Voorkomen is beter dan genezen. In Nederland worden de meeste honden jaarlijks gevaccineerd tegen een aantal ziekten. Deze ziekten kunnen als jouw hond ze krijgt, ernstige tot zeer ernstige en zelfs fatale gevolgen hebben. Daarom voorkomen we ze door de dieren bij de dierenarts te laten vaccineren. Het vaccinatieschema dat door de dierenarts wordt gebruikt, is door de fabrikant uitvoerig getest en geeft een goede bescherming tegen de ziekte waarvoor geënt wordt.
Het is niet zo dat oudere honden niet meer gevaccineerd hoeven te worden. In tegendeel, oudere dieren zijn kwetsbaarder doordat hun afweersysteem minder goed werkt of ze hebben aandoeningen waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties. Juist oudere dieren moeten daardoor goed volgens het geadviseerde schema ingeënt worden.
Honden worden ingeënt tegen hondenziekte (ook wel distemper genoemd), tegen Parvo, besmettelijke leverziekte (hepatitis), para-influenza en de ziekte van Weil. Verder:
Indien het nodig is, bijvoorbeeld omdat jouw hond mee op vakantie gaat in het buitenland, kun je hem vanaf 12 weken ook laten enten tegen hondsdolheid.
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan.
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.