Bepaal eenvoudig hoe vaak ontworming nodig is door gratis het ontwormingsschema te downloaden. Check direct het risico van je huisdier met bijbehorend ontwormadvies.
Wist je dat je hond of kat gemakkelijk besmet kan raken met een worminfectie? Hoe? Door contact met besmettingsbronnen uit zijn directe omgeving zoals: niet opgeruimde honden- of kattenpoep, prooidieren, eten van rauw vlees. Piepkleine, voor het oog onzichtbare, ingeslikte wormeitjes kunnen zich in 30 dagen ontwikkelen tot schadelijke wormen. Daarom is zelfs 4 keer per jaar ontwormen niet altijd voldoende. De juiste ontwormingsfrequentie hangt nauw samen met de samenstelling van je gezin, jullie levensstijl en met de levensstijl van je hond of kat.
In het geval van de spoelworm (Toxocara spp.) wordt een maandelijks behandelingsinterval aanbevolen bij huisdieren in situaties met risico voor de volksgezondheid, zoals verblijf bij een familie met kleine kinderen waarbij het dier regelmatig in de tuin of elders buiten komt. Dit geldt ook voor huisdieren bij personen met verminderde weerstand. Deze vallen ook in risicogroep D.
Pups moeten routinematig ontwormd worden met een geschikt ontwormingsmiddel vanaf een leeftijd van 2 weken, waarbij de behandeling iedere 2 weken herhaald wordt tot 2 weken na het spenen. Vervolgens maandelijks tot een leeftijd van een half jaar. Lacterende teven worden gelijktijdig met de pups ontwormd, omdat zij een patente infectie kunnen hebben (opname van larven via oplikken ontlasting van de pups). Aangezien er bij kittens geen sprake is van een prenatale infectie - ze worden niet besmet in de baarmoeder - kan de behandeling gestart worden op een leeftijd van 3 weken en iedere 2 weken herhaald tot 2 weken na het spenen. Vervolgens maandelijks tot een leeftijd van een half jaar. Lacterende poezen worden gelijktijdig met de de kittens ontwormd omdat zij een patente infectie kunnen hebben (opname van larven via oplikken ontlasting van de kittens).
* ESCCAP Guidelines 2017
** ESCCAP Modulaire richtlijnen: wormbestemming bij hond en kat
Gelukkig worden onze katten steeds ouder! Op senior leeftijd kunnen katten alleen wel veel last van ongemakken krijgen, zoals bij het naar de kattenbak gaan.
Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat konijnen veel en goed eten. In dit artikel lees je wat konijnen mogen eten en ze wat absoluut niet mogen eten.
In dit artikel lees je waarom paddenstoelen gevaarlijk zijn voor je hond en wat je moet doen als je hond een paddenstoel gegeten heeft.