Konijn of cavia met overgewicht?

Januari is de maand van de goede voornemens, zoals slanker en fitter het nieuwe jaar in. Ook voor je huisdier is een gezond gewicht belangrijk. Bij konijnen en cavia’s is het vaak lastig om overwicht te herkennen. Hoe herken je overgewicht bij een konijn of cavia? En als je het ziet, hoe zorg je dan eigenlijk dat ze afvallen?

In dit artikel geven we je meer informatie over:

 • Hoe overgewicht te herkennen is
 • Welke problemen overgewicht veroorzaakt
 • Wat je tegen overgewicht kunt doen
 • Hoe je overgewicht voorkomt
 • Advies over goede knaagdierenvoeding

Hoe herken je overgewicht?

Zoals gezegd is het vaak lastig om overgewicht te herkennen, helemaal bij konijnen en cavia’s. Toch bestaan er wel een aantal punten waar je naar kunt kijken:

 • Als je bij een konijn of cavia zonder drukken de ruggengraat en net de ribben kunt voelen, is deze goed op gewicht.
 • Moet je stevig drukken om iets te kunnen voelen of voel je helemaal geen ribben? Dan is je huisdier te dik.
 • Te dikke konijnen kunnen ook een ‘wam’ (vetplooi) tussen de kin en de borst krijgen.
 • Ook krijgen ze eerder problemen met de nachtkeutel, die ze niet meer op kunnen eten en die aan de kont blijft plakken.
 • Tenslotte kunnen kale plekken en/of wondjes op de hielen van je konijn of cavia ook een teken zijn van overgewicht.

Problemen van overgewicht

Het is vast geen verrassing dat overgewicht een aantal problemen voor je cavia of konijn met zich meebrengt. Een aantal problemen zijn bijvoorbeeld:

 • Pijnlijke voetzolen door het te zware lichaam
 • Zachte keutels, waardoor het konijn of de cavia ze niet kan opeten, dit kan maden tot gevolg hebben
 • Gedragsproblemen door te weinig beweging
 • Problemen met het schoonhouden van de vacht
 • Onvruchtbaarheid en problemen bij het voortplanten
 • Hogere gevoeligheid voor infecties

Om deze problemen te voorkomen, is het dus erg belangrijk om overwicht tegen te gaan.

Wat kun je doen om overgewicht tegen te gaan?

Je kunt op veel manieren overgewicht bij jouw konijnen en knaagdieren tegengaan. We geven je graag een aantal tips om overgewicht te voorkomen:

Tip 1: Genoeg ruimte & beweging

0001090342-woodland-konijnenren-silvestre-cottage-116-x-112-x-45-cm-wit-5414365054632.jpg

Zorg in ieder geval voor een verblijf dat groot genoeg is of voor een extra ren, zodat je huisdier ook de ruimte heeft om te bewegen. Jouw huisdier komt vanzelf weer in beweging als je de voeding wat meer door het verblijf verspreidt en/of aanbiedt in de vorm van spelletjes.

Tip 2: Let op het soort voeding & hoeveelheid

Daarnaast is het heel belangrijk wat voor voeding je geeft en hoeveel. Bij gemengde voeding worden vaak eerst de lekkere dingen opgegeten. Het zal je niet verbazen dat dit ook vaak de meest ongezonde etenswaren zijn. Geef je vervolgens weer voer bij voordat alles op is, dan eet jouw konijn of cavia alleen die lekkere dingen. Hierdoor kan je hij niet alleen te dik worden, maar ook te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen.

Tip 3: All-in-one brokken en onbeperkt hooi

weidehooi-25Kies daarom bij voorkeur voor een all-in-one voeding waarbij ieder brokje dezelfde samenstelling heeft zoals Total Bite Complete. Hiernaast is het belangrijk om altijd te zorgen voor een afgepaste hoeveelheid voeding per dag. Volg hierbij de richtlijn op de verpakking. Let uiteraard ook op met extraatjes! Vergeet niet om je huisdier wel onbeperkt hooi te geven. Dit is heel belangrijk voor de darmwerking en het slijten van het gebit.

Total Bite Complete

Total Bite Complete zorgt ervoor dat jouw konijn of cavia op gezond gewicht blijft. Deze voeding voorkomt selectief eetgedrag, omdat in elke brok dezelfde voedingswaarde zit. Zo krijgt je huisdier alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om gezond te blijven. Total Bite Complete heeft een speciale lijn voor konijnen en een speciale lijn voor cavia's.

total-bite-complete-rabbit-3-kg-8718969671484-23321.jpg

Deze brokjes bevatten eveneens een ruw vezelgehalte en dit zorgt voor een gezonde darmflora en spijsvertering. Bovendien bevat dit product geen toegevoegde suiker, geur, smaak- en kleurstoffen. De vorm van de brokjes en het hoge aandeel ruwe vezels ondersteunen de natuurlijke tandslijtage. Daarnaast voorzien de brokjes in de dagelijkse behoefte aan vitamine C voor jouw konijn of cavia.

Wil je meer informatie om overgewicht te voorkomen of ben je opzoek naar de juiste voeding? Laat je dan adviseren door de Discus dierenspeciaalzaak.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via