Vitamine B aan je knaagdier bijvoeren is niet nodig, omdat het door de blinde darm uit de voeding wordt opgenomen. Vitamine B is onder te verdelen in acht verschillende soorten: B1, B2, B3, B5, B6, B8 of H, B11 en B12. Over het algemeen zorgt vitamine B voor een goede energiestofwisseling en ondersteunt het de werking van het zenuwstelsel. Vitamine B7 (ook wel biotine) zorgt voor een gezonde vacht en nagels. Deze vitamine is bijvoorbeeld te vinden in spinazie en havermout.
Alle knaagdieren zijn in staat om zelf vitamine C aan te maken, behalve cavia’s. Cavia’s kunnen net als mensen geen vitamine C aanmaken in hun lichaam. Het is dus ook erg belangrijk dat cavia’s specifiek caviavoer te eten krijgen, wat veel vitamine C bevat. Vitamine c helpt bij het voorkomen van gebits- en gewrichtsproblemen.
Knaagdieren hebben vitamine A hard nodig. Deze vitamine zorgt namelijk voor herstel en de groei van cellen. Knaagdieren zijn in staat om vitamine A te maken uit bètacaroteen. Dit is bijvoorbeeld te vinden in wortelen, selderij en paprika.
Knaagdieren zijn zelf in staat om onder invloed van uv-straling van de zon, zelf vitamine D in de huid aan te maken. Vitamine D is onder andere erg belangrijk voor de weerstand van je knaagdier. Het is daarom van belang dat een knaagdier die binnen in een hok leeft in de zomer af en toe buiten komt. Je kunt je knaagdier buiten in de tuin in een ren laten lopen of misschien heb je een woning met een balkon die mogelijkheden hiervoor biedt.
Vitamine E zorgt voor een goed werkend immuunsysteem. Vitamine E is een natuurlijke antioxidant en beschermt belangrijke stoffen in het lichaam. Ook speelt vitamine E een grote rol bij de voorplanting van knaagdieren. Vitamine E kan je knaagdier onder andere uit wortels en veldsla halen. Let erop dat je geen gewone sla geeft maar liever andijvie, want die is rijk aan vitamine c en minder waterig.
Knaagdieren hebben calcium nodig voor het behoud van sterke botten en tanden. Dit kan bijvoorbeeld uit venkel, broccoli en veel soorten kruiden gehaald worden. Hiervoor kun je ook af en toe een klein beetje andijvie aanbieden. Dit bevat namelijk kalium, fosfor én ijzer. Let er wel op dat je bij jonge knaagdieren het geven van groenvoer heel langzaam opbouwt. Wanneer je knaagdier te veel groenvoer of te veel van dezelfde soort groente eet, kan dit vervelende diarree veroorzaken.
Voor vragen, tips en adviezen over dit onderwerp ben je altijd welkom in de Discus Dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt!