Hardlopen met de hond kan zowel voor jezelf als voor je hond erg plezierig zijn. Om ervoor te zorgen dat het joggen voor jullie beide ook plezierig blijft is het belangrijk om je er goed op voor te bereiden.
Hardlopen met de hond wordt ook steeds populairder. Van een beginnersrondje door de wijk tot serieuze canicross loopwedstrijden. En met name wanneer het beter weer wordt trekken we er massaal met onze huisdieren op uit. Maar net als fietsen met de hond, is ook het hardlopen niet altijd even verstandig. In dit artikel vind je daarom 10 tips en aandachtspunten om dit op verantwoorde wijze te doen.
Tip 1
Voordat je start met hardlopen met je hond is het verstandig om even voor een controle bij de dierenarts langs te gaan. Een hond met hartproblemen, gewrichtsaandoeningen, kortademigheid of sterk overgewicht zal niet geschikt zijn om mee te gaan hardlopen. Ook kun je tijdens de controle ongemakken constateren die wellicht meer aandacht nodig hebben en na behandeling verholpen kunnen zijn.
Tip 2
Door steeds dezelfde uitrusting te gebruiken zal je hond het een volgende keer meteen herkennen wanneer jullie gaan hardlopen. Wanneer je hond plezier heeft in het hardlopen zal dit ook bijdragen aan het enthousiasme aan de start. Zorg naast een comfortabel hondentuig of -harnas ook voor een goede hardlooplijn eventueel met verstelbare heupriem. Gebruik een goede lijn met elastisch koord welke voor demping van de schokkende bewegingen zorgt.
Tip 3
Zorg dat je hond voor het hardlopen ook even de mogelijkheid krijgt om te snuffelen en de behoefte te doen. Hiermee geef je de hond meteen een korte warming-up voor de spieren en voorkom je dat je hond tijdens het hardlopen onrustig wordt omdat er nodig geplast of gepoept moet worden.
Tip 4
Wanneer je op warmere dagen wilt gaan hardlopen met je hond moet je er rekening mee houden dat dit voor je hond al snel niet prettig meer zal zijn. De oplopende temperatuur zal uiteindelijk te warm worden en de ondergrond wordt veel te heet voor de gevoelige voetkussentjes onder de pootjes van je hond. Ga de zomerdag alleen vroeg in de ochtend met je hond hardlopen en laat op andere momenten je hond gewoon lekker thuis.
Tip 5
Laat je hond het tempo bepalen. Een gelijkmatige draf is voor honden de minst belastende beweging om langdurig vol te moeten houden. Gaat je hond in galop, dan ren je te snel. Sukkelt je hond een beetje voort, of draaft je hond in telgang, dan loop je te langzaam. Andersom kan het ook een teken zijn dat je hond juist graag sneller of langzamer wil lopen. Probeer elkaar daarin te vinden. Bij canicross loopwedstrijden ligt dit nog weer anders. Het is dan de kunst om je hond gedoseerd te laten trekken, wat je hond weer niet onnodig veel energie mag kosten.
Tip 6
Houd bij lange afstanden een paar keer pauze zodat je hond zich ook even lekker kan ontspannen. Gebruik deze tijd zelf om je rek- en strekoefeningen te doen. Ondertussen kan je hond even wat water drinken, ontspannen rondsnuffelen en eventueel de behoefte doen. Wanneer jullie beide weer op adem zijn kun je het hardlopen weer voortzetten.
Tip 7
Eten voor, tijdens of na het hardlopen hoeft niet direct voor problemen te zorgen. Houd er wel rekening mee dat het voor je hond beslist niet prettig zal zijn wanneer deze met een volle buik aan het sporten moet. Zorg er daarom voor dat je hond geruime tijd van te voren gegeten heeft en wacht ook na het hardlopen bewust even tot je hond weer in rust is. Je hond moet wel altijd de mogelijkheid hebben om wat te kunnen drinken. Hier zijn handige drinkflessen voor mee te nemen.
Tip 8
Je hond heeft, anders dan jij, geen veerkrachtige schoenen. Het lopen op een harde ondergrond kan erg belastend zijn voor de gewrichten. Loop daarom bij voorkeur op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld in het bos of door velden. Laat, indien mogelijk, je hond in de graskant lopen als jij op de harde ondergrond loopt.
Tip 9
Tijdens het hardlopen dien je onderweg ook rekening te houden met andere weggebruikers. Als je fietsers, andere joggers, wandelaars of andere baasjes met honden tegenkomt, wijk dan zo mogelijk uit en creëer afstand en ruimte voor je hond bij het passeren. Als je dat consequent doet, zal je hond rustig(er) reageren op dergelijke bewegingen.
Tip 10
Neem lekkere beloningen voor je hond mee om te zorgen dat je hond aandacht heeft voor jou op momenten dat dit nodig is. Gebruik kleine trainingskoekjes waar je hond niet al te lang op hoeft te kauwen. Realiseer je ook dat veel honden minder snel op je commando reageren als ze vermoeid raken.
Laat je oordopjes met muziek thuis zodat je aandacht er volledig bij is en je de omgeving goed kunt horen. Neem een mobiele telefoon mee zodat je hulp in kunt schakelen mocht er wat aan de hand zijn.
Lees ook: Alles over agility training met je hond
Wij wensen jou en je viervoeter veel hardloopplezier toe. Mocht je vragen hebben over dit onderwerp, kom gerust eens langs in de winkel en vraag het de Discus specialist.
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan.
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.