Hoe verzorg je de veren van je vogel?

Heb jij een vogel? De veren van jouw vogel hebben verschillende functies om hun gezondheid op peil te houden. De meeste vogels verzorgen hun veren zelf, maar jij kan hier wel een handje bij helpen. Vooral in de rui hebben vogels soms wat extra hulp nodig.

In dit artikel lees je meer over:

  • Wat het nut is van veren
  • Hoe je het beste veren kunt verzorgen
  • Wat je kunt doen tijdens de rui
  • Hoe stress de veren van je vogel beïnvloed
  • Hoe je verenplukken kunt tegengaan


De functie van de vogelveren

Het lichaam van je vogel is bedekt met donsveren en dekveren. Donsveren dienen als een soort onderkleding en de dekveren als bovenkleding. De veren bieden hulp voor de juiste temperatuur van het lichaam van je vogel. Tussen de veren wordt een laagje lucht vastgehouden die wordt opgewarmd door het lichaam, waardoor je vogel zijn warmte vast kan houden. Als een vogel het te warm heeft, kan hij zijn veren wat “openzetten” waardoor er juist warmte kan ontsnappen. De veren zorgen, samen met vet van de huid, ook voor isolatie tegen water.


Verzorging van de veren

Een goed verenpak biedt bescherming voor je gevleugelde vriend. Het verzorgen en schikken van de veren, geeft je vogel rust. Je kan je vogel ook helpen bij de verzorging. Zo vinden sommige vogels het fijn om af en toe te badderen en je doet ze dan ook een groot plezier met een vogelbadje. Houdt jouw vogel niet van badderen? Dan kun je jouw vogel ook besproeien met een plantenspuit. Zorg wel dat de plantenspuit elke keer na gebruik leeg en droog weggezet wordt om schimmelvorming en bacteriegroei te voorkomen. Beter kun je hem meenemen onder de douche of een luchtbevochtiger gebruiken.


In de rui

ruimix-kanarie-150-gr-0001000046-8711231101368 Net als haren, gaan ook veren niet een heel vogelleven mee. Sommige vogels ruien meerdere keren per jaar. Een gezonde vogel is in zes tot acht weken door de rui-periode heen. Bij de aanmaak van nieuwe veren, kun je jouw vogel helpen door de voeding aan te vullen met extra bouwstoffen voor nieuwe veren.


Geef bijvoorbeeld een complete voeding zoals XtraVital, of vul de voeding aan met Multi-Vit (druppels), Ruimix of Ruihulp+ (poeder) en Ei-Krachtvoer. Jouw vogel kan zijn veren ook verliezen door parasieten (vedermijt). Deze worden bestreden met anti-parasiet producten van Beaphar.


discus-agaporniden-20-kg

Ben je opzoek naar een complete voeding afgestemd op jouw vogel? Bekijk het assortiment aan Discus Vogelvoer. Deze zijn per vogelsoort afgestemd op de voedingsbehoefte. Zo krijgt jouw vogel precies wat hij nodig heeft.Stress bij vogels

Soms trekt een vogel zijn veren uit. Stress is vaak de reden en dat kan verschillende oorzaken hebben. Hierbij kun je denken aan andere vogels/dieren in de omgeving, nieuwe huisvesting, parasieten, voedingstekort, enzovoorts. De vogel gaat dan op zoek naar rust door het verzorgen van zijn veren. Als de oorzaak van de stress niet wordt weggenomen, zal de vogel zijn veren steeds hardhandiger gaan verzorgen. Hierdoor kunnen de veren beschadigd raken, uitvallen of uitgetrokken worden.


Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw vogel geen veren plukt?

Naast het geven van extra bouwstoffen voor de nieuwe veren, kan Anti-Verenplukspray hulp bieden door de veren bitter te laten smaken. Het is wel belangrijk om ook de verschillende oorzaken proberen te achterhalen en weg te nemen of aan te passen. Op deze manier kun je de stress verminderen, waardoor je vogel zijn verenpak met rust zal laten. Bij twijfel adviseren wij je om de dierenspeciaalzaak of de dierenarts te raadplegen.


Wil je meer informatie over de veren van je vogel of ben je opzoek naar de juiste verzorgingsproducten? Laat je dan adviseren door de Discus dierenspeciaalzaak.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via