Agility training: behendigheid voor honden

Wil jij graag actief en sportief bezig zijn met je hond? En heb je een hond die daar ook fit en behendig genoeg voor is? Dan is agility training wellicht echt iets voor jullie!

Meer weten? In dit artikel vertellen we je meer over:

  • Wat agility voor honden precies is
  • Hoe je met jouw hond met agility kunt starten
  • Hoe jullie behendigheid kunnen leren
  • Waar je bij agility rekening mee moet houden
  • Welke toestellen er gebruikt worden
  • Agility training voor gevorderden


Wat is agility hondensport?

Agility set voor hondenAgility is afgeleid van de springsport zoals we die met paarden kennen. De sport wordt ook wel behendigheid genoemd. Het is de uiteindelijke bedoeling om je hond zo snel en behendig mogelijk over een parcours met diverse hindernissen te sturen. Deze toestellen zijn gericht op een aantal vaardigheden van je hond zoals snelheid, wendbaarheid, gehoorzaamheid en behendigheid. De volgorde waarop de hindernissen moeten worden afgelegd is van te voren bepaald. Het is de bedoeling dat jouw hond dit foutloos én als snelste aflegt.


Samen plezier maken

Wat voorop moet staan bij deze, en iedere andere hondensport, is het samen plezier maken. Je doet het samen, als een team! Je mag bij agility de hond én de hindernissen beslist niet aanraken. Je stuurt je hond enkel door vooraf aangeleerde aanwijzingen met je stem te geven en gebaren te gebruiken. Hier kun je samen goed op trainen door specifieke commando’s en handgebaren aan te leren. En let op, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Zowel jij als de hond moet alles eerst goed aanleren en dat kan best een tijdje duren. Het grote voordeel daarvan is dat jullie een sterk en hecht team zullen worden en je hond heeft er uiteindelijk ook veel aan:
  • Je hond zal leren veel zelfstandiger te zijn
  • Je hond zal zelfbewuster worden
  • Je hond zal zich beter kunnen concentreren
  • Het geheugen van je hond wordt sterk getraind
  • Je hond werkt ondertussen aan sociaal gedrag naar andere honden.

Door veel geduld, tijd en plezier tijdens de trainingen te houden zullen jullie vanzelf de grootste successen behalen. Daar is samenwerking en een goede basis heel belangrijk voor!

Agility training voor beginners

Om met je hond met behendigheid te starten kun je bij veel kynologenclubs terecht. Er zijn veel clubs die specifieke agility-training geven, ook voor beginners. Wanneer je dit eerst nog wat spannend vindt, of gewoon zelf al graag vanuit huis aan de slag gaat, kun je ook prima thuis al starten met de eerste oefeningen. Voorkom dat je te hard van stapel loopt en begin bij het begin. Dit doe je door iedere toestel één voor één afzonderlijk van elkaar aan te leren. Je oefent bijvoorbeeld eerst de sprong en ruimt vervolgens alles weer op. De volgende keer oefen je weer opnieuw de sprong of ga je met de hondentunnel aan de slag, maar combineer deze nog niet.


Samenwerking tussen hond en baas

Pas wanneer je hond 2 toestellen volledig onder de knie heeft kun je ze gaan combineren. Het komt er dan op neer dat je jouw hond gaat leren te sturen. Het foutloos nemen van de hindernissen is dan eerst even niet belangrijk meer. Moet je hond zitten, wachten, rennen, linksaf, rechtsaf, door een tunnel? Het is aan jou de taak om er op een leuke manier voor te zorgen dat jouw hond op basis van jouw stem of gebaren precies weet wat jij bedoelt. Het draait allemaal om een goede samenwerking tussen hond en baas en daar mag je best ook wat lekkere beloningssnoepjes bij gebruiken. Pas wanneer jullie deze technieken beide goed onder de knie, en als het ware aan één woord genoeg hebben, kun je het parcours verder gaan uitbreiden. En nogmaals, vergeet het belangrijkste niet; plezier hebben met elkaar!


Waar rekening mee houden om agility te oefenen?

Behendigheid voor honden is net als flyball en dogfrisbee een erg blessuregevoelige hondensport. Er wordt veel van de spieren en gewrichten van je hond gevraagd. Daar staat een hoge belasting op. Begin daarom pas wanneer jouw hond uitgegroeid en oud genoeg is. Bouw het aanleren van de sport stap voor stap op en smeer dit uit over een langere periode. Het hoeft niet allemaal in een keer. Start altijd met een warming-up (wat voor jezelf overigens ook prettig is) en laat je hond na de tijd even spelen en voldoende uitlopen of daar waar behoefte aan is.

Agility toestellen hond

Wat ook erg belangrijk is, is dat je agility alleen op een geschikte ondergrond moet uitoefenen. In principe vindt behendigheid eigenlijk altijd plaats op gras. In de winter wordt er wel eens uitgeweken naar de binnenbak van een manege of naar kunstgras in een trainingshal voor hondensporten. Daarnaast is agility een sport die zeer geschikt is voor de ‘normaal’ gebouwde, atletische hond, die gezond is en een goede conditie heeft. Voor grote, zwaargebouwde, zware, lange of honden met korte pootjes is de sport minder geschikt.


Toestellen voor Agility training

Om behendigheid met je hond te trainen zijn er ook toestellen beschikbaar om thuis mee te oefenen. In ons assortiment vind je onder andere een:

Andere toestellen die je bij agility gebruikt, maar vaak alleen op de hondenschool of bij wedstrijden aanwezig, zijn:

  • De slurf; een tunnel met een stevig en slap gedeelte, waarbij het slappe gedeelte aan het eind als ware ingezakt is.
  • De muur; hoogtesprong van minimaal 25 cm en maximaal 60 cm hoog.
  • De band; hoogtesprong waarbij de hond door een bang/ring moet springen.
  • De wip; een wip-wap waar de hond overheen moet lopen. Wanneer een gewicht van 1 kg het middelpunt van het raakvlak op het neergaande gedeelte raakt zal de wip binnen 2 tot 3 seconden de grond raken.
  • De kattenloop; een soort smalle ‘catwalk’ op hoogte.
  • A-schutting; deze schutting in A-vorm is vanaf de grond gemeten 170 cm hoog.
  • De breedtesprong; een hindernis waarbij er niet in hoogte maar in afstand gesprongen wordt.


Agility training voor gevorderden

Agility is een hondensport waarbij het plezier voor baas en hond voorop hoort te staan. De sport kan zowel recreatief beoefend worden als op wedstrijdniveau. Deze wedstrijden zijn niet alleen voor de samenwerkende duo’s erg spannend en leuk, ook voor het publiek is het een spannende sport om naar te kijken. Het ziet er altijd zo makkelijk uit, maar als jij met je hond gaat trainen zul je al snel merken dat hier heel wat trainingsuren aan vooraf zijn gegaan. Om deel te kunnen nemen aan wedstrijden heb je een startlicentie nodig. Je kunt dan het beste even bij jouw kynologenclub infomeren of en hoe jij hiervoor in aanmerking komt.

Lees ook: 10 tips voor het hardlopen met je hond

Wil jij graag meer weten over dit onderwerp of ben je op zoek naar informatie over andere hondensporten? Vraag het de specialist in de Discus dierenspeciaalzaak. Wij helpen je graag!

Overzicht van onze advies artikelen

externalId=discus-news-detail-3-1.1.1.2.5&filter[active]=1&sort=date.desc
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals b...
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen ...
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegete...
Deel via