Ontworming en Rauwe vleesvoeding

Geef jij jouw hond of kat rauw vlees?

Steeds meer mensen voeren hun hond of kat rauwe vleesvoeding, vanuit de overtuiging dat deze dieren van nature vleeseters zijn. De gedachte is dat rauwe vleesvoeding beter aansluit bij het natuurlijke dieet en dus gezonder is.

Ziekteverwekkers
Aan de buitenkant ziet deze vleesvoeding er ook prima uit en de hond of kat vindt het vaak zeer smakelijk. Maar toch kan er wel degelijk een gezondheidsgevaar in het voeren van vers vlees schuilen. Het kan namelijk ziekteverwekkers bevatten in de vorm van bepaalde bacteriën en parasieten¹. Deze kunnen een gevaar vormen voor het dier zelf, maar vooral ook voor mensen!

Gezondheidsrisico voor mensen
Wanneer een dier besmet raakt met een parasiet door het eten van rauw vlees, kan deze eitjes van de parasiet uitscheiden in de ontlasting. Als mensen deze eitjes binnenkrijgen, raken ook zij besmet, bijvoorbeeld met Toxoplasma, spoelwormen of de vossenlintworm. Toxoplasma vormt met name een risico voor de foetus van zwangere vrouwen. Spoelwormen kunnen vooral bij kinderen klachten veroorzaken, zoals buikpijn, hoofdpijn en hoesten2. De vossenlintworm kan zich bij de mens nestelen in verschillende organen (o.a. lever, longen) en ziektes veroorzaken. In veel gevallen zal je hond of kat weinig tot niets merken van een besmetting met deze parasieten, maar zijn de gevolgen voor mensen dus veel groter.

Milbemax ontworming

Ontworm met een breedspectrum ontwormer zoals Milbemax®
Het is dan ook belangrijk om je dier goed te ontwormen met een breed-spectrum ontwormingsmiddel, zoals bijvoorbeeld Milbemax®, wanneer je het rauwe vleesvoeding geeft. Het advies is in dit geval vaker dan vier keer per jaar³. Heb je een gezin met kleine kinderen of mensen met een verminderde weerstand, ontworm dan zelfs maandelijks³.

Voorkomen is tenslotte beter dan genezen!


  • ESCCAP Factsheet Rauw vleesvoeding
  • Overgaauw P. A. M., Toxocara-infecties bij mens en dier. Infectieziekten Bulletin Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, jaargang 29, nummer 2, februari 2018
  • ESCCAP Richtlijn 1, Wormbestrijding bij hond en kat, 2e druk, juli 2009

Klik hier voor de bijsluiterinformatie van Milbemax®

Elanco Animal Health, Van Deventerlaan 31, 3528 AG Utrecht, 030-3079245, benelux@elanco.com.

Milbemax®, Elanco en het schuine balk logo zijn handelsmerken van Elanco of haar filialen. © 2020 Elanco en haar filialen. PM-NL-20-0042