Je kat leren apporteren (incl. stappenplan)

Voor veel katten is apporteren één van de leukste spelletjes om te doen. Zo gek is dat natuurlijk niet, achter prooi aan jagen is één van de natuurlijke behoefte die hiermee beantwoord wordt.

Brengt jouw kat het speeltje vervolgens alleen niet bij je terug? In dit artikel lees je:

  • Hoe je ook jouw kat kunt leren apporteren
  • Of apporteren geschikt is voor jouw kat
  • 6 stappen om je kat te leren apporteren
  • Tips om dit spelletje nóg leuker te maken

Apporteren moet je leren

Sommige katten zijn ware natuurtalenten als het om apporteerspelletjes gaat, andere katten hebben wat meer tijd nodig om de juiste technieken goed onder de knie te krijgen. Vooral het terugbrengen van het speeltje geeft nog wel eens problemen. Je kent het misschien wel! Je gooit een balletje, speelmuisje of propje de kamer in en je kat rent erachteraan. Je kat springt er vervolgens bovenop, speelt er even gek mee en loopt weer door alsof er niets is gebeurd.

Om weer verder te spelen zul je toch echt zelf het speeltje op moeten halen en weer opnieuw moeten gooien. Je kat ligt op dat moment al klaar in sluiphouding naast de bank om dit spelletje weer exact zo te herhalen. Je kat vergeet alleen één belangrijke spelregel; het speeltje te apporteren en terug naar jou te brengen! Gelukkig is apporteren te leren en kan ook jouw kat leren om het kattenspeeltje bij je terug te brengen.

Is apporteren geschikt voor jouw kat?

Niet iedere kat is hetzelfde. Niet iedere kat houdt van dezelfde spelletjes of leert ze even snel. De ene kat is ervoor gemaakt om high-five’s te geven, of kan zelfs op commando zitten en heeft voor deze trucjes vrijwel geen training nodig gehad. Andere katten hebben weer erg veel moeite met deze opdrachten en doen er erg lang over om dit te leren. Wanneer je jouw kat wilt leren te apporteren is dit iets waar je rekening mee moet houden:

  • Is jouw kat eigenlijk wel gemaakt voor het apporteerspel?
  • Houdt jouw kat van rennen en jagen?
  • Komt je kat graag bij je?
  • Vindt je kat speeltjes interessant genoeg om er achteraan te gaan?

Wanneer je het idee hebt dat dit goed bij je kat zou kunnen passen, en je kat dit niet uit zichzelf al doet, is het terugbrengen van een speeltje gelukkig goed te leren en te trainen. Het is overigens ook erg leuk om op deze manier met je kat bezig te zijn omdat het positief zal bijdragen aan de band die jullie met elkaar hebben.

6 stappen om je kat te leren apporteren

Wanneer je je kat het apporteren wilt leren is het goed om op een aantal punten te letten. Zorg daarnaast dat het leuk blijft en geef je kat op de juiste momenten wat lekkers als beloning.

Stap 1: Wát gaat je kat apporteren?
Niet iedere kat is gek op balletjes, soms is het speelmuisje, een kattenkruid knuffeltje, de afsluitdop van een fles frisdrank of een in elkaar gefrommeld propje papier favoriet. Je kat leert het apporteren het snelst wanneer er een voorwerp gebruikt wordt waar je kat graag achteraan gaat. Belangrijk is wel dat het een voorwerp betreft die je kat makkelijk in de bek kan pakken. Ben jij er niet helemaal zeker van wat jouw kat nou echt leuk vindt? Speel dan een tijd met wat verschillende speeltjes om te ontdekken welk speeltje de meeste interesse wekt. Gebruik het meest favoriete speeltje tijdens het trainen en berg het daarna weer op tot de volgende keer. Zo blijft het iedere keer weer interessant genoeg om achteraan te gaan.

Stap 2: Wáar ga je apporteren?
Om de training de beste kans van slagen te geven zul je ook rekening moeten houden met de omgeving waarin je gaat apporteren. Gebruik bij voorkeur een rustige ruimte waar niet teveel afleiding te vinden is. Vermijd lastige obstakels zodat je kat eerst zonder hindernissen het apporteren goed onder de knie kan krijgen. Op den duur kun je de training uitbreiden naar ruimtes met meer afleiding of obstakels.

Stap 3: Wannéer ga je het apporteren trainen?
Jij kent je kat natuurlijk het allerbeste, maar de meeste katten zullen in ieder geval niet te motiveren zijn op momenten dat ze net even lekker liggen te dutten. Maak daarom bij voorkeur gebruik van de momenten waarop je kat wakker, alert en actief is. Een geschikt moment is net voordat je kat weer wat te eten krijgt. De kans op aandacht, enthousiasme én resultaat is dan het grootst.

Stap 4: Zorg voor de juiste beloning
Je zult een kat moeilijk motiveren door enkel met je stem te belonen. Je kat hoort en snapt echt wel wat je bedoelt, maar je zult met meer over de brug moeten komen om je kat tevreden te houden. De liefde van de kat gaat tenslotte toch echt door de maag. Zorg dat je voldoende lekkere beloningssnoepjes bij de hand hebt en gebruik makkelijk te kauwen snoepjes welke niet teveel tijd in beslag nemen. Beloon je kat op de momenten dat het goed gaat. Doe dit in het begin zoveel mogelijk en bouw het gaandeweg langzaam af.

Stap 5: Aan de slag!
Je kat leert het apporteren het snelst door het gewoon maar eens te gaan doen. Vraag de aandacht van je kat door de naam te zeggen en laat je kat het apporteerspeeltje zien. Maak je kat enthousiast en gooi of schuif het speeltje een stukje van je af. Houd de afstand kort, deze kun je vanzelf steeds wat meer vergroten. Blijf enthousiast en motiveer je kat door bijvoorbeeld steeds ‘pakken’, ‘haal’ of ‘apport’ te zeggen. Komt je kat direct met het speeltje naar je terug? Beloon dan zowel met je stem als door in ruil een te geven.

Stap 6: Blijf oefenen
Pakt jouw kat het speeltje alleen maar op maar brengt je kat het niet terug? Laat je kat de beloning dan zien en breng samen het speeltje terug naar het startpunt. Pas bij terugkomst beloon je de kat door het lekkers alsnog te geven. Laat de volgende ronde zien dat er weer wat lekkers te verdienen valt. Gooi opnieuw en probeer je kat direct terug te roepen op het moment dat de apport gepakt wordt. Laat het lekkers zien en gebruik het om je kat naar je toe te lokken. Een handig hulpmiddel is een kattenhengeltje waarmee je de eerste paar keren je kat wat kunt helpen door het speeltje zelf heel langzaam naar je terug te trekken. Houd vol, houd moed, en zorg dat het leuk blijft!

Een succesvolle training om apporteren te leren valt of staat met oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Vergeet niet dat het naast succes ook om plezier maken gaat. Houd het leuk en stop wanneer het je kat gaat vervelen. Wil jij graag meer tips over het apporteren leren aan katten? Ben je op zoek naar geschikte apporteerspeeltjes voor je kat? Kom dan gerust eens langs bij de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt. Wij helpen je graag!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via