6 Tips voor de aanschaf van een cavia

28 mrt. 2018

Cavia’s zijn hele leuke knaagdieren. Ze zijn actief en maken geluiden. Vaak zit jouw cavia al te piepen van blijdschap als je thuiskomt! Ze zijn verder makkelijk om te houden en zullen niet snel bijten. Het is wel belangrijk dat je vooraf goed weet waar je aan begint en waar je bij de aanschaf van een cavia aan moet denken. Wij zetten de belangrijkste tips bij het aanschaffen van een cavia voor je op een rij.

6 tips bij de aanschaf van een cavia

 1. Voeding
  Het beste voor jouw cavia is om een complete voeding zoals Total Bite caviavoer te geven. Dit bevat toegevoegde vitamine C, omdat ze die niet zelf aanmaken. Daarnaast krijgt jouw cavia met dit voer alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om gezond te blijven. Ze zijn verder gek op wortel, andijvie en paprika. Om ze extra te verwennen, kun je gezonde snacks geven.
 2. Huisvesting
  Cavia’s kun je het beste binnen houden. Het liefst met z’n tweeën, want het zijn sociale dieren. Ze zijn gevoelig voor vocht en tocht, dus zet het hok van de cavia op een beschutte plaats. ’s Winters wel even afdekken met een deken! Bij Discus vind je de mooiste caviakooien zodat je jouw cavia ook binnen in huis een geschikt verblijf kunt bieden. Kijk vooral ook even naar alle benodigdheden die er verder in horen, zoals voerbakjes, drinkflesjes, huisjes en speeltjes.

 3. Verzorging
  Een cavia heeft altijd vers hooi nodig in zijn hok. Dit kun je aanbieden in een hooiruif. Gebruik nooit hard stro op de bodem, want dat doet zeer aan de pootjes en kan de ogen beschadigen. Cavia’s eten veel en de hele dag door, geef ze pas weer nieuw eten als het bakje leeg is. Zorg dagelijks voor vers drinkwater en verschoon de kooi minimaal eens per week.

 4. Aandacht
  Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is. Moet je je cavia wel vaker alleen laten? Dan kun je beter twee cavia’s nemen. Pak een cavia nooit recht van boven af, want dan kan hij schrikken. Houd hem voorzichtig vast met een hand onder de buik en onder het kontje.

 5. Gezondheid
  Cavia’s zijn gevoelig voor kou, zet ze daarom niet op de tocht en laat ze ook niet met koud weer naar buiten. Daar kunnen ze ziek van worden. Controleer regelmatig de tanden en nagels en knip ze – of laat ze knippen door de Discus specialist in de dierenspeciaalzaak of dierenarts – als dat nodig is.

 6. Beweging
  Cavia’s houden van lekker rennen. Zorg daarom dat ze af en toe lekker los kunnen lopen. Een ren op het gras in de tuin is een genot voor deze beestjes. De cavia kan alleen naar buiten als het warm genoeg is, anders kan hij ziek worden. Zorg ook altijd voor een schaduwplek.

  Bekijk onze 'Tipclip: Aanschaf cavia' met tips en adviezen over de aanschaf van een cavia:

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1

Er wordt vaak gezegd dat je hond of kat geen chocolade moet eten. Maar waarom is dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over chocoladevergiftiging bij hond en kat.

We vinden het allemaal vaak ontzettend lief dat katten kopjes komen geven. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over katten en het geven van kopjes.

Pas op, je hond kan heel ziek worden van blauwalg. In dit artikel vertellen we je meer over blauwalg en de gevaren voor je hond.

Deel via