0 items

Hoe verzorg je de veren van je vogel?

27 jun. 2018

Heb jij een vogel? Dan lees je in deze blog wat het nut is van veren, hoe je het beste deze veren kunt verzorgen en wat moet je moet doen als jouw vogel in de rui is.

De functie van de vogelveren
Het lichaam van je vogel is bedekt met donsveren en dekveren. Donsveren dienen als een soort onderkleding en de dekveren als bovenkleding. De veren bieden hulp voor de juiste temperatuur van het lichaam van je vogel. Tussen de veren wordt een laagje lucht vastgehouden die wordt opgewarmd door het lichaam, waardoor je vogel zijn warmte vast kan houden. Als een vogel het te warm heeft, kan hij zijn veren wat “openzetten” waardoor er juist warmte kan ontsnappen. De veren zorgen, samen met vet van de huid, ook voor isolatie tegen water.

Verzorging van de veren
Een goed verenpak biedt bescherming voor je gevleugelde vriend. Het verzorgen en schikken van de veren, geeft je vogel rust. Je kan je vogel ook helpen bij de verzorging. Zo vinden sommige vogels het fijn om af en toe te badderen en je doet ze dan ook een groot plezier met een vogelbadje. Houdt jouw vogel niet van badderen? Dan kun je jouw vogel ook besproeien met een plantenspuit. Zorg wel dat de plantenspuit elke keer na gebruik leeg en droog weggezet wordt om schimmelvorming en bacteriegroei te voorkomen. Beter kun je hem meenemen onder de douche of een luchtbevochtiger gebruiken.

In de rui
Net als haren, gaan ook veren niet een heel vogelleven mee. Sommige vogels ruien meerdere keren per jaar. Een gezonde vogel is in zes tot acht weken door de rui-periode heen. Bij de aanmaak van nieuwe veren, kun je jouw vogel helpen door de voeding aan te vullen met extra bouwstoffen voor nieuwe veren. Geef bijvoorbeeld een complete voeding zoals XtraVital, of vul de voeding aan met Multi-Vit (druppels), Ruimix of Ruihulp+ (poeder) en Ei-Krachtvoer. Jouw vogel kan zijn veren ook verliezen door parasieten (vedermijt). Deze worden bestreden met anti-parasiet producten van Beaphar.

Stress bij vogels
Soms trekt een vogel zijn veren uit. Stress is vaak de reden en dat kan verschillende oorzaken hebben. Hierbij kun je denken aan andere vogels/dieren in de omgeving, nieuwe huisvesting, parasieten, voedingstekort, enzovoorts. De vogel gaat dan op zoek naar rust door het verzorgen van zijn veren. Als de oorzaak van de stress niet wordt weggenomen, zal de vogel zijn veren steeds hardhandiger gaan verzorgen. Hierdoor kunnen de veren beschadigd raken, uitvallen of uitgetrokken worden.

Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw vogel geen veren plukt?
Naast het geven van extra bouwstoffen voor de nieuwe veren, kan Anti-Verenplukspray hulp bieden door de veren bitter te laten smaken. Het is wel belangrijk om ook de verschillende oorzaken proberen te achterhalen en weg te nemen of aan te passen. Op deze manier kun je de stress verminderen, waardoor je vogel zijn verenpak met rust zal laten. Bij twijfel adviseren wij je om de dierenspeciaalzaak of de dierenarts te raadplegen.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Er zijn meerdere manieren waarop je met de hond kunt gaan fietsen. Welke manier voor jouw hond de juiste is en waar je zoal op moet letten bij het fietsen met de hond lees je in dit artikel.

Met een konijnenren krijgt jouw konijn de beweging die nodig is. In dit artikel hebben we 22 tips over het gebruik van een konijnenren voor je op een rij gezet.

Hardlopen met de hond kan zowel voor jezelf als voor je hond erg plezierig zijn. Met de tips in dit artikel zullen jullie samen lopen als een team!

Deel via