0 items

Konijn of cavia met overgewicht?

14 mrt. 2018

Januari is de maand van de goede voornemens, zoals slanker en fitter het nieuwe jaar in. Een gezond gewicht is belangrijk voor je huisdier, maar bij konijnen en cavia’s zie je vaak niet zo snel dat ze te dik zijn. En als je het ziet, hoe zorg je dan eigenlijk dat ze afvallen? Wij geven je graag een aantal tips.

Hoe herken je overgewicht?
Zoals gezegd is het vaak lastig om overgewicht te herkennen, helemaal bij konijnen en cavia’s. Toch bestaat er wel een aantal punten waar je naar kunt kijken:

Als je bij een konijn of cavia zonder drukken de ruggengraat en net de ribben kunt voelen, is deze goed op gewicht. Moet je stevig drukken om iets te kunnen voelen of voel je helemaal geen ribben? Dan is je huisdier te dik. Te dikke konijnen kunnen ook een ‘wam’ (vetplooi) tussen de kin en de borst krijgen. Ook krijgen ze eerder problemen met de nachtkeutel, die ze niet meer op kunnen eten en die aan de kont blijft plakken. Daarnaast kunnen er kale plekken en/of wondjes op de hielen ontstaan bij konijnen of cavia’s.

Wat kun je doen om overgewicht tegen te gaan?

  • Genoeg ruimte & beweging
    Zorg in ieder geval voor een verblijf dat groot genoeg is of voor een extra ren, zodat je huisdier ook de ruimte heeft om te bewegen. Jouw huisdier komt vanzelf weer in beweging als je de voeding wat meer door het verblijf verspreidt en/of aanbiedt in de vorm van spelletjes.

  • Let op soort voeding & hoeveelheid
    Daarnaast is het heel belangrijk wat voor voeding je geeft en hoeveel. Bij gemengde voeding worden vaak eerst de lekkere dingen opgegeten. Het zal je niet verbazen dat dit ook vaak de meest ongezonde etenswaren zijn. Geef je vervolgens weer voer bij voordat alles op is, dan eet jouw konijn of cavia alleen die lekkere dingen. Hierdoor kan je hij niet alleen te dik worden, maar ook te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen.

    Kies daarom bij voorkeur voor een all-in-one voeding waarbij ieder brokje dezelfde samenstelling heeft zoals Total Bite Complete. Zorg sowieso altijd voor een afgepaste hoeveelheid voeding per dag. Volg hierbij de richtlijn op de verpakking. Let uiteraard ook op met extraatjes! Vergeet niet om je huisdier wel onbeperkt hooi te geven. Dit is heel belangrijk voor de darmwerking en het gebit.

Total Bite Complete
Total Bite Complete zorgt ervoor dat jouw konijn of cavia op gezond gewicht blijft. Deze voeding voorkomt selectief eetgedrag, omdat in elke brok dezelfde voedingswaarde zit. Zo krijgt je huisdier alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om gezond te blijven.

Deze brokjes bevatten eveneens een ruw vezelgehalte en dit zorgt voor een gezonde darmflora en spijsvertering. Bovendien bevat dit product geen toegevoegde suiker, geur, smaak- en kleurstoffen. De vorm van de brokjes en het hoge aandeel ruwe vezels ondersteunen de natuurlijke tandslijtage. Daarnaast voorzien de brokjes in de dagelijkse behoefte aan vitamine C voor jouw cavia.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Er zijn meerdere manieren waarop je met de hond kunt gaan fietsen. Welke manier voor jouw hond de juiste is en waar je zoal op moet letten bij het fietsen met de hond lees je in dit artikel.

Met een konijnenren krijgt jouw konijn de beweging die nodig is. In dit artikel hebben we 22 tips over het gebruik van een konijnenren voor je op een rij gezet.

Hardlopen met de hond kan zowel voor jezelf als voor je hond erg plezierig zijn. Met de tips in dit artikel zullen jullie samen lopen als een team!

Deel via