Welke vitaminen hebben konijnen en knaagdieren nodig?

Welke vitaminen en mineralen heeft een knaagdier nodig?

Knaagdieren en konijnen hebben vitaminen in de juiste hoeveelheden nodig om fit en gezond te blijven. Hierdoor kan het lichaam van je huisdier goed groeien en herstellen. Knaagdieren kunnen bepaalde vitaminen zelf aanmaken en daarnaast veel vitaminen uit de complete voeding halen. Wanneer het knaagdierenvoer compleet is, bevat het meestal de juiste hoeveelheden vitaminen. Ondanks dat blijft het heel belangrijk op om de juiste hoeveelheden te letten, want bij bepaalde vitaminen is een teveel ook slecht voor de gezondheid.

Vitaminen die knaagdieren nodig hebben

Vitaminen zijn onder te verdelen in twee verschillende groepen. Vitamine B en C zijn in water oplosbaar en vitamine K, A, D en E zijn in vet oplosbaar (een handig ezelsbruggetje hiervoor is het woord ‘kade’).
  • Knaagdieren en Vitamine B

Vitamine B aan je knaagdier bijvoeren is niet nodig, omdat het door de blinde darm uit de voeding wordt opgenomen. Vitamine B is onder te verdelen in acht verschillende soorten: B1, B2, B3, B5, B6, B8 of H, B11 en B12. Over het algemeen zorgt vitamine B voor een goede energiestofwisseling en ondersteunt het de werking van het zenuwstelsel. Vitamine B7 (ook wel biotine) zorgt voor een gezonde vacht en nagels. Deze vitamine is bijvoorbeeld te vinden in spinazie en havermout.

  • Vitamine C bij knaagdieren

Alle knaagdieren zijn in staat om zelf vitamine C aan te maken, behalve cavia’s. Cavia’s kunnen net als mensen geen vitamine C aanmaken in hun lichaam. Het is dus ook erg belangrijk dat cavia’s specifiek caviavoer te eten krijgen, wat veel vitamine C bevat. Vitamine c helpt bij het voorkomen van gebits- en gewrichtsproblemen.

  • Vitamine A voor je knaagdier

Knaagdieren hebben vitamine A hard nodig. Deze vitamine zorgt namelijk voor herstel en de groei van cellen. Knaagdieren zijn in staat om vitamine A te maken uit bètacaroteen. Dit is bijvoorbeeld te vinden in wortelen, selderij en paprika.

  • Knaagdieren en Vitamine D

Knaagdieren zijn zelf in staat om onder invloed van uv-straling van de zon, zelf vitamine D in de huid aan te maken. Vitamine D is onder andere erg belangrijk voor de weerstand van je knaagdier. Het is daarom van belang dat een knaagdier die binnen in een hok leeft in de zomer af en toe buiten komt. Je kunt je knaagdier buiten in de tuin in een ren laten lopen of misschien heb je een woning met een balkon die mogelijkheden hiervoor biedt.

  • Vitamine E en knaagdieren

Vitamine E zorgt voor een goed werkend immuunsysteem. Vitamine E is een natuurlijke antioxidant en beschermt belangrijke stoffen in het lichaam. Ook speelt vitamine E een grote rol bij de voorplanting van knaagdieren. Vitamine E kan je knaagdier onder andere uit wortels en veldsla halen. Let erop dat je geen gewone sla geeft maar liever andijvie, want die is rijk aan vitamine c en minder waterig.

Multi-Vit druppels om zelf bij te geven

Vitaminen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid: het zijn stoffen die helpen bij de stofwisseling, aanmaak van nieuwe cellen, vruchtbaarheid, immuunsysteem enz. Vitamines zijn gevoelige stoffen: licht, lucht, verhitting en water kunnen ervoor zorgen dat ze geheel of gedeeltelijk onwerkzaam worden. Het is daarom belangrijk dat vitamines goed gedoseerd en op het juiste moment gegeven worden. Krijgt jouw konijn of knaagdier niet voldoende vitaminen nodig? Dan kun je deze ook heel makkelijk bijgeven in de vorm van Multi-Vit druppels.

Mineralen die knaagdieren nodig hebben

Ook is het van belang dat je knaagdier voldoende mineralen binnenkrijgt om gezond te blijven. Het is een optie om je knaagdier hiervoor een mineralen steen te geven. Deze kun je ophangen in het hok en je knaagdier kan hieraan likken wanneer daar de behoefte voor is. Bij een gezond knaagdier is deze aanvulling niet nodig. Een teveel aan mineralen kan ook schadelijk voor de gezondheid worden.

Knaagdieren hebben calcium nodig voor het behoud van sterke botten en tanden. Dit kan bijvoorbeeld uit venkel, broccoli en veel soorten kruiden gehaald worden. Hiervoor kun je ook af en toe een klein beetje andijvie aanbieden. Dit bevat namelijk kalium, fosfor én ijzer. Let er wel op dat je bij jonge knaagdieren het geven van groenvoer heel langzaam opbouwt. Wanneer je knaagdier te veel groenvoer of te veel van dezelfde soort groente eet, kan dit vervelende diarree veroorzaken.

Voor vragen, tips en adviezen over dit onderwerp ben je altijd welkom in de Discus Dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
In de zomervakantie gaan veel huisdieren mee op vakantie. Bekijk in de vakantiechecklist voor (t)huisdieren wat je beslist niet...
Wij helpen graag bij je aanschaf van een kitten. Hier tips over waar je kunt gaan kijken, aandachtspunten bij de aanschaf en ov...
In dit artikel vertellen we je meer over het drinkgedrag van katten en geven we je 13 tips om je kat meer water te laten drinken.
Deel via