Vlooiencontrole bij je huisdier

Vlooien zijn het hele jaar door actief, maar deze vervelende, springende kriebelbeestjes hebben een duidelijke voorkeur voor de warmere seizoenen.

In dit artikel lees je meer over:

  • Het vlooienseizoen
  • Vlooien bij huisdieren
  • Het leven van een vlo
  • Vlooien bestrijden
  • Vlooiencontrole bij je huisdier


Het vlooienseizoen

Een echt typisch vlooienseizoen is er niet echt. Vlooien verschijnen zodra de temperatuur toeneemt en het warmer wordt. De vlooien krijgen dan de kans actiever te worden en zullen deze net als teken bij je huisdier weer snel in groten getale te vinden zijn. Dit geldt overigens niet alleen voor de toenemende buitentemperatuur, ook wanneer in de winter binnen de verwarming weer aan wordt gezet zie je dit gebeuren.


Vlooien bij je huisdier

Vlooien zijn kleine parasieten die constant bloed nodig hebben om te kunnen overleven. Om aan dit bloed te komen hebben ze een gastheer nodig en daarvoor kiezen ze graag onze huisdieren zoals honden, katten en konijnen uit. Zonder deze gastheer kan een vlo slechts enkele dagen overleven. Wanneer je huisdier veel krabt en likt kan het zijn dat je huisdier last van vlooien heeft.

Vlooienshampoo honden huismerk Discus

Zowel de kattenvlo, als ook de hondenvlo en konijnenvlo komen geregeld voor in onze huishoudens. De meeste klachten bij huisdieren worden veroorzaakt door de kattenvlo, en nee, niet alleen bij de kat! Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij je huisdier te bestrijden met verantwoorde bestrijdingsmiddelen of te wassen met anti-vlooien shampoo. Vlooien zijn namelijk erg vervelend en kunnen veel narigheid veroorzaken


Het leven van een vlo

Met een vlooienbeet zorgt de vlo ervoor zichzelf van bloed te voorzien. Het speeksel van de vlo bevat stoffen die een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken. De beten kunnen daardoor erge jeuk en irritatie veroorzaken en bij een vlooienallergie kan je huisdier hier erg veel last van krijgen. Wanneer een vlo voldoende bloed tot de beschikking heeft zal deze daarvan leven en zich gaan voortplanten. Gedurende een paar weken legt de vrouwelijke vlo honderden eitjes in de vacht van je huisdier. Deze eitjes rollen vervolgens weer van je huisdier af en komen in de leefomgeving terecht.

Bij de ideale omstandigheden zullen deze eitjes zich verder ontwikkelen tot larven. Deze rupsachtige beestjes leven van de ontlasting van volwassen vlooien waar nog veel onverteerd bloed in aanwezig is. De larve krijgt zo de mogelijkheid een cocon te vormen en uit te groeien tot een nymf. Zodra er zich een geschikte gastheer in de omgeving bevindt zal een volwassen vlo uit het popomhulsel komen en toeslaan.


Doorbreek de cyclus van vlooien

Wanneer een vlo de kans krijgt om in de vacht van je huisdier te verblijven zal deze hier ook eitjes leggen. De vlooieneitjes kunnen vervolgens uit de vacht rollen en in je huis terechtkomen. Hierdoor is het des te belangrijker om niet alleen je huisdier te beschermen of behandelen, maar ook het huis aan te pakken met bijvoorbeeld een omgevingsspray.

Omgevingsspray tegen vlooien en parasieten Bolfo

Door de aanwezigheid van vlooien in de leefomgeving zoveel mogelijk te bestrijden, houd je de kans op een vlooieninfectie bij je huisdier zo klein mogelijk. Andersom is het natuurlijk wel zo dat juist je huisdier degene is die nieuwe vlooien mee naar binnen kan brengen, dus ook de nodige bescherming hiervoor is erg belangrijk om de strijd tegen vlooien te kunnen winnen. Je houdt de cyclus van de vlo anders steeds in stand.


Controleer je huisdier op vlooien

Wanneer je de aanwezigheid van vlooien op tijd constateert kun je veel narigheid voorkomen. Een heuse vlooienplaag in huis kost erg veel tijd en zal de nodige frustratie met zich meebrengen. Je kunt de aanwezigheid van vlooien vaststellen door de vacht van je huisdier met een vlooienkam uit te borstelen. Naast vlooien kunnen er ook vlooienpoepjes in de vacht gevonden worden. Ook al vind je nu geen levende vlooien, de vlooienpoepjes zijn wel een teken dat er vlooien zijn.

In alle gevallen is het dan ook aan te raden een behandeling met een vlooienmiddel te starten om je huisdier van deze vervelende beestjes te ontdoen én ertegen te beschermen. Vergeet niet dat het belangrijk is om ook een bestrijdingsmiddel te gebruiken die de vlooienlarven in je huis doodt om zo nieuwe aanwas tegen te gaan. Zodra je huisdier weer vlo-vrij is zullen de inmiddels weer volwassen geworden vlooien anders zo weer opnieuw toeslaan en is de cirkel weer rond.


In de Discus winkel zijn verschillende anti-vlooienmiddelen zoals vlooiendruppels of -banden te verkrijgen. Kom voor hulp, vragen of advies gerust eens langs in jouw Discus dierenspeciaalzaak.

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via