De feestdagen komen er weer aan!

Help jouw kat en hond een handje

Ondersteun met FELIWAY & ADAPTIL

De feestdagen komen er weer aan: Pakjesavond, Kerstmis, Oud en Nieuw. Dit is voor ons een tijd van plezier en drukte, een tijd met visite, lawaai, muziek en pakjes, kerstbomen en heerlijke geuren. Voor onze huisdieren is dit echter een periode die ze liever overslaan.

Feestmaand = stressmaand!


De producten van FELIWAY en ADAPTIL ondersteunen je huisdier in deze stressvolle periode. Ze helpen jouw huisdier op natuurlijke wijze omgaan met stressvolle situaties en zijn ideaal in te zetten bij vuurwerkangst. De producten werken ontspannend, voorkomen en verminderen stress, zijn veilig en niet verdovend.


10 tips voor stressvrije feestdagen

Het lijkt voor sommigen misschien een ver van hun bed-show, maar het is zo belangrijk voor onze huisdieren om ze tijdig te ondersteunen en hen te helpen om angstreacties op drukte en harde geluiden te verminderen. Milde vormen van angst kunnen zich namelijk snel ontwikkelen tot een fobie en dit kan steeds heviger worden. Was jouw hond of kat afgelopen jaren angstig tijdens de feestdagen? Ga dan nu al aan de slag met onze tips! We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

TIP 1 - Creëer een veilige en comfortabele schuilplaats
Dit is een plekje waar de hond of kat beschermd is tegen flitsen en harde geluiden. Een mandje of bench is een geschikte optie om als veilige haven te gebruiken. Hier kan eventueel een deken of handdoek overheen gelegd worden voor extra afzondering.

TIP 2 - Maak gebruik van (vuurwerk)training
Langdurige angst en stress kunnen leiden tot een blijvende fobie. Met name angst wordt steeds erger en erger en het lijkt erop dat de klok niet meer teruggedraaid kan worden. Langdurige angst en fobieën kunnen het welzijn van je huisdier aantasten en de relatie met het gezin verstoren. Het is daarom naast het tijdig herkennen van stress bij dieren, essentieel om door middel van training vuurwerkangst te verminderen of te voorkomen.

TIP 3 - FELIWAY en ADAPTIL als ondersteuning
Gebruik producten die katten en honden op natuurlijke wijze ondersteunen. De producten van FELIWAY® (voor katten) en ADAPTIL® (voor honden) bevatten geruststellende feromonen die katten en honden ondersteuning bieden in deze voor hun stressvolle maand. FELIWAY en ADAPTIL helpen jouw huisdier op een natuurlijke wijze omgaan met stressvolle situaties en zijn dus ideaal in te zetten bij vuurwerkangst. De producten werken ontspannend, voorkomen/ verminderen stress en zijn veilig en niet verdovend.

TIP 4 - Controleer of de chipgegevens up-to-date zijn
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe goed je ook oplet, sommige dieren weten toch op de een of andere manier te ontsnappen. Als de chipgegevens up-to-date zijn kan de eigenaar snel gevonden worden en is jouw geliefde viervoeter hopelijk snel weer veilig bij je thuis.

TIP 5 - Laat honden aangelijnd uit
We horen veel te vaak dat er vuurwerk naar dieren gegooid wordt, wat angst voor vuurwerk/harde geluiden tot gevolg kan hebben. Langdurige angst kan zelfs leiden tot een algehele toestand van onrust en een blijvende fobie. Probeer deze situaties zoveel mogelijk te ontwijken. Laat je hond dus alleen aangelijnd uit op plaatsen waar weinig (het liefst geen) vuurwerk wordt afgestoken. In het bos bijvoorbeeld.

TIP 6 - Sluit alles af
Ramen, deuren, rol- en kattenluiken en gordijnen, alles mag dicht. Zo kun je de flitsen en knallen van het vuurwerk zo veel mogelijk buiten houden. Daarnaast helpt het ook om het licht aan te doen en de radio/tv aan te zetten. Tip: Klassieke muziek werkt extra rustgevend.


TIP 7 - Geef steun waar nodig
Blijf zelf rustig en steun jouw huisdier zonder overdreven veel aandacht te geven. “Ongewenst gedrag negeren” is een veelgebruikte techniek die in vele gevallen ervoor kan zorgen dat ongewenst gedrag uitblijft. In het geval van angst kan het ook averechts werken. Angst is een emotie waarbij vaak steun gezocht wordt bij de eigenaar. Deze steun helpt ze en mag je ze gerust geven!

TIP 8 - Straf je huisdier nooit als hij/zij bang is
Straffen kan ervoor zorgen dat de angst alleen maar erger wordt. Daarnaast kan er ook angst ontstaan voor jou als eigenaar. Je huisdier steunen is een beter alternatief (zie tip 6).

TIP 9 - Zorg voor afleiding
Probeer je hond of kat met een speeltje of wat lekkers af te leiden tijdens spannende situaties. Door de aandacht ergens anders op te vestigen zijn ze minder bezig met het vuurwerk dat buiten wordt afgestoken. Bied iets aan wat jouw huisdier echt leuk of lekker vindt.

TIP 10 - Laat je hond of kat zelf kiezen waar hij/zij graag wil zitten
De meeste honden en katten kiezen het liefst zelf een plekje waar ze het minste last hebben van alle drukte. De een kiest voor de schoot van de eigenaar, de ander onder de bank, op de kast of in de badkuip. Laat ze hier vrij in, dat is voor veel dieren het prettigst.

Wil jij jouw huisdier op een natuurlijke wijze ondersteunen bij vuurwerkangst? Bekijk dan eens de producten van FELIWAY® (voor katten) en ADAPTIL® (voor honden).

Advies op maat?

Wil jij graag meer weten over de producten van FELIWAY en ADAPTIL? Of wil jij advies op maat voor jouw eigen huisdier(en)? Kom eens langs in de Discus dierenspeciaalzaak. De specialist in de winkel helpt je graag!