Verantwoord vers vlees voeren
Tips voor het omgaan met rauw vlees
Rauw vlees kan voor dier én mens gevaarlijke bacteriën bevatten. Verstandig voeren kan een hoop problemen voorkomen! Prins geeft je graag tips hoe je jouw hond en kat verantwoord vers kunt voeren.
Een vers vleesvoeding is, in tegenstelling tot brokvoeding, een rauw product. Bij het produceren van een brokvoeding vindt er een verhitting plaats, waardoor eventuele bacteriën worden gedood. Bij de productie van een vers vleesvoeding gebeurt dat niet.
Let goed op de herkomst!
Belangrijk is daarom dat je goed let op de herkomst van het vlees en op hoe schoon en veilig de producent werkt. Denk daarbij niet alleen aan de productie, maar zeker ook aan de opslag en het transport. De Prins TotalCare diepvries vers vleesmaaltijden voor honden, Prins FreshCare volledige diepvries vers vleesmaaltijden en TotalCare diepvries vers vleesmaaltijden voor katten worden zeer streng gecontroleerd op bacteriën als salmonella. De kans dat diepvries vers vlees voor problemen zal zorgen is daardoor niet groot, maar de kans dat een dier via een vers vleesvoeding salmonella binnenkrijgt is wel groter dan bij een brokvoeding.
Wat zijn de risico's?
Een hond of kat die bacteriën als salmonella binnenkrijgt, zal hier over het algemeen geen last van hebben. Honden en katten krijgen maar zelden symptomen door salmonella, maar deze bacterie komt wél met de ontlasting naar buiten. Ook bij gezonde volwassen mensen zorgt salmonella vrijwel nooit voor problemen. Heel jonge kinderen als baby’s, oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand kunnen wél een risico lopen. Daarom adviseren we om altijd goede hygiënemaatregelen te nemen.
Net als rauwe kip
Het voeren van (diepvries) vers vlees kun je vergelijken met rauwe kip: ook daar moet je verantwoord mee omgaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een apart mes en een aparte snijplank, zodat eventuele bacteriën zich niet kunnen verspreiden. Gebruik ook bij de bereiding van een vers vleesmaaltijd voor je hond of kat aparte materialen, zoals een apart bakje of een aparte vork of mes. Maak voerbak, aanrecht en eventuele andere materialen na gebruik goed schoon en droog en was je handen.
Veilig ontdooien
Heb je vers vlees gekocht, bijvoorbeeld bij de dierenspeciaalzaak? Ga dan meteen naar huis en doe niet eerst nog wat andere boodschappen. Ontdooi diepvries vers vlees altijd op een koele plaats, bij voorkeur in een afgesloten bak in de koelkast. Zeker bij warm weer is het niet verstandig om vlees buiten de koelkast te laten ontdooien. Voorkom daarbij contact met andere rauwe voedingsmiddelen. Bewaar vers vlees na ontdooien maximaal twee dagen in de koelkast en vries eenmaal ontdooid vlees niet opnieuw in. Serveer het vlees altijd op kamertemperatuur en laat voerbakken met restjes niet te lang staan.
Heeft jouw hond last van darmproblemen?
Diepvriesvers vlees voeding kan dé oplossing zijn bij darmproblemen. Heeft jouw hond wel eens darmproblemen, waardoor hij last heeft van een rommelbuik, laat hij geregeld (stinkende) windjes en heeft hij soms last van diarree? Een periode diepvriesvers vlees zoals Prins TotalCare of Prins FreshCare kan een mogelijke oplossing zijn! Let op: ga bij langaanhoudende diarree of met pups met diarree vanwege het gevaar van uitdroging altijd naar de dierenarts!
Darmproblemen? Help de spijsvertering van je hond!
Soms kan de spijsvertering wel wat hulp gebruiken. Darmproblemen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, doordat jouw hond iets verkeerds gegeten, door een virus, een parasitaire besmetting, een medicijnkuur of een voeding die niet goed past bij jouw hond. Let op: mocht er bloed bij de ontlasting zitten, dan adviseren wij om contact met de dierenarts op te nemen.
Diepvriesvers vlees, zoals de voedingen uit onze Prins TotalCare of Prins FreshCare lijn, hebben een hoge verteerbaarheid waardoor voedingsstoffen goed en gemakkelijk kunnen worden opgenomen. Hierdoor wordt de dikke darm van je hond zo min mogelijk belast met voedingsstoffen die nog niet zijn opgenomen in de dunne darm. Zo worden er minder stofjes geproduceerd welke de dikke darm kunnen irriteren. Dit resulteert in een betere ontlasting én een blije hond en baas.
Wist je dat het geven van een diepvriesvers vlees voeding ook kan helpen na het geven van een wormen- of antibioticumkuur?
Advies op maat
Zijn deze symptomen voor jouw hond herkenbaar? De specialist in de Discus dierenspeciaalzaak staat voor je klaar om jou te helpen met advies, tips of persoonlijke begeleiding bij het kiezen van de juiste voeding voor jouw hond.