5 redenen om je hond niet op het ijs te laten

Een echt strenge winter, met uitzonderlijk veel sneeuw, extreem weer en temperaturen ver onder nul, hebben we al een tijdje niet meer gehad. Dit betekent alleen niet dat we die helemaal niet meer gaan krijgen, en ook niet dat er tijdens een zachte winter geen koude dagen voorkomen. Het kan vriezen en het kan dooien!

Wanneer het eenmaal vriest zitten veel liefhebbers in spanning over wanneer ze veilig het ijs op kunnen. Veilig is dit voor honden in ieder geval nooit. Om je hiervoor te waarschuwen hebben we 5 redenen voor je verzameld waarom je jouw hond beslist niet op het ijs moet laten.

De gevaren van ijs en ijskoud water

Hoewel de winterse kou, bevroren vijvers en pakken sneeuw ook echt de nodige winterpret met zich meebrengen, zul je hier ook voorzichtig mee om moeten gaan. In de winter kunnen de temperaturen flink zakken en is de kans op vriesperiodes groot. Wanneer het vriest daalt ook de temperatuur van het water. Met name vijvers, sloten en plassen water vriezen dan al snel dicht. Wateren, waarvan je hond niet anders gewend is dan dat het uit water bestaat en dat je er heerlijk van kan drinken of in kan zwemmen.

5 gevaren van op het ijs lopen

Trek jij er graag samen met je hond op uit voor een frisse winterwandeling? Zorg er dan voor dat je hond niet dicht langs water loopt en voorkom te allen tijde dat je hond bevroren vijvers of sloten op rent. Hieronder lees je 5 redenen waarom dit gevaarlijk kan zijn.

1. De dikte van het ijs wordt niet goed ingeschat
Het is voor honden niet in te schatten hoe dik en sterk het ijs is. Ze hebben er daarnaast ook geen flauw benul van wat er kan gebeuren wanneer het ijs nog te dun of te zwak is. Leer je hond daarom nooit om op ijs te gaan lopen, hoe leuk dit ook lijkt. Wanneer je hond eenmaal gewend is om ijs te betreden, loop je het risico dat je hond dit ook zonder aarzelen doet wanneer het niet veilig is. Door dit gewoon helemaal nooit toe te laten loop je ook het risico niet dat het een keer misgaat en je hond door het ijs zakt.

2. Door het ijs zakken en onderkoeld raken
Helaas gebeurt het nog erg vaak dat honden door het ijs zakken, onderkoeld raken of in het ijskoude water verdrinken. Een verschrikkelijke ervaring die je geen enkel hondenbaasje toewenst. Daar waar je hond door het ijs zakt, zal het ijs ook niet sterk genoeg zijn om jou te kunnen dragen. Het wordt al snel onmogelijk om nog op tijd (en veilig) bij je hond te kunnen komen om je hond te redden.

Mocht het je wel lukken om je hond uit het ijskoude water te halen, is de kans op onderkoeling erg groot. De gemiddelde lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en de 39 graden. Wanneer deze onder de 37 graden komt raakt je hond onderkoeld. Je hond zal heftig rillen omdat het lichaam probeert de temperatuur weer omhoog te krijgen. Je hond kan ook sloom en gedesoriënteerd raken en delen van het lichaam zoals de poten, staart en oren kunnen bevriezen.

Je hond moet zo snel mogelijk geholpen worden om blijvende schade, of zelfs overlijden, te voorkomen. Wrijf over het lichaam om de bloedsomloop te stimuleren en wikkel je hond in een jas of deken wanneer je deze bij je hebt. Schakel zo snel mogelijk hulp van een dierenarts in!

3. Onder het ijs verdwijnen
Wanneer een hond door het ijs zakt, is de kans op overleven erg klein. Niet alleen vanwege het ijskoude water, maar ook omdat de hond vaak al vrij snel onder het ijs verdwijnt en in paniek raakt. De uitweg wordt dan niet meer gevonden worden waardoor de hond zal overlijden door onderkoeling en verdrinking. Onderschat dit gevaar niet en zorg dat je hond nooit het ijs op gaat!

4. De kans op uitglijden
Wat minder heftig, maar nog steeds erg vervelend, is de kans op uitglijden. Het ziet er erg vermakelijk uit wanneer je hond zich als Bambi over het ijs beweegt, maar ijs kan spekglad zijn waardoor je hond gemakkelijk uit kan glijden. Een verkeerde val- of glijpartij zorgt al snel voor vervelende blessures waar je hond veel en lang last van kan hebben. Nóg een reden dus om je hond niet mee het ijs op te nemen.

5. Wondjes aan de voetzolen
Naast de gladheid zijn ook de scherpe randjes van het ijs niet prettig voor je hond om erop te lopen. Met name wanneer er ook wat sneeuw op het ijs ligt komt dit vaak voor. Deze scherpe puntjes kunnen zelfs erg pijnlijk zijn en vervelende wondjes aan de voetkussentjes veroorzaken.

TIP: Laat je hond ook geen ijskoud water drinken

Het drinken van ijskoud water zorgt ook geregeld voor problemen. Het lijkt soms ook wel alsof honden het koude water uit bevroren sloten of vijvers vele malen lekkerder vinden dan het drinkwater in huis, maar goed is het niet voor ze! Het koude water kan diarree, buikkrampen of andere narigheid veroorzaken en daar wil je je hond met alle liefde voor behoeden, toch?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je graag meer tips of advies op maat? Lees dan ook ons blog ‘7 wintertips voor je hond of vraag het de Discus specialist in de Discus dierenspeciaalzaak bij jou in de buurt!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan. 

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.

Deel via