0 items

Jouw konijn beschermen tegen (vries)kou

20 mrt. 2018

In de winter kan het ijskoud zijn, we geven we je daarom een aantal tips voor jouw buitenkonijn. Konijnen zijn goed bestand tegen kou. Je moet je konijn niet later dan augustus/september buiten zetten, zodat hij een wintervacht kan aanmaken. Krijg je een konijn later in het jaar, dan maakt hij waarschijnlijk niet voldoende wintervacht aan en kun je hem in de winter niet buiten zetten.

Tips voor om je buitenkonijn gelukkig te houden:

  • Als het vriest, let er dan goed op dat het water niet bevroren is. Voor de waterbak zijn er waterbakverwarmers te koop. Een nadeel van een waterbak is dat konijnen deze wel eens omgooien. Het water bevriest en er ontstaat dan ijsvorming op de bodem van het hok.
  • Gebruik liever een drinkfles met een hoes eromheen. Let er wel op dat het drinktuitje niet bevriest. Vervang het water regelmatig, minimaal 2 x per dag en in ieder geval zo laat mogelijk op de avond. Je kunt ook Beaphar druivensuiker toevoegen aan het water tegen bevriezing én voor extra energie voor jouw konijn.
  • Zet het konijnenhok op een beschutte plek, dus niet pal in regen, sneeuw en koude wind. Konijnen kunnen niet tegen vocht en tocht. Zorg ook voor een schuilhokje in het konijnenhok. Lekker beschut en warm.
  • Zorg ook voor een beschutte plek in de ren. Overdek bijvoorbeeld een stuk met een zeil of doek. Er bestaan ook kant-en-klare kooihoezen.
  • Zorg voor voldoende ventilatie en dat de dieren ook echt kunnen rennen in een ren om voldoende beweging te krijgen en warm te kunnen blijven. Veel buitenkonijnen vinden sneeuw best leuk. Ze zullen zelf hun hok weer in gaan als ze het te koud krijgen.
  • Check het kuiltje achter in de nek van jouw konijn regelmatig. Als dat koud aan begint te voelen, dan heeft hij het ook koud.
  • Zorg er voor dat konijnen zich warm kunnen ingraven in bodembedekking, bijvoorbeeld een dikke laag stro. Het nadeel is dat stro wel kan prikken in de ogen, check dit regelmatig. Daaronder een bodembedekker met een goede vochtopname.
  • Blijf jouw konijn voldoende aandacht geven! Ook als het buiten ijskoud is en je liever niet naar buiten gaat. Meerdere konijnen die aan elkaar gewend zijn, vinden het heerlijk om warm tegen elkaar aan te kruipen.
  • Neem buitenkonijnen ’s winters niet mee naar binnen; konijnen kunnen namelijk slecht tegen temperatuurwisselingen.

Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen. Plaats het hok dan bijvoorbeeld in de schuur.

Is het erg koud dan kun je eventueel iets meer droogvoer (krachtvoer) geven, regelmatig wegen en ontlasting checken is belangrijk. Als jouw konijn te veel afvalt, kan hij ziek zijn of het is een teken dat hij de kou niet aankan. Overleg even met jouw dierenspeciaalzaak of dierenarts. Ieder konijn is anders dus kijk goed per konijn wat hij fijn vindt.

Ga naar jouw Discus winkel voor informatie en handige tips!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Vuurwerk dat rond Oud en Nieuw wordt afgestoken, schrikt miljoenen vogels af, binnen en buiten. Lees dit artikel voor tips bij vuurwerkangst en -overlast voor vogels.De vrijkomende dampen van het gourmetstel of grillplaat zijn schadelijk en zelfs dodelijk voor je vogel! In dit artikel leggen we je uit waarom.

Katten zijn gevoelig voor veranderingen en onverwachte situaties. Lees in dit artikel hoe je Beaphar CatComfort ter ondersteuning bij vuurwerkangst in kunt zetten.

Deel via