De 7 gouden tips voor jouw senior kat

Wist je dat katten vanaf 8 jaar worden bestempeld als “senior”? Dit betekent dat de gezondheid om meer aandacht vraagt. Vanaf deze leeftijd hebben katten meer kans op ouderdomsklachten en progressieve kattenziektes zoals artrose, nierziekte en suikerziekte. 

Hoewel je het misschien niet direct aan jouw kat merkt, kan jouw oudere kat wel degelijk iets mankeren. Van nature zijn katten zo aangelegd dat zij pijn maskeren omdat ze niet zwak over willen komen. Het is belangrijk om hier alert op te zijn en mogelijk nodig om de nodige aanpassingen te doen in het leven van jouw kat op leeftijd. In dit blog geven wij jou daarom de 7 gouden tips voor senior katten.

De 7 gouden tips voor senior katten
 

TIP 1: Een senior-proof huis
Bij oudere katten wordt de beweeglijkheid minder, waardoor springen lastiger kan worden. Lag jouw kat eerder altijd op hoger gelegen plekjes, zoals de vensterbank of bovenin een krabpaal? Merk je dat ze daar nu niet graag meer gaat liggen? Het kan zijn dat jouw kat moeite ervaart om erop te springen. Het aanbrengen van opstapjes in huis is een geweldige manier om je kat te helpen toegang te krijgen tot haar geliefde plekjes, zonder te veel van haar gewrichten te vragen. 

Katten hebben graag het overzicht en liggen hierdoor het liefst op hoger gelegen plekken. Een opstap naar deze ligplekjes waar ze zich comfortabel voelen kunnen deze oudjes erg waarderen. Daarnaast vinden katten het prettig om op een zacht en warm kussen of in een mand te kunnen liggen. Vooral voor katten die last hebben van de gewrichten kan een orthopedisch kussen gewenst zijn. 


TIP 2: Extra gezondheidscontrole
Door minder soepel te kunnen bewegen of door pijn kunnen katten minder goed in staat zijn om hun territorium af te bakenen. Wist je dat 2 op de 3 katten ouder dan 8 jaar last heeft van artrose? Het is belangrijk om te weten of jouw kat dat ook heeft, zodat je hem daarbij kunt helpen. Gelukkig kun je veel aflezen aan veranderingen in het gedrag van jouw oude kat. Wist je dat katten die pijn hebben geneigd zijn om veel rustiger of juist drukker te worden? 

Krabben of blazen zijn gedragingen die katten op leeftijd ineens kunnen vertonen, terwijl dat niet hun normale gedrag is wat je gewend bent. Daarnaast vertelt de lichaamshouding veel over mogelijke pijn. Je kunt daaraan herkennen of zij acute of chronische pijn hebben. Het is verstandig om 2x per jaar een gezondheidscontrole uit te laten voeren bij de dierenarts of een gespecialiseerde Discus winkel om vroegtijdig problemen te kunnen ontdekken. 


TIP 3: Aangepast toilet voor de senior kat
Zorg voor een voldoende kattenbakken én kattenbakken met een lage opstap. Ook de plaatst van de kattenbak wordt bepalender. Moest jouw kat eerder altijd naar de zolder lopen voor de behoefte? Dan kan deze afstand nog wel eens te groot worden of te lastig vanwege het traplopen. Meerdere kattenbakken is áltijd het advies (altijd 1 bak meer dan het aantal katten in huis). In het artikel “Hoeveel kattenbakken voor mijn katten?” lees je waarom. Het is bij de oudere kat verstandig om de kattenbakken in en rondom de omgeving te plaatsen waar de kat het meest verblijft. Let op: doordat de kat minder vaak naar buiten zal gaan, wordt de kattenbak intensiever gebruikt. Een goede kattenbakvulling kan nare luchtjes in huis voorkomen. 

Naast de plaats van de kattenbak is het soort kattenbak ook belangrijk. Zorg voor een kattenbak met een lage opstap en eventueel zonder kap. Een lage opstap zorgt ervoor dat de kattenbak gemakkelijk toegankelijk is. Een bak zonder kap zorgt ervoor dat de kat zich comfortabeler kan bewegen en de omgeving goed in de gaten kan houden. 
 

TIP 4: De juiste verzorgingsproducten 
Een kat op leeftijd heeft meer moeite om zichzelf te verzorgen. Dit zou kunnen duiden op pijn of ander ongemak. Geef dit niet direct alleen het label ouderdom, maar bespreek dit met de dierenarts om pijnlijke aandoeningen uit te sluiten. Het hebben van pijn is met name ook erg vervelend voor een kat, omdat katten het liefst z’n 2 tot 3 uur per dag besteden aan de vachtverzorging. Wat nou als dit niet meer zo soepel gaat? Help jouw kat! 

Je kunt de vacht van jouw kat ondersteuning bieden door deze dagelijks te borstelen. Daarnaast is het belangrijk om ook de nagels te controleren. Doordat oudere katten minder bewegen en minder vaak hun nagels “slijpen”, kan het noodzakelijk zijn om te lange nagels te knippen of te laten knippen in een dierenspeciaalzaak of bij een dierenarts. 

Oudere dieren hebben vaak een verminderde weerstand en zijn vatbaarder voor vlooien en wormen. Hierdoor is het van groot belang om jouw oudere kat te ontvlooien en 2 tot 4x per jaar te ontwormen. Tip: let goed op of je tijdens het borstelen zwarte stipjes ziet zitten, want dit kunnen vlooienpoepjes zijn. Je kunt dit checken door een witte tissue of keukenrol nat te maken en hierop het zwarte stipje kapot te drukken. Geven de zwarte stipjes een rode kleur af? Dan zijn het vlooienpoepjes. Lees het volgende artikel “Vlooien controle bij je huisdier”. 


TIP 5: Bijpassende seniorvoeding 
Katten op leeftijd bewegen vaak minder, waardoor ze ook minder energie verbruiken. Mede hierom kan het belangrijk zijn om de voeding hierop aan te passen. Seniorenvoedingen bevatten minder calorieën, waardoor de kans op overgewicht afneemt. Total Bite Senior kattenvoeding voldoet aan de voedingsbehoefte van katten op leeftijd en zorgt gelijktijdig voor het behoud van een gezond gewicht. De knapperige brokstructuur helpt het tandplak verminderen en helpt het gebit gezond te houden. Total Bite Senior helpt de oudere kat optimaal vitaal te houden met soepele gewrichten en gezonde botten, ondersteunt het immuunsysteem en voorkomt de ontwikkeling van haarballen. 

Wanneer er overgewicht is, zullen katten sneller last krijgen van hun gewrichten. Omdat de gewrichten verouderen is het calcium fosfor gehalte in seniorvoeding aangepast ter ondersteuning van de gewrichten. Daarnaast is vaak ook het eiwitgehalte aangepast. Een teveel aan eiwitten zorgt voor meer belasting van de nieren en blaas, wat we juist willen voorkomen. Om problemen aan de blaas en nieren te voorkomen is het binnenkrijgen van voldoende vocht van groot belang. Bied je kat om die reden naast de brokjes ook af en toe een natvoeding aan. Brokvoedingen zijn daarentegen goed voor het gebit. 


TIP 6: Voldoende én goed bereikbare drinkplekken 
We weten dat katten slechte drinkers zijn. Om katten voldoende water te laten drinken is het belangrijk om het water drinken aantrekkelijk te maken. Voor de senior kat wordt dit nóg belangrijker! Zorg dat je verschillende drinkmogelijkheden aanbiedt en dat je deze langs de looproute van jouw kat plaatst. Daarnaast houden veel katten van stromend water. Een drinkfontein zorgt voor continue vers water wat katten prettig vinden en wat ze stimuleert om meer te gaan drinken. Dit is vooral belangrijk voor oudere katten omdat ze vaak last krijgen van blaas- en nierproblemen. In het artikel “Drinkt mijn kat veel of juiste te weinig water?” geven we je nog eens 13 tips om je kat meer te laten drinken. 

Verder zijn oudere katten vaak dol op natvoedingen. De acceptatie hiervan is vaak hoog. Een natvoeding kan een mooie aanvulling zijn om meer vocht binnen te krijgen. 


TIP 7: Extra ondersteuning voor de oudere kat
Voedingssupplementen kunnen als extra ondersteuning gegeven worden naast de dagelijkse voeding. Aangezien 2 op de 3 katten ouder dan 8 jaar last heeft van artrose, kan een van de supplementen of een combinatie van supplementen ondersteuning bieden om jouw oudere kat toch soepel te kunnen laten bewegen. Denk hierbij aan de supplementen als;

Vitacus heeft een zeer uiteenlopend assortiment voedingssupplementen en verzorgingsproducten. Dankzij het brede assortiment kan Vitacus zowel als aanvulling als ondersteuning gebruikt worden, om aan de specifieke behoeften van een huisdier te voldoen. Hierdoor heb jij als eigenaar altijd de mogelijkheid om het beste voor jouw maatje te kiezen!

Wil je advies op maat voor jouw ouder wordende kat? Kom naar de Discus dierenspeciaalzaak en laat je informeren. 

 

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc

Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan. 

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.

In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.

Deel via