Ontwormen bij je hond

22 mrt. 2018

Allerlei zoogdieren, zoals bijvoorbeeld de muis, kunnen als tussenstation dienen en besmet zijn met de spoel- en lintwormen van de hond. Zeker bij dieren die regelmatig in de natuur lopen is regelmatig ontwormen daarom belangrijk.

Pups worden reeds in de baarmoeder en/of via moedermelk besmet met spoelwormen, lange ronde en dunne wormen. Ook kan een hond besmet raken door het oplikken van eitjes, die veelvuldig in de omgeving voorkomen. Spoelwormen vormen vaak bij jonge honden een probleem en kunnen de groei en eetlust ernstig belemmeren. Daarom is het van belang uw pup te ontwormen op de leeftijd van 2, 4, 6, 8, 16, 26, 39 en 52 weken. Volwassen honden dienen minimaal 2 maal per jaar ( ook tegen lintwormen) ontwormd te worden.

Spoelwormen
Met name bij pups is een goede ontworming van belang. Een spoelwormbesmetting kan een dodelijke afloop hebben. De meeste pups hebben spoelwormen. Dit komt doordat zij vaak al in de baarmoeder besmet worden door larven uit de moeder. Daarnaast vindt besmetting via de moedermelk en vanuit de omgeving plaats. Volwassen dieren worden vanuit de omgeving besmet met spoelwormen of door het eten van prooidieren die de worm bij zich dragen.

Lintwormen
Ook lintwormen komen regelmatig voor bij je hond. Een besmetting van lintwormen herken je aan eipakketjes die in de ontlasting voorkomen, ze zien er uit als bruin/witte rijstkorreltjes. Wanneer deze lintwormsegmentjes (met de eitjes) actief kruipend de anus verlaten, kan dit hevige jeuk veroorzaken. Als de eitjes van (een deel van) de lintwormsoorten in de omgeving belanden, kunnen ze door de eventueel aanwezige vlooienlarven worden opgegeten. Als jouw hond vervolgens een met wormeitjes besmette vlo vangt, en deze opeet, ontwikkelt de lintworm(en) zich in de darm.

Naast een ontwormingsmiddel is ook het behandelen tegen vlooien noodzakelijk. Jouw Discus huisdierenspeciaalzaak geeft je graag een passend advies.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Er wordt vaak gezegd dat je hond of kat geen chocolade moet eten. Maar waarom is dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over chocoladevergiftiging bij hond en kat.

We vinden het allemaal vaak ontzettend lief dat katten kopjes komen geven. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over katten en het geven van kopjes.

Pas op, je hond kan heel ziek worden van blauwalg. In dit artikel vertellen we je meer over blauwalg en de gevaren voor je hond.

Deel via