Een hond en kat samen in huis nemen

Veel dierenliefhebbers kiezen voor een hond óf kat in huis, maar ze kunnen natuurlijk ook heel goed samen leven.

Wanneer er een nieuw huisdier geïntroduceerd wordt is het heel belangrijk om ze allebei eerst goed aan de nieuwe situatie te laten wennen. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillen tussen honden en katten en hoe je ze het beste aan elkaar kunt laten wennen.

De verschillen tussen honden en katten

Honden en katten zijn veruit het meest populair om als huisdier te houden. We vinden het heerlijk om met ze te knuffelen, te aaien, met ze te spelen, te wandelen en zelfs om tegen ze te praten en ons hart bij ze te luchten. Naast dat ze veel overeenkomsten hebben, zijn ze ook erg verschillend van elkaar. ‘Honden hebben baasjes, katten hebben personeel’, wordt er vaak gezegd. En ergens klopt dit ook wel. Katten zijn van nature heel zelfstandig en onafhankelijk van soortgenoten. Honden daarentegen zijn echte roedeldieren die elkaar juíst nodig hebben. Andere duidelijke verschillen zitten er in gezondheid, voeding, opvoeding en communicatie. Zo kan het heen en weer zwiepen met de staart bij een hond pure blijdschap betekenen en is het bij de kat vaak een teken dat je beter even wat meer afstand kunt nemen. Met veel dezelfde lichaamshoudingen wordt het tegenovergestelde bedoeld. De kans bestaat dat ze elkaar daardoor niet goed begrijpen wat voor vervelende momenten kan zorgen.


De eerste kennismaking

Het is belangrijk om de tijd te nemen voor de kennismaking tussen de twee nieuwe huisgenoten. Wanneer je een puppy of kitten hebt aangeschaft zal de kennismaking een stuk makkelijker gaan dan wanneer het om volwassen dieren gaat. Zorg er bij de kennismaking voor dat beide dieren de ruimte hebben en geef ze de gelegenheid om geheel op eigen wijze en eigen tempo toenadering te kunnen zoeken. Jonge dieren kunnen ineens wat onzeker worden wanneer er een volwassen hond of kat voor ze staat, maar andersom kan dat ook gebeuren. Laat ze in ieder geval nooit zomaar uit het niets bij elkaar. De één vindt de ander misschien veel te opdringerig en zal dit dan snel kenbaar maken. Een nare ervaring kan ervoor zorgen dat ze elkaar niet snel meer durven te vertrouwen. Bij erg enthousiaste dieren kan het aangelijnd kennismaken of gebruik maken van een bench uitkomst bieden.


Neem de tijd en heb geduld

Voor de nieuwe huisgenoot is het wel zo prettig wanneer de kennismaking rustig verloopt. Er worden veel nieuwe indrukken opgedaan en het is belangrijk dat je nieuwe maatje hier eerst goed aan kan wennen. Hier een aantal stappen die je kunt nemen:



  • Een kat kun je heel goed eerst even in het reismandje op een hoge tafel zetten om daar de geuren en geluiden goed in zich op te nemen. De in huis aanwezige dieren kunnen zo ook eerst de geur van de nieuwkomer oppikken.
  • Voor een hond zou je hier een hondenbench of puppyren voor kunnen gebruiken, maar de meeste honden gaan het liefst meteen op ontdekking.
  • Zorg er wel altijd voor dat een kat in de hoogte kan vluchten door bijvoorbeeld op een kast, tafel of vensterbank te kunnen springen om afstand tot de hond te nemen.
  • Merk je dat je hond achter de kat aan gaat vangen? Dan kun je de hond het beste even aangelijnd kennis laten maken. Bij te veel opwinding is het goed om eerst even een wandeling te gaan maken of je hond op een andere positieve manier af te leiden en zo wat opgebouwde spanning kwijt te raken.


Laat kat en hond eerst goed aan elkaar wennen

Voor beide dieren kan het goed werken om eerst even gescheiden van elkaar in de bench of reismand te verblijven. Het is wel goed om dit in dezelfde ruimte te laten plaatsvinden zodat ze elkaar wel kunnen ruiken, zien en horen. Wanneer ze beide rustig zijn kun je ze één voor één eens los laten. Dit geeft ze de kans om dichterbij de ander te komen en om snuffelend kennis te maken. Wanneer het los met elkaar ook erg goed gaat blijf het wel belangrijk om altijd alert te blijven.

Wanneer één van de twee te gefixeerd met de ander bezig is en opdringerig wordt, kun je proberen af te leiden en daarvoor te belonen. Dit kan door ze beide wat lekkers te geven, of zelf de aandacht te vragen met hoge stemmetjes en vrolijke bewegingen.

Wanneer je tijdens de kennismakingsperiode de deur uit moet kun je ze de eerste tijd het beste even gescheiden houden. Zo ben je er zeker van dat er geen ongelukken gebeuren. Het zou tenslotte echt zonde zijn waardoor je ineens weer stappen terug bent en opnieuw moet beginnen. Wil jij graag meer weten of het leven van een hond en kat samen in één huis? Kom dan eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist. Wij beantwoorden graag al je vragen en helpen je de juiste keuze te maken.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via