Tips voor vogels bij angst en overlast door vuurwerk

De meeste van ons vinden het erg mooi al dat vuurwerk dat tijdens de jaarwisseling wordt afgestoken. Voor vogels is het geknal een ware nachtmerrie. Het mensenfeest is zeker geen dierenfeest! Vuurwerk dat rond Oud en Nieuw wordt afgestoken, schrikt miljoenen vogels af. Lees dit artikel voor tips bij vuurwerkangst en -overlast voor vogels.

Vogels die buiten leven
Het mag duidelijk zijn dat vuurwerk een erg negatief effect op buitenvogels heeft. Ze ondervinden een enorme dosis stress door al het geknal en verbruiken daardoor veel energie die ze in de koude winternachten juist nog hard nodig zullen hebben. Voor veel vogels betekent het maar één ding: gevaar! Er zit niets anders op dan vluchten. Er zijn helaas meerdere voorbeelden van stadsvogels zoals knobbelzwanen die op 1 januari opeens verdwenen zijn en pas dagen later weer durven terug te keren. Ook in je eigen tuin zul je steeds minder vogels zien. Pas na de jaarwisseling komen er dan weer meer winter tuinvogels tevoorschijn. Daarnaast kunnen ook nog eens niet alle vogelsoorten in het donker navigeren en door de blinde paniek lopen ze het risico in botsing met gebouwen of hoogspanningskabels te komen. Ook al kunnen de vogels die vrij buiten leven van het gevaar vandaan vliegen, er wordt óveral vuurwerk afgestoken waardoor geen enkel gebied nog veilig lijkt. Deze periode zorgt helaas dan ook voor veel narigheid bij de vogels die buiten leven.

Vogels die binnen leven
Angst voor vuurwerk is bij vogels een jaarlijks terugkerend probleem, óók voor vogels die binnen leven! Zij kunnen ook nog eens geen kant op doordat ze vaak in een volière of vogelkooi verblijven. Het is aan jou om het zo aangenaam mogelijk te houden voor je vogels. De beste methode om al deze narigheid te voorkomen is om vanaf jongs af aan al te beginnen je vogel te laten wennen aan harde en onverwachte geluiden, bijvoorbeeld met een speciale CD of DVD. Door deze regelmatig af te spelen, te starten met zacht geluid en het volume steeds wat op te voeren, raakt je vogel gewend aan deze harde geluiden. Ook regelmatig zelf harde geluiden produceren (laat eens een pan uit je handen vallen bijvoorbeeld) waarbij jezelf geen schrikreactie geeft, kan helpen vogels hier aan te laten wennen. Je hebt in de toekomst veel profijt van deze training. Is je vogel al wat ouder, begin dan al vroeg in het jaar met deze methode. Pas net voordat het vuurwerk losbarst beginnen heeft helaas nog weinig effect door de heftigheid die het met zich meebrengt.

Algemene tips tegen vuurwerkoverlast voor vogels
Vogelbescherming Nederland moedigt mensen aan terughoudend te zijn met het afsteken van vuurwerk en is vanzelfsprekend voorstander van een verbod op vuurwerk in en om natuur- en rustgebieden. Op deze manier kunnen vogels en andere dieren ook een fijne jaarwisseling hebben. Dat zou toch mooi zijn!

Wat je zelf kunt doen voor jouw vogel(s):

  • Houdt het licht in huis aan.
  • Zet de radio of TV aan.
  • Sluit ramen én gordijnen.
  • Hang een doek over de kooi.
  • Maak gebruik van rustgevende producten ter ondersteuning.

Welke hulpmiddelen kan ik voor mijn vogel(s) gebruiken?
In sommige gevallen is de angst in een vergevorderd stadium en moet je extra maatregelen nemen om Oud en Nieuw dragelijk(er) te maken voor je huisdier. Er zijn tegenwoordig veel veilige, ondersteunende producten bij vuurwerkangst te gebruiken, ook voor vogels.

  • Je kunt bijvoorbeeld de druppels van Bach Rescue Pets toedienen. Voeg de druppels toe aan het drinkwater of meng het door het voer van je vogel. Bach Rescue Pets is een 100% natuurlijke anti-stressmiddel van de Original Bach Flowers. Deze druppels zijn verkrijgbaar bij de Discus dierenspeciaalzaak en zijn geschikt voor alle (huis)dieren. Wanneer je echt ten einde raad bent, adviseren we je om even langs de dierenarts te gaan.
  • De producten van Pet Remedy zijn geschikt voor alle zoogdieren, vogels en reptielen; inclusief katten, honden, konijnen, knaagdieren, paarden en papegaaien. De producten bestaan uit natuurlijke ingrediënten die ervoor zorgen dat gespannen huisdieren weer kunnen ontspannen. Pet Remedy bevat geen gesynthetiseerde feromonen en sedeert niet! Erg handig is de plug-in verdamper. Plaats deze in de kamer waar jouw vogels zich bevinden. Vermijd bij het gebruik van spray-flacons het sprayen in de nabijheid van vogels omdat ze een kleine longcapaciteit hebben. Het beste is om een beetje op een doek te spuiten en de doek vervolgens in de buurt van de vogelkooi te plaatsen. Er zijn ook speciale kalmerende doekjes.
  • De speaker met rustgevende geluiden van Relaxopet is er ook in een speciale uitvoering voor vogels. Deze Relaxobird is de allernieuwste uitvinding op het gebied van ontspanning voor vogels, zoals parkieten en papegaaien. De RelaxoBird zorgt voor een diepe ontspanning voor angstige en gestreste vogels, de RelaxoBird ontspant je vogel op een natuurlijke en diervriendelijke manier, zonder bijwerkingen! Je leest meer over de werking van dit product in ons blog ‘De Relaxopet speaker helpt jouw huisdier beter te ontspannen’.


Voor meer informatie over dit onderwerp nodigen we je uit om eens een bezoek te brengen aan de Discus dierenspeciaalzaak. De specialist in de winkel helpt jou en je vogels graag verder!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via