Blaas- en nierproblemen bij katten

Heeft mijn kat blaasgruis of nierfalen?

Is je kat niet helemaal fit? Eet je kat minder en wordt er meer geplast? Worden er vaak juist kleine beetjes geplast? Lijkt het alsof je kat incontinent is geworden? Neem dan contact op met je dierenarts voor het stellen van de juiste diagnose. Mogelijk heeft je kat last van blaas- en nierproblemen zoals blaasgruis of nierfalen.

Zorg voor de juiste behandeling
Het is belangrijk om zo snel mogelijk te ontdekken wat er aan de hand is, zodat de juiste behandeling gestart kan worden. Bij blaasgruis is het zaak te achterhalen of er sprake is van struviet of calciumoxalaatblaasgruis zodat een speciale veterinaire voeding van Prins Petfoods je kat op de juiste manier kan ondersteunen. Chronisch nierfalen bij de kat komt regelmatig voor, vooral bij wat oudere katten. Omdat de symptomen bij veel aandoeningen en ziektes passen, wordt nierfalen vaak pas laat ontdekt. Vaak is dan al een groot deel van de nierfunctie verloren gegaan. Het is daarom belangrijk nierfalen vroegtijdig te signaleren en waar mogelijk te ondersteunen, bijvoorbeeld door je kat een veterinaire voeding van Prins te geven.

Blaasgruis bij katten

Blaasgruis kan ontstaan door een te hoge concentratie aan specifieke mineralen in de urine van de kat die bij een verkeerde zuurgraad (te hoge of juist te lage pH) neerslaan en zo gruis of zelfs stenen kunnen vormen. Normaal gesproken is de zuurgraad in de blaas van een gezonde kat tussen 6,2 en 6,8 pH. Een zuurgraad wordt aangeduid met de pH waarde, hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder de urine wordt.

Struviet- en calciumoxalaat zijn de meest voorkomende soorten blaasgruis bij de kat. De dierenarts kan aan de hand van een urineonderzoek vaststellen of jouw kat blaasgruis heeft en zo ja welk type; struviet- of calciumoxalaatblaasgruis. Bij struvietblaasgruis is de pH-waarde hoger dan 6,8. Bij calciumoxalaatblaasgruis is de pH-waarde lager dan 6,2 (de pH-waarde is lager en dus de urine zuurder).

Symptomen van blaasgruis bij de kat
Katten met blaasgruisproblemen vertonen over het algemeen dezelfde symptomen:
  • Veel vaker plassen dan gewoonlijk
  • Steeds kleine beetjes plassen
  • Plassen op ongewenste plaatsen (overal, behalve in de kattenbak)
  • Klaaglijk miauwen tijden het plassen (pijn bij het plassen)
  • Eventueel bloed bij de urine
  • Minder actief gedrag
Wanneer je vermoedt dat je kat blaasgruis heeft, neem dan contact op met de dierenarts.

Nierfalen bij katten

Bij chronisch nierfalen werken de nieren minder goed, waardoor afvalstoffen zich ophopen in het lichaam. Er zijn verschillende oorzaken voor nierfalen. Er kan sprake zijn van een aandoening van de nieren zelf, zoals een ontsteking, nierstenen, een erfelijke aandoening of een tumor. Nierfalen kan ook ontstaan door chronische ontstekingen elders in het lichaam, hormoonziekten, een hoge bloeddruk of een verstopte plasbuis door blaasgruis.

Symptomen van nierfalen bij de kat
Een kat met chronisch nierfalen laat vaak zeer algemene symptomen zien die ook bij andere gezondheidsproblemen kunnen voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn:
  • weinig tot geen eetlust
  • vermageren
  • meer drinken en plassen dan normaal
  • overgeven
  • diarree
  • uitdroging
  • minder actief
Het is belangrijk dat nierfalen snel vastgesteld wordt om te voorkomen dat de nierfunctie verder achteruit gaat. Nieren herstellen zich namelijk niet meer. Ga daarom altijd naar de dierenarts als je vermoedt dat je kat nierfalen heeft.



Heeft jouw kat last van blaasgruis?

De eerste stap bij urinewegproblemen is met je kat naar de dierenarts gaan. De dierenarts kan constateren of het om een ontsteking, urinewegprobleem of iets anders gaat. Voor elk type blaasprobleem of blaasgruis is namelijk een ander behandelplan nodig. Daarom dient er altijd een juiste diagnose door de dierenarts gesteld te worden.

Struvietblaasgruis
Als uit onderzoek blijkt dat het om struvietblaasgruis gaat, kun je een speciale struvietblaasgruis oplossende veterinaire voeding geven aan je kat. Deze voeding dien je minimaal zes tot twaalf weken te geven. Als de klachten weg zijn, is het belangrijk de urine van de kat nogmaals te laten onderzoeken bij de dierenarts om vast te stellen of het gruis daadwerkelijk is opgelost.

Calciumoxalaatblaasgruis
Als uit onderzoek blijkt dat het om calciumoxalaatblaasgruis gaat, is het belangrijk dat het behandelplan wordt besproken met een dierenarts. Calciumoxalaatblaasgruis kan namelijk niet worden opgelost met een veterinaire voeding, de dierenarts kan besluiten het blaasgruis operatief te verwijderen.

Wees extra alert op blaasgruis bij:
  • Katten die gevoelig zijn voor blaasontsteking.
  • Jonge katten. Zij hebben meer kans op struvietkristallen (hoge pH-waarde).
  • Oudere katten. Zij hebben meer kans op calciumoxalaatkistallen (lage pH-waarde).
  • Katten die minder actief zijn.
  • Katten die veel stress ervaren.
  • Het veelvuldig wisselen van voer .
TIP: Zorg altijd voor voldoende drinkwater op kamertemperatuur en een schone kattenbak. Als je kat weinig drinkt of zijn plas ophoudt, zal de urine geconcentreerder zijn en kunnen kristallen makkelijker gevormd worden.

Prins advies bij blaasgruis
Speciaal voor katten met struvietblaasgruis heeft Prins Petfoods in samenwerking met dierenartsen een volledige veterinaire voeding ontwikkeld:

> Prins VitalCare Veterinary Diet STRUVITE & Calciumoxalate

Deze veterinaire voeding is speciaal geschikt voor het oplossen van struvietblaasgruis bij volwassen katten en helpt herhaalde struviet- en calciumoxalaatblaasgruis voorkomen.


Heeft jouw kat last van nierfalen?

De eerste stap is vaststellen dat de kat inderdaad nierfalen heeft. Dus als je vermoedt dat de nieren van de kat niet goed werken, ga dan naar je dierenarts. De dierenarts kan een behandelplan opstellen. Dit behandelplan bestaat vaak onder meer uit het geven van een speciale veterinaire voeding, zoals de krokante brok Prins VitalCare Veterinary Diet Renal Support en het natvoer Prins NatureCare Veterinay Diet Renal Support, met daarnaast eventueel nog een aanvullende behandeling.

Wjd_Kat_Nierfalen - 1200x900px.jpg

Een juiste behandeling kan de achteruitgang van de nieren vertragen en de kwaliteit van leven van je kat verhogen. Maak gebruik van de volgende tips van Prins voor een zo effectief mogelijke behandeling:
  • Geef naast de veterinaire voeding geen extra’s. Bijvoeding is namelijk vaak rijk aan eiwitten en mineralen die het effect van het nierdieet kunnen verminderen.
  • Als je ook een natvoeding wil geven, kies dan alleen een natvoeding die speciaal geschikt is voor katten met chronisch nierfalen. Reguliere natvoedingen bevatten vaak een hoger eiwit- en fosforgehalte.
  • Omdat katten met nierproblemen vaak meer plassen, is het belangrijk dat ze voldoende drinken. Katten drinken graag uit stromend water, zorg daarom voor een waterfontein.
  • Plaats op de looproutes van de kat meerdere drinkbakken die voldoende groot zijn, katten vinden het namelijk niet fijn als hun snorharen de bakrand raken. Zorg voor een drinkmogelijkheid in iedere kamer. Bied keus uit verschillende soorten water, bijvoorbeeld bronwater, kraanwater en regenwater en zet het water niet te dicht in de buurt van het voerbakje.
  • Zorg voor voldoende geschikte en schone kattenbakken op verschillende plaatsen in huis om te voorkomen dat een kat zijn plas gaat ophouden. Vuistregel: voor iedere kat een bak, plus nog eentje extra. Kattenbakken naast elkaar worden als één toilet gezien. Zet de bakken op rustige plekken en zorg dat ze voldoende groot zijn. De keus voor wel of geen klep of kap, het soort grit en de hoogte van de instap is afhankelijk van de kat in kwestie. Hygiëne is belangrijk!
  • Bewaar de voeding in een koele en droge omgeving. Hierdoor blijft de kwaliteit bewaard en de smakelijkheid behouden.
Prins advies bij nierfalen
Speciaal voor katten met chronisch nierfalen heeft Prins Petfoods in samenwerking met dierenartsen een veterinaire voeding ontwikkeld:

> Prins VitalCare Diet RENAL SUPPORT Krokante brok

> Prins NaturalCare Diet RENAL SUPPORT Natvoeding

Deze nierdiëten bevatten hoogwaardige, licht verteerbare eiwitten, een lager gehalte aan eiwit en mineralen als fosfor om de nieren minder te belasten. Daarnaast bevatten ze een lager gehalte aan natrium om een verhoogde bloeddruk te voorkomen en een hoger gehalte aan ondersteunende voedingsstoffen als kalium en omega 3-vetzuren. Een kat met chronisch nierfalen moet de rest van zijn leven een veterinaire voeding krijgen. Omdat katten met nierfalen over het algemeen een wat verminderde eetlust hebben, bevatten Prins VitalCare Dieet Renal Support en Prins NatureCare Diet Renal Support zorgvuldig geselecteerde ingrediënten die zorgen voor extra smakelijke voeding zodat de eetlust wordt gestimuleerd.

Heb jij het vermoeden dat jouw huisdier last van blaasgruis of nierfalen heeft? Zou je hier graag hulp of advies op maat bij willen? Kom langs in de Discus dierenspeciaalzaak. De specialist in de winkel helpt je graag verder.