Je hond veilig mee in de auto nemen

Er zijn verschillende manieren om je hond te vervoeren. Gaat je hond mee in de auto? Dan is het belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt. Wij helpen je hier graag bij met de tips in dit artikel.

In dit blog lees je meer over:

  • Een veilige autorit met je hond.
  • De gevaren voor de hond.
  • Hoe je hond op een veilige en comfortabele manier mee te nemen.
  • Handige en veilige producten voor in de auto.
  • Een autovakantie met je hond.


Een veilige autorit met de hond

Het per auto vervoeren van je hond is een makkelijke manier om samen bijna overal naartoe te kunnen. Denk hierbij aan:

  • De praktische ritjes naar de hondenschool of de Discus dierenspeciaalzaak;
  • De minder leuke ritjes naar de dierenarts;
  • Maar ook aan de ritjes naar het bos, het strand, het water of de vakantiebestemming!

Voor de veiligheid van je hond, jezelf en eventueel medepassagiers is het belangrijk dat je hier op een verantwoorde manier mee omgaat.

Autogordel voor de hond

Wij mensen zijn verplicht om een autogordel te dragen. Wanneer je deze niet om hebt kun je hier een verkeersboete voor krijgen. Het niet dragen van een gordel kan erg gevaarlijk zijn wanneer je een aanrijding krijgt. Deze autogordels zijn er ook voor je hond. Honden zijn niet verplicht deze te dragen, maar het zorgt zeker voor meer veiligheid.


De gevaren voor je hond

Wanneer jij je hond los in de auto meeneemt kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo kun je erg schrikken en afgeleid worden doordat je hond ineens door de auto springt of ergens aan begint te kauwen wat niet voor de hond bestemd is. Je bent op deze momenten zelf niet meer voldoende gefocust op de weg wat tot verkeersongelukken kan leiden.

Ook wanneer je door andere weggebruikers ineens onverwachts hard moet remmen kan dit erg gevaarlijk zijn. Jouw eigen gordel vangt de knal voor jou op. Je hond daarentegen loopt het risico door de auto gelanceerd te worden met alle gevolgen van dien. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen door gebruik te maken van de verschillende benodigdheden die er tegenwoordig voor honden in de auto zijn.


Een ontspannen autorit met de hond

De autorit moet leuk zijn voor je hond en geen onnodige angst of stress opleveren. De meeste honden maken de eerste keer kennis met autorijden op het moment dat ze het nest mogen verlaten en met de nieuwe eigenaren mee naar huis mogen. Na deze eerste spannende autorit volgen er in de toekomst meestal natuurlijk nog veel meer autoritten. Het is daarom belangrijk je jonge hond op een rustige manier te laten wennen aan de auto én aan het autorijden. Door hier op een rustig tempo mee om te gaan kun je voor een groot deel zelfs reisziekte bij je hond voorkomen.

Reisziekte ontspannende spray Adaptil

Maak de eerste paar keer enkel korte ritjes in de directe omgeving en zorg dat dit eerst alleen autoritjes met een leuke eindbestemming zijn. Wanneer je hond bijvoorbeeld uitstapt bij het bos, zal dit als een beloning ervaren worden waardoor het autorijden al snel heel erg leuk wordt. Ben je van plan een lange rit te maken? Plan dan een aantal tussenstops in om samen even uit de auto te gaan. Merk je dat je hond het autorijden toch wel erg spannend vindt? Kies er dan voor de eerste paar keren enkel samen met nog een persoon auto te rijden zodat één van de twee de hond kan steunen en geruststellen.


Handige en veilige producten voor in de auto

Laat je hond de eerste tijd niet in en uit de auto springen. Jonge honden zijn in de groei en dit springen is erg belastend voor de gewrichten. Til je hond zo lang dit kan zelf in de auto. Er zijn speciale loopplanken die je kunt gebruiken om je hond zelfstandig in de auto te laten komen. Vooral voor oudere honden is dit een uitkomst.

Autobank beschermer hangmat achterbank

Wanneer je hond groot genoeg is, is het tijd om zijn eigen plekje in de auto te creëren. Hiervoor werkt het voor grotere honden vaak prettig om een autobench of transportbox in de kofferbak te plaatsen of deze ruimte af te schermen met een hondenrek. Voor de kleinere honden zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kun je gebruik maken van een autostoel speciaal voor honden of handige veiligheidstuigjes met gordelbevestiging. Ook zijn er verschillende beschermende dekens voor de achterbank verkrijgbaar. Er zijn zelfs autodekens die je als een soort hangmat tussen de achterbank en de voorstoelen kunt bevestigen om zo een veilig en comfortabel plekje voor je hond te creëren.


Autovakantie met je hond

Gaat je hond mee op vakantie en gaan jullie met de auto naar de vakantiebestemming? Dan is het verstandig om van te voren te controleren welke regels er in het vakantieland én de landen waar je doorheen reist gelden. Het verschilt per land aan welke eisen je moet voldoen om je hond in de auto te mogen vervoeren. Houd er rekening mee dat een autobench, transportbox, hondenrek of veiligheidsgordel verplicht kan zijn.

Lees ook ons blog met de Vakantiechecklist voor (t)huisdieren

In Nederland is er (nog) geen vaste wet- of regelgeving waarin staat dat je hond verplicht vast vervoerd moet worden. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat er in de Wegenverkeerswet vermeld staat dat jij als bestuurder niets mag doen wat gevaar of hinder op de weg kan veroorzaken. Wanneer er een onveilige situatie ontstaat doordat je jouw hond op een onveilige manier vervoert, kun je daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Een autoverzekering met eventueel extra dekking is alleen van toepassing op mensen en niet op dieren. Naast dat dit jammer geld is, wil je de hond dit risico toch ook niet laten lopen?

Wil jij graag advies op maat of heb je hulp nodig bij het veilig vervoeren van je hond? Ben je op zoek naar kwalitatief sterke en veilige producten? Kom dan snel eens langs in de Discus winkel. De specialist staat voor je klaar en helpt je graag de juiste keuze te maken.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via