Tandenpoetsen bij honden

Vanzelfsprekend is het gebit van honden erg belangrijk. Ze gebruiken het immers om te eten, te kauwen en om zich te verdedigen. Een goed gebit is erg belangrijk voor de gezondheid van je hond.

In dit blog lees je daarom meer over:

 • Tandenpoetsen bij je hond
 • Tandenpoetsen bij je puppy
 • Gebitscontrole uitvoeren
 • Hoe vaak je de tanden van je hond moet poetsen
 • Het gebruik van hondentandpasta
 • Hulpmiddelen bij het tandenpoetsen


Tandenpoetsen bij je hond

Het is van groot belang om het gebit van je hond in goede conditie te houden. Net als mensen kunnen honden ook last krijgen van tandplak en tandsteen waardoor tandvleesontsteking kan ontstaan. Zo’n ontsteking is niet alleen pijnlijk, het kan ook leiden tot infecties elders in het lichaam. Door met regelmaat de tanden te poetsen van je hond kun je veel vervelende problemen voorkomen en kostbare dierenartsingrepen voorblijven.

Vingertandenborstel hond

Tandenpoetsen bij je puppy

Vanaf de leeftijd van 2 weken komen de eerste tandjes door bij een pup. Puppy’s hebben eerst een melkgebit welke vanaf de leeftijd van 3 maanden door het volwassen gebit vervangen wordt. Op deze leeftijd kun je gerust al beginnen met het poetsen van de tanden. Of eigenlijk, het wennen eraan. Wanneer je jouw pup hier op deze leeftijd aan laat wennen, zul je daar de komende jaren samen veel profijt van hebben.


Start met de gebitscontrole

Voordat je begint met poetsen voer je altijd eerst een gebitscontrole uit. Dit doe je het beste door de lippen aan de zijkant op te tillen. Enkele tips om rekening mee te houden:
 • Zorg dat je hond zo weinig mogelijk last van jouw handelingen heeft.
 • Blijf rustig en vriendelijk.
 • Bouw het in stapjes samen op.
 • Beloon de momenten die goed gaan.
 • Zorg dat de gebitscontrole prettig blijft en forceer niets.

Wees voorzichtig met het optillen van de lip bij de voortanden, dit kan al snel pijn doen of vervelend zijn. Voorkom dat je met je hand over de neusbrug het gezichtsveld van je huisdier belemmert. Hierdoor kan je hond het extra spannend of vervelend vinden en kan je hond proberen onder je hand uit te schieten of jouw hand met hulp van de voorpoten weg te drukken.


Tandenpoetsen, hoe doe je dat?

Wanneer de hond het goed vindt om naar de tanden te laten kijken kun je ook voorzichtig eens beginnen met het poetsen van de tanden. Je kunt de tanden van je hond poetsen met behulp van:

Wanneer jij, of je hond, een tandenborstel minder fijn vindt, zijn er speciale opzetstukjes voor je vingers te gebruiken. Vooral bij kleinere honden is het vaak prettiger om een vingertandenborstel te gebruiken.


Het gebruik van hondentandpasta

Tandpasta hond

Er is speciale tandpasta of tandgel voor honden verkrijgbaar. De tandpasta zorgt ervoor dat tandplak wordt voorkomen en tandsteen wegblijft. Gebruik nooit een tandpasta voor mensen. Behalve dat je hond deze zeer waarschijnlijk vies vindt smaken is de fluoride niet goed voor dieren en kunnen ze er flink ziek van worden!


Hoe vaak moet je de tanden van je hond poetsen?

Om tandplak te beperken en de vorming van tandsteen tegen te gaan is dagelijkse verzorging van het hondengebit het meest effectief. Je hond eet iedere dag een maaltijd en krijgt vaak ook wat lekkers tussendoor. Dagelijks poetsen van de tanden kan dus zeker geen kwaad. Probeer hier op z’n minst in ieder geval 1 of 2 keer per week aandacht aan te schenken.


Hulpmiddelen bij het tandenpoetsen

Poetsen is de meest effectieve manier om het gebit van je hond schoon te houden. Mocht dit niet lukken dan helpt het ook om je hond veel te laten kauwen en de tanden op natuurlijk wijze te laten reinigen. Enkele kauwproducten die ervoor zorgen dat tandplak verwijderd wordt:

TIP: Pas wel op met echte botten. Let goed op dat er van een kauwbot geen splinters af kunnen breken en geef het bot alleen als je er zelf thuis bij aanwezig bent.

Mondwater hond

Voor verdere ondersteuning om het hondengebit schoon en gezond te houden kun je gebruik maken van speciaal mondwater wat je door het drinkwater kunt mengen. Dit mondwater doodt de bacteriën in de mond en helpt het tandvlees gezond te houden en verdere problemen te voorkomen.


Heb jij meer vragen over het poetsen van de tanden van jouw hond? Zou je eens willen weten wat nou specifiek voor jouw hond de mogelijkheden zijn? Kom eens langs in de Discus Dierenspeciaalzaak en vraag het de specialist. Samen maken we de juiste keuze, ook voor jouw beste maatje!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via