeften

Wat is nu eigenlijk goede voeding voor de vogels? Bij voeding spelen er een aantal functies mee. Het dient in de juiste verhouding verstrekt te worden, en dient gewijzigd te worden afhankelijk van het seizoen (in de rustperiode minder brandstof, in de kweek/rui periode wat meer). Globaal gezien kunnen we de voeding voor vogels opdelen in de volgende categorieën:

  • Brandstoffen
  • Beschermende stoffen
  • Bouwstoffen

Afhankelijk van de functie van de voedingsstoffen in het lichaam van de vogel worden ze dus onderscheiden in brandstoffen, beschermende stoffen en bouwstoffen. De voedingsstoffen die verantwoordelijk zijn voor een optimale gezondheid zitten grotendeels al in het vogelzaad. Daarnaast is het ook belangrijk om mineralen te verstrekken door middel van grit en sepia, de voedingstoffen die vogels nodig hebben.

Brandstoffen


Net als de mens “verbrandt” de vogel ook brandstoffen om de processen in het lichaam in gang te zetten en te houden. De vogel moet zichzelf immers warm zien te houden. De vogel heeft naast het warm houden van het lichaam beweging nodig wat om de nodige energie vraagt. Onze gevleugelde vriend heeft niet voor niets vleugels om te vliegen. Omdat vogels in de volière meer vliegen, hebben zij meer brandstoffen nodig dan een vogel die in een kooi zit. Zorg bij deze vogels dat een te grote vet opbouw wordt voorkomen. Een klein vetlaagje is wel nodig ter isolatie.

Beschermende stoffen

Naast brandstoffen zijn er ook nog de beschermende stoffen. Deze zorgen ervoor dat de vogel een goede weerstand heeft en snel geneest van eventuele ziektes. In het lichaam van de vogel vinden veel processen plaats die te maken hebben met de vertering en verbranding van de voedingsstoffen. Daarnaast komen daar in de kweekperiode ook nog eens de paringsprocessen bij door middel van de hormonen die geproduceerd worden. Om al deze processen in goede banen te lijden zijn beschermende stoffen nodig. Hieronder vallen bijvoorbeeld de vitamines en mineralen. Ook bieden deze beschermende stoffen een ondersteuning van de weerstand van de vogel. Dit is dus erg belangrijk, te weinig beschermende stoffen betekent dat jouw vogel een verlaagde weerstand heeft. Daardoor zal de vogel sneller ziektes oplopen met alle gevolgen van dien.

Bouwstoffen

Naast de brandstoffen en beschermende stoffen dient er uiteraard ook vernieuwd te worden. Net als bij de mens zal de vogel ook bouwstoffen nodig hebben voor de opbouw van weefsel. Denk hierbij aan spieren en de veren die vervangen worden in de ruiperiode. Onder de bouwstoffen vallen eiwitten, mineralen en water. Het hele leven van de vogel zal ook te maken hebben met het vernieuwen van het lichaam. Continu worden er cellen afgebroken en nieuwe cellen komen erbij. Dit zorgt ervoor dat de vogel altijd in goede conditie is. Ook zijn deze stoffen nodig om eventuele schades te herstellen. Je kunt je vogel ondersteunen tijdens de rui met een speciale ruimix.

Meer informatie over vitaminen en mineralen die een vogel nodig heeft lees je in ons blog: "Welke vitamines en mineralen heeft een vogel nodig?" Voor vragen en advies ben je altijd welkom om eens langs te komen in de Discus dierenspeciaalzaak. Wij helpen je graag!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via