Je hond wassen met hondenshampoo

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je hond een keer gewassen moet worden. Honden houden er nou eenmaal van om lekker vies te worden en dat moet ook kunnen! Toch? Het kan ook zo zijn dat het voor het vachttype van jouw hond nodig is om af en toe gewassen te worden om zo in goede conditie te blijven. Vlooien of vervelende huidproblemen kunnen ook de aanleiding zijn om je hond in bad te doen. In dit artikel vertellen we je meer over het wassen van de hondenvacht, het gebruik van hondenshampoo en hoe je tijdens het wassen het beste te werk kunt gaan.


Wanneer moet mijn hond gewassen worden?

Het is niet perse voor iedere hond nodig om vaak gewassen te worden. Voor gezonde honden met een normale huid en vacht geldt dat 1 tot 3 keer per jaar meer dan voldoende is. Ook dan is het in principe alleen een keer nodig wanneer de vacht van je hond erg vies is en veel zand en vuil vasthoudt. Deze viezigheid kan namelijk jeuk en huidirritatie veroorzaken en soms ook erg gaan stinken. Voor je hond is het dan erg fijn om even goed gewassen te worden en kan het een hele opluchting zijn om weer met een schone vacht rond te lopen. Voor jezelf is het daarnaast stiekem ook wel erg prettig om weer lekker met een frisse en schone vacht te kunnen knuffelen. Bij medische redenen of andere ongemakken kan het nodig zijn om de vacht van je hond vaker te wassen, bijvoorbeeld 2 keer in de week. Voor een zo goed mogelijk effect van de behandeling is het dan belangrijk de specifieke instructies van de betreffende shampoo op te volgen.


Gebruik altijd een goede hondenshampoo

Het wassen met een goede hondenshampoo is belangrijk om de vetlaag van de huid van je hond niet onnodig aan te tasten. Deze vetlaag is nodig om de huid gezond te houden en dient als een extra beschermlaagje. Te vaak of met de verkeerde shampoo wassen kan deze laag aantasten en de conditie van de huid uit balans brengen. Het is in principe ook niet direct nodig om je hond bij iedere wasbeurt met shampoo te wassen. Wanneer je hond na een boswandeling erg vies is geworden of in de modder heeft liggen rollen, kun je de vacht ook prima alleen met water uitspoelen. Wanneer je wel met een hondenshampoo gaat wassen is het belangrijk hier geen mensenshampoo voor te gebruiken, maar een specifiek voor honden bedoelde shampoo te kiezen.


Met welke hondenshampoo was ik mijn hond?

Vanwege de vele verschillende vachtsoorten én de vele verschillende aanleidingen voor het wassen, zijn er ook veel verschillende soorten hondenshampoo te verkrijgen. Het hangt van jouw hond af welke shampoo jij voor het wassen nodig hebt.
  • De huid en vacht van puppy’s is nog erg gevoelig en kwetsbaar. Gebruik daarom bij het wassen van de vacht van een puppy uitsluitend milde puppyshampoo.
  • Bij volwassen honden met een normale huid kun je voor een universele hondenshampoo kiezen. Het is wel altijd belangrijk dat het een milde shampoo betreft.
  • Daarnaast kun je ook nog weer voor een shampoo kiezen die specifiek voor het vachttype van jouw hond geschikt is. Denk hierbij aan een shampoo of conditioner voor langharige vachten.
  • Gebruik nooit een shampoo voor mensen. De hondenhuid is minder zuur dan de mensenhuid en kan hier erg van uit balans raken. Mensenshampoo is absoluut niet geschikt om de vacht van je hond uit te wassen.


Het wassen met speciale hondenshampoo

Wanneer jij de vacht van je hond om speciale redenen gaat wassen kan het nodig zijn om hier ook speciale hondenshampoo bij te gebruiken.
  • Voor het behandelen van een vlooienplaag zul je de hond met vlooienshampoo moeten wassen om de vlooien te bestrijden.
  • Bij huidproblemen is het weer erg belangrijk om een hondenshampoo te gebruiken die speciaal bedoeld is om de betreffende klachten mee te behandelen. Een verkeerde shampoo kan zelfs voor verergering van de klachten zorgen.

Overleg met je eigen dierenarts of kom eens lang in de Discus dierenspeciaalzaak om samen de juiste shampoo voor de vacht van jouw hond uit te kiezen.


Waar kan ik mijn hond wassen?

Om je hond in bad te kunnen doen moet je hier wel de mogelijkheden voor hebben. Je kunt dit natuurlijk prima thuis in eigen bad of douche doen en in de zomer kan het ook gerust in de achtertuin door een tuinslang met hondendouche te gebruiken. Je kunt ook samen met je hond naar een wasstraat of doggywash in de buurt gaan of een trimsalon in de omgeving bezoeken. Informeer vooraf even naar de mogelijkheden. Je mag niet overal zelf je hond wassen en de kosten verschillen ook per locatie. Een voordeel van een bezoek aan de trimsalon is dat je hond gewassen wordt door mensen met ervaring en je er zo verzekerd van bent dat de vacht van je hond de juiste behandeling krijgt.


Voorbereidingen bij het wassen van de hond

Wanneer je thuis aan de slag gaat en je hond in bad wilt doen, begin je door eerst alle benodigdheden klaar te leggen. Je voorkomt er veel nattigheid mee door ervoor te zorgen dat alles binnen handbereik ligt. Spullen die je tijdens het wassen nodig hebt zijn bijvoorbeeld:

Spullen die je bij het afdrogen nodig zult hebben zijn:

  • handdoeken
  • indien je die ter beschikking hebt, een waterblazer.

Plaats voordat je begint de antislipmat op de bodem van het bad, de douche of de wasstraat. Tijdens het wassen kan de bodem erg glad worden. Wanneer je hond onvoldoende grip heeft zal het stil blijven staan lastig worden. Uitglijden kan voor vervelende blessures of verwondingen zorgen. Zorg er daarom met een antislipmat voor dat je hond voldoende grip heeft tijdens het wassen. Om zelf ook voldoende grip op je hond te kunnen houden wanneer de vacht van je hond nat en ingezeept is, is het verstandig een halsband bij je hond om te doen. Voordat je met het wassen begint is het goed om de vacht van je hond eerst te borstelen en te ontklitten zodat dit niet verergerd wordt tijdens het wassen.


De hondenvacht wassen

Breng eerst het water op de juiste temperatuur voordat je de vacht van je hond nat maakt. De juiste temperatuur meet je door het op je eigen polsen te testen. Gemiddeld is voor de meeste honden een temperatuur van rond de 25 graden het prettigst. Te warm water kan de gevoelige huid irriteren. Te koud water kan de lichaamstemperatuur van je hond laten dalen en in extreme gevallen zelfs onderkoeling veroorzaken. Houd altijd in de gaten hoe jouw hond op de temperatuur van het water reageert en pas deze aan indien nodig. Stel de douchekop in op een zo zacht mogelijke straal en zorg ervoor dat de ogen, oren en neus van de hond droog blijven. Verdeel de hondenshampoo vervolgens gelijkmatig over de vacht van de hond. Je kunt de hondenshampoo ook eerst iets verdunnen met water om het zo makkelijker over het lichaam van de hond te kunnen verdelen. Masseer de shampoo goed in de vacht en besteed wat extra aandacht aan de plekken waar veel viezigheid terechtkomt. Laat de hondenshampoo altijd even goed intrekken. In de tussentijd kun je jouw hond even wat lekkers geven als beloning voor de soms toch wat spannende ervaring.


Droog je hond goed af

Spoel de vacht vervolgens goed uit en zorg ervoor dat er geen shampoo in de vacht achterblijft om huidirritaties te voorkomen. Laat je hond zich lekker uitschudden om zich van het eerste water te ontdoen. Droog de vacht goed na met een hondenhanddoek of gebruik een waterblazer indien je deze ter beschikking hebt. Bij de langere vachten is het goed om deze direct na het wassen goed uit te kammen en/of te borstelen. Je hond kan het na het wassen wat kouder krijgen omdat de lichaamstemperatuur zichzelf weer even moet herstellen. Je doet je hond er een plezier mee om gebruik te maken van een hondenbadjas of om je hond even goed toe te stoppen met een extra dekentje om weer op te warmen. Voor meer tips, advies of de juiste producten voor het wassen van je hond ben je natuurlijk van harte welkom in jouw Discus dierenspeciaalzaak.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals b...
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen ...
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegete...
Deel via